Vinterkurs i Jotunheimen

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 2/6   Risiko 2/6 4 dager 4-12 deltakere Fra Kr. 7 900,-

Har du et ønske om å lære mer om vinterfriluftsliv, vil teste deg før du melder deg på en vintertur eller kanskje drømmer om å gå en lang skitur på Svalbard eller Grønland innen et år eller to? Vinterkurset er en fantastisk mulighet, spesielt laget for de av dere som drømmer om nettopp dette! Vi garanterer et innholdsrikt og lærerikt kurs, bli med oss på en svært hyggelig langhelg på fjellet, og få en solid innføring i rutiner som gjør vinterfriluftslivet enda bedre og mer komfortabelt! 

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • En natt på Bygdin Høifjeldshotel
 • Turplanlegging. Hvem, hva, hvor.
 • Bekledning og utstyr for vintertur
 • Telt- og leirrutiner
 • Bruk av bensinbrenner
 • Pakking av pulk
 • Orientering i vinterfjellet
 • Veivalg
 • Risikofaktorer som frostskader, hypotermi, teltbrann etc.

Vinter i fjellet kan være vanvittig vakkert – men også kaldt og utfordrende. Været og forholdene avgjør den eksakte ruta vi velger å gå. Underveis får deltagerne prøvd seg på orientering, og vi tar pauser der vi kan diskutere, få tips og opplæring i vinterfriluftsliv. Vi går så langt vi kommer, og tar oss tid til en god lunsjpause underveis, før vi finner fine teltplasser de to nettene vi bor ute.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Overnatting på Bygdin Høifjeldhotel og teltovernatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Eirik B. Zwart-Nilsen

eirik@hvitserk.no 23213080

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Vanskelighetsgrad

Forholdene i Jotunheimen og kan være krevende i på vinteren. Det kan være kaldt og vindfullt, men dersom du er interessert i å teste ut om vinterturer og skiekspedisjoner er noe for deg, og samtidig lære mer om vinterfriluftsliv, kan dette være en svært god mulighet. Selv om forholdene kan være tøffe, har også Norrøna Hvitserk Adventure hatt treningssamlinger for Grønlandsfarerne våre i det samme området på omtrent samme tid - i vindstille, vakkert vintervær.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning. Pulkene vil normalt veie 20-30 kilo på dette kurset.

Innkvartering

Første overnatting på Bygdin Høifjeldshotell i del av dobbeltrom (enkeltromstillegg 500 kroner). Ankomstdagen serveres felles tre-retters middag. Fredag morgen spiser vi en solid frokost på hotellet før kurset starter denne dagen. Før avreise på søndag spiser vi også inne på hotellet sammen.

OBS: Det er mulig å ta bussen til Beitostølen, og bli hentet der, gi isåfall beskjed om dette på forhånd. 

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfarne Hvitserk-guider
 • Overnatting i dobbeltrom (1 natt) på Bygdin Høifjeldshotell
 • All mat på tur, fra torsdag kveld til avreise søndag ettermiddag
 • Turproviant / turmat når vi sover i telt
 • Nødvendig fellesutstyr som primus/bensinbrenner, telt fra Hilleberg, pulkposer og pulker

Pris inkluderer ikke

 • Transport til Bygdin Høifjeldshotell
 • Sele og drag til pulken
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Eventuell alkoholholdig drikke eller mineralvann

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Skriv ut

Dag for dag

dag

1

Oppmøte Bygdin Høifjeldshotell

Overnatting Hotell
Måltid M

Ankomst Bygdin Hølifjeldshotell 17.00. Du møter guiden og de andre turdeltagerne, og vi bruker noen timer på å forberede turen; gå gjennom utstyret og fordele fellesutstyr. Vi får servert en 3-retters middag på kvelden. OBS: Veien inn til Bygdin stenger kl 20.00, så det er viktig å komme inn i god tid før den stenger. Vi overnatter i dobbeltrom (enkeltromstillegg 500 kroner) på hotellet.

dag

2

Fra Bygdin og ut på telttur

Overnatting Telt
Måltid FLM

Etter en god hotellfrokost gir vi oss i kast med nødvendig turteori, før vi får praktisert hvordan vi skal bruke primusbrenneren og sette opp telt på en forsvarlig måte. Etter lunsj sier vi farvel til Bygdin, og går er lite stykke for å finne en egnet camp. Været og forholdene avgjør ruta, og i forveien har vi studert kartet og lagt en plan for hvor vi har tenkt oss. Dette er terreng som det kan være vanskelig å orientere seg i, men landskapet er svært vakkert. 

dag

3

Ekspedisjonskurs

Overnatting Telt
Måltid FLM

Vi fyrer opp primusene og spiser frokost, pakker deretter ned teltet og fortsetter skituren etter en forhåpentligvis komfortabel natt. Underveis får vi testet oss i navigering, og tar pauser der vi får tips og opplæring i vinterfriluftsliv. 

dag

4

Tilbake til Bygdin

Måltid FL

Vi pakker ned teltene for siste gang og går den siste etappen mot Bygdin. Vi bruker sjansen til å øve oss mer på navigering underveis. Når vi ankommer Bygdin Høifjeldshotell, spiser vi et felles måltid på hotellet, og tar deretter fatt på utpakkingen og en siste samtale. Kurset avsluttes om ettermiddagen. Nå sitter vi igjen med mye kunnskap om det å være ute i vinterfjellet. Det er lurt å komme seg ut på tur igjen så fort som mulig, da husker du mer av det du har lært!

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Det er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av  det du har fra før.

Undertøy 
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
2 sett ullundertøy 
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.
Fleecejakke / mellomlag
Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.
Skalljakke 
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og ha ventilasjonsglidelås under armene.
Skallbukse 
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidelåser langs sidene.
Dunjakke
Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.
Isolerende shorts, skjørt eller bukse
En isolerende bukse, short eller skjørt du kan ha utenpå skallbuksa er godt å ha når det er skikkelig kaldt. Også fint i soveposen. Dun eller syntetisk fyll. Ikke obligatorisk, men komfortabelt.
Overtrekksvotter & innervotter
Vindvottene/overtrekksvottene bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Varme innervotter - tykke ullvotter anbefales. Husk reservevotter.
Tynne hansker / vanter
Godt å ha ved behandling av brenner m.m
Lue
2 stk, i tilfelle du mister en. Vi anbefaler ull og god tykkelse. Eventuelt fint om den ene er av vindtett type.
Balaklava
Varmer og holder vind ute, eventuelt hals/buff.
Hals / buff 
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.
Sokker
2 par tynne innersokker og minst 2 par tykke sokker. De tykke med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Mest mulig ull, helst 80%+. Innersokkene (linere) kan være i ull eller syntet. Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
Bivuakksko / campsko
Om du har fotposer, bivuakk-sko e.l. så er dette behagelig å bruke i camp.
Gamasjer
Heldekkende gamasjer er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.
Vanntette pakkposer
For å holde klær og utstyr tørt og organisert.
Sovepose
Bør tåle minst -20°C. Både dun og syntet er fint. Må pakkes i vanntett pose. Det er mulig å benytte to poser om du ikke har en som er varm nok i seg selv. Evt. kan en liner/lakenpose øke komfort-temperaturen.
Liggeunderlag
2 stykk. Det er viktig å sove godt, et oppblåsbart liggeunderlag samt et vanlig liggeunderlag til å ha under er best. Av de oppblåsbare er Thermarest NeoAir og Exped DownMat gode alternativer. Det er eventuelt mulig å bruke to vanlige liggeunderlag oppå hverandre. Et sitteunderlag kan være praktisk å ha i tillegg.
Arctic Bedding
Transporttrekk til sovepose og liggeunderlag som gjør at man kan frakte dette på toppen av pulken uten å pakke det sammen/ta ut luften av underlaget. Arctic Bedding er ikke obligatorisk, men praktisk.
Slalåmbriller 
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er best.
Solkrem
Gjerne også vannfri kuldekrem - godt for ansiktet når det er skikkelig kald/mye vind.
Drikkeflaske & termos
Minst én drikkeflaske (1L) og én termos (1L). Flasken må tåle kokende vann, ha stor åpning og være med isolasjonstrekk. Vi anbefaler Nalgene Wide Mouth 1 liter flaske i plast, samt ståltermos. Vi koker alt vann på morgenen, så om du vi ha mer enn 1,5 liter drikke i løpet av skietappen og 0,5 liter til matposen i lunsjen, kan du ta med en ekstra flaske. Flaskene er også gode å ha i soveposen som varmeflasker.
Matutstyr
En matskål (frokostgrøt), kopp til varmt drikke og bestikk - en lang skje er praktisk til den frysetørkede turmaten.
Ski, skistøvler & staver 
Fjellski, gjerne med stålkanter. Store trinser på stavene. Varme skistøvler, anbefales litt romslige slik at du får plass til ekstra tykke sokker/to par.
Skifeller
Korte eller lange. Velg korte om du har begge.
Skismøring
En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten. Sjekk værmeldingen. Trengs ikke om du har smørefrie ski eller bruker kortfell.
Snøspade
En ordentlig snøspade med metallblad er viktig om vinteren. Har du ikke egen spade, kan du låne av oss. Gi beskjed!
Pulk & pulkpose
Vi låner ut pulk, men sele og drag må du ta med selv (se nedenfor). Pulken som lånes ut er Paris Expedition transportpulk.  Pulkpose medfølge pulken, men du må pakke utstyret ditt i vanntette poser.
Bagasjestrikker
Minst 4 stykk. For å feste utstyret til pulken.
Drag og sele
Du kan velge mellom å gå til innkjøp av egen pulksele, eller benytte deg av en god ryggsekk med polstret hoftebelte og brystreim, ca. 20-40 liter. Det er også mulig å lage taudrag selv. Vi kan hjelpe deg med dette på Bygdin om du tar med utstyr (se under). Låner du pulk av oss (Paris Expedition), og har eget STIVT drag, så trengs adapter for å feste dette til pulken.
Karabinere, tau & bagasjestrikk
Dersom du ikke har taudrag, men har lyst til å lage et, kan vi hjelpe deg. Du trenger 4-5 meter 6-7 mm statisk tau, én skrukarabin og én vanlig karabin. Ta med en bagasjestrikk dersom du vil ha elastikk i tauet - dette er svært behagelig. Se gjerne vår ekspedisjonsskole for lange skiturer for ideer.
Hodelykt
Hodelykt er et must. En teltlykt kan også være praktisk. Husk friske batterier.
Batterier
Ekstra, nye batterier til hodelykt, camera, GPS etc. En powerbank kan også være kjekt å ha.
Reparasjonsutstyr
Leatherman el., ta med hvis du allerede har en. Nål og tråd til små reparasjoner, rep.sett til liggeunderlaget, ekstra skolisser etc.
Kompass og kartmappe
Kompasset må være enten platekompass eller speilkompass, 360 grader. Vi stiller med kart. Om du har lyst til å kjøpe ditt eget kan du det: Beitostølen 1:50 000.
GPS
Vi bruker i all hovedsak kart og kompass, så dette er ikke obligatorisk, men ta gjerne med GPS hvis du allerede eier en.
Personlige medisiner & førstehjelp
Plaster, compeed og sportstape. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.
Antibac
God håndhygiene er viktig på tur!
Ørepropper 
Mot snorking, og blafring i teltduken. Anbefales for god søvn!
Toalettsaker
Tannbørste, tannkrem, våtservietter etc.
Toalettpapir 
Om vinteren brenner vi toalettpapiret. En liten zip-lock pose med dopapir, fyrstikker og gjerne antibac kan derfor være lurt å ha. Benyttes våtservietter eller andre sanitærting utenom dopapir er det lurt å ta med hundeposer til dette.
Kamera
Husk nok minne!
Skrivesaker 
Dersom du vil notere underveis, eller skrive turdagbok.
Klær til innebruk
Kun nødvendig første kvelden inne. Dette kan legges igjen på hotellet. Sandaler/tøfler er fint å ha innendørs.

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
tor 16. feb 2023 søn 19. feb 2023
Ledige plasser
Kr. 7 900,-
tor 23. feb 2023 søn 26. feb 2023
Ledige plasser
Kr. 7 900,-

Samarbeidspartnere