Vårskitur fra Finse til Hardanger

Bilder & Video
Lokal guide
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 3 dager 4 - 12 deltakere Fra Kr. 7 500,-

Bli med på det som kanskje er Norges vakreste vårskitur! På to dager går vi fra Finse, innom Demmevasshytta, og ender ved Hardangerfjorden - akkurat når fruktblomstringen er på sitt vakreste.

Høydepunkter

 • Hardangerjøkulen og Bergensbanens høyest beliggende stasjon i full vinterdrakt
 • Demmevasshytta; omtalt som "juvelen" av hyttene i Turistforeningens hyttenettverk - hytta er et "bremuseum"!
 • Simadalen
 • Hardangerfjorden

Er dette Norges vakreste vårskitur? Vi starter på Finse, Bergensbanens høyest beliggende stasjon, går gjennom spennende brelandskap, på vei til Demmevasshytta som er Turistforeningens mest spektakulære overnattingshytte, og avslutter turen ved Hardangerfjorden – akkurat når fruktblomstringen er på sitt vakreste.

Mai er en fantastisk skimåned og i løpet av to dager går vi fra vinterlandskapet på Finse, over Hardangerjøkulen, via Demmevasshytta og til våren og varmegradene i Simadalen i Hardanger. Vi går med lokalkjent guide og nyter det vakre vinterlandskapet på vei mot den grønne Simadalen og vakre Hardangerfjorden. I Simadalen avslutter de sprekeste av oss turen med et bad i den vårspreke elva, før vi tar minibuss tilbake over Hardangervidda til stasjonen på Ustaoset. Det er få om noen turer som vil gi deg et så bredt spekter av opplevelser som denne, hjertelig velkommen med på tur!

 

 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Overnatting som beskrevet i dag til dag programmet
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide
 • Transport fra Simadalen og tilbake til Ustaoset stasjon

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Eirik B. Zwart-Nilsen

eirik@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Vanskelighetsgrad

Dette er en forholdsvis tøff tur med to lange dagsetapper på ski, som avhengig av rutevalg og snøforhold er mellom 15 og drøyt 20 kilometer. Etappen fra Demmevasshytta til Simadalen går først på ski og så blir det en bratt nedstigning på sti, dersom snøen har smeltet, eller en snødekt side ned mot dalbunnen, ca. 900 høydemetre på 2 km. Har du gått endel på ski i vinter og er gått fra hytte til hytte i fjellet om sommeren eller vinteren, er dette en fantastisk avslutning av skisesongen!

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Du bør ha gått endel på fjellskiturer tidligere og beherske dagsetapper på drøyt 20 kilometer med sekk. I tillegg er det en fordel at knær og ankler fungerer godt ettersom nedstigningen til Simadalen er bratt.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Overnatting på Finse og Demmevasshytta. Demmevasshytta er en hytte i Turistforeningens hyttenettverk med enkel standard og flersengsrom (ta med sovepose). Her lager vi felles middag og felles frokost / nistepakke.

Finse er det kun mulig å nå med tog. Alle togene på Bergensbanen stopper på stasjonen. Billetter kjøper du på www.nsb.no, eller direkte via Finse stasjon på finse.stasjon@nsb.no. Kommer du fra Oslo så kan det lønne seg å kjøre til Ustaoset eller Gol, og ta toget det siste stykket til Finse. 

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Utstyr

Utstyrsliste sendes ut ved påmelding, men for denne turen kreves personlig turutstyr og skiutststyr (fjellski) for vinterfjellet. Overnatting skjer på nyrestaurerte Finsehytta og Demmevasshytta (sovepose). 

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på www.vaksine.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Overnatting på Finse - inklusiv tre-retters middag, frokost og nistepakke
 • Overnatting på Demmevasshytta - inklusiv middag, frokost og nistepakke
 • Transport fra Simadalen og tilbake til Ustaoset stasjon
 • Lokalkjent guide

Pris inkluderer ikke

 • Transport til Finse ved ankomst og fra Ustaoset på returdagen. (Finse er kun mulig å nå med tog. Alle togene på Bergensbanen stopper på stasjonen. Billetter kjøper du på www.nsb.no )
 • Drikkevarer til middagen på Finsehytta
 • Eventuell ekstra overnatting før og etter tur. 

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Oppmøte på kvelden

Overnatting Finsehytta
Måltid M

Vi møtes på Finsehytta, hotellet på Bergensbanens høyest beliggende stasjon om kvelden. Ettermiddagstogene fra Oslo og Bergen ankommer begge i 20-tiden, akkurat tidsnok for middag kl 21:00. Finse er kun mulig å nå med tog (eller ski..!) om vinteren, og dersom du ikke tar toget fra Oslo, er det fine parkeringsmuligheter på Ustaoset og Geilo. Vi spiser en god fellesmiddag, blir kjent med hverandre og møter guiden. Vi gjennomgår turen og gjør oss klar til morgendagen før vi får en god natt søvn i det tradisjonsrike hotellet.

Vilt landskap!

dag

2

Finse til Demmevasshytta

Overnatting Demmevasshytta
Måltid F,L,M

Vi står opp tidlig og spiser en god frokost og smører nistepakker. Etter at vi har fordelt fellesmaten, strammer vi skistøvlene og begynner å gå over Finsevatnet – forhåpentligvis i strålende sol. Skituren går over Hardangerjøkulen og til Demmevasshytta, omtalt som Turistforeningens juvel. Den lille hytta har spektakulær beliggenhet på en fjellhylle ved brearmen Rembesdalskåkji – og utsikten fra utedoen er det lite som slår! Selve skituren er omtrent 15-20 kilometer, og vi tar lunsjpause underveis. Avhengig av vær- og snøforholdene – og ruta vi velger – tar skituren mellom 5 og 9 timer. På hytta er det et rikholdig og spennende fjellsportbibliotek og etter at vi har fyrt opp ovnen og funnet oss til rette, lager vi en god fellesmiddag. Overnatting skjer i flersengsrom – og vi må ha med sovepose.

Fantastisk utsikt!

dag

3

Demmevass til Hardanger

Måltid F,L,-

Vi lager en felles frokost på hytta og finner en trygg rute over breen. Derfra går turen fra hvitt vinterlandskap i retning den knallgrønne Simadalen og Hardangerfjorden. Dagens skitur går fra 1307 moh og ned til fjorden, og er omtrent 15 kilometer lang. Den har noen bratte høydemeter ned i Simadalen som vi går til fots. Vi har med solide tursko/kraftige joggesko i sekken og de tøffeste av oss tar et bad i den vårspreke elva i Simadalen. I Simadalen møter vi minbussen som tar oss tilbake, først opp forbi Vøringsfossen og så over Hardangervidda til Ustaoset. Her avsluttes turen, og vi rekker togavgangene videre fra Ustaoset etter kl 18.30.

Vakkert brelandskap.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy
1 sett ullundertøy
Velg undertøy ut i fra værmeldingen. 
Fleecejakke
God å ha om det er spådd kaldt. 
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
Dunjakke
Dunjakke er godt om man sitter ute på kvelden
Overtrekksvotter/ vindvotter
Vanter
Kan vurderes 
Ski, skistøvler og staver
Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene.
Skifeller
Helst korte. 
Gamasjer
Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.
Sokker
Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle. 1 innersokk og 1 yttersokk
Rent skift med tøy
Bruk det samme som du ankommer Finse med? Da sparer du vekt!
Sovepose
På Finse bor vi på hotellet, men på Demmevasshytta trenger vi sovepose. Du trenger ikke den største og tykkeste, vi fyrer godt i hytta.
Lue
Fint om den er vindtett
Hals/buff
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.
Sele
Sittesele, vi anbefaler en liten og lett alpinsele. F.eks Petzl Altidutde eller Tour eller Black Diamond Colouir
Slynge
 60cm
Klemknuteslynge
 1 stk. 6 mm tau
Karabiner
1 stk skrukarabiner og 1 vanlig karabin
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.
Slalåmbriller
Alternativt om det er spådd dårlig vær
Hodelykt
Husk friske batterier.
Ryggsekk
God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 50-65 liter med muligheter for å feste skiene er anbefalt.
Drikkeflasker
2 en liters flasker 
Termos/termoskopp
Om du liker å ha noe varmt å drikke på turen
Toalettsaker
Tannbørste, tannkrem, solkrem, våtservietter, antibac etc.
Personlige medisiner
Plaster – Compeed, sportstape ol. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.
Toalettpapir
Pakk denne tørt.
Kompresjonsposer
Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.
Penger/kort
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.v
Ørepropper 
Det kan ofte være lytt på hytta, så ørepropper anbefales.
Snacks
Litt ekstra rasjonerer med nøtter, sjokolade etc.

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere