Vinterkurs i Jotunheimen

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Kurs, Skitur 4 dager 4-8 deltakere

Har du et ønske om å lære mer om vinterfriluftsliv, eller kanskje drømmer du om å gå en skitur på Svalbard eller Grønland innen et år eller to? Vinterkurset er en fantastisk mulighet, spesielt laget for de av dere som drømmer om nettopp dette! Hvitserk stiller med turledere som har bred erfaring i kalde strøk, begge har gått lange skiturer i Norge og polare strøk.  Vi garanterer en innholdsrik og lærerik tur, bli med oss på en svært hyggelig langhelg på fjellet, og få en solid innføring i de rutiner som gjør vinterfriluftslivet enda finere. 

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • En natt på Bygdin Høifjeldshotel
 • Turplanlegging. Hvem, hva, hvor.
 • Bekledning og utstyr for vintertur
 • Telt og leirrutiner
 • Fyring av primus
 • Pakking av pulk
 • Orientering på vinterfjellet
 • Veivalg/bedømming av skredfare
 • Risikofaktorer som frostskader, hypotermi, brannskader, teltbrann etc.

Vinter i fjellet kan være vanvittig vakkert – men også kaldt og utfordrende. Været og forholdene avgjør den eksakte ruta vi velger å gå. Underveis får deltagerne prøvd seg på orientering, vi tar vi pauser der vi kan diskutere, få tips og opplæring i vinterfriluftsliv. Vi går så langt vi kommer, og tar oss tid til en god lunsjpause underveis, før vi finner fine teltplasser de to nettene vi bor ute.

Fysisk Nivå og Risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Overnatting på Bygdin Høifjeldhotel og teltovernatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Vanskelighetsgrad

Forholdene i Jotunheimen og kan være krevende i på vinteren. Det kan være kaldt og vind, men dersom du er interessert i å teste ut om skiekspedisjoner er noe for deg, og samtidig lære mer om vinterfriluftsliv, kan dette være en svært god mulighet. Selv om forholdene kan være tøffe, har også Hvitserk hatt treningssamlinger for Grønlandsfarerne våre i det samme området på omtrent samme tid - i vindstille, vakkert vintervær.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning.

Innkvartering

Første overnatting på Bygdin Høifjeldshotell i del av dobbeltrom (enkeltromstillegg 500 kroner). Ankomstdagen serveres felles tre-retters middag. Solid frokost og matpakkesmøring før den utendørs delen av kurset starter. Før avreise på søndag, nyter vi en 2-retters inne på hotellet. 

OBS: Det er mulig å ta bussen til Beitostølen, og bli hentet der, gi isåfall beskjed om dette på forhånd. 

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfarne Hvitserk-guider
 • Overnatting i dobbeltrom (1 natt) på Bygdin Høifjeldshotell
 • All mat på tur, fra torsdag kveld til avreise søndag kveld.
 • Turproviant / turmat når vi sover i telt.
 • Nødvendig fellesutstyr som primus, telt fra Hilleberg, pulkposer og pulker.

Pris inkluderer ikke

 • Transport til Bygdin Høifjeldshotell
 • Pulkdrag til pulken
 • Reise- og avbestillingsforsikring.
 • Eventuell alkoholholdig drikke eller mineralvann.

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Skriv ut

Dag for dag

dag

1

Oppmøte Bygdin Høifjeldshotell

Overnatting Hotell
Måltid 3-retters

Ankomst Bygdin Hølifjeldshotell på ettermiddag/kveld Her får vi servert 3-retters kl 1900, så møt opp før den tid. OBS: Veien inn til Bygdin stenger kl 20.00, så det er viktig å komme inn i god tid før den stenger. Du møter guiden og de andre turdeltagerne. Vi bruker kvelden på å forberede turen, gå gjennom utstyret og fordele fellesutstyret og gjøre oss klar for nettene i telt. Vi overnatter i dobbeltrom (enkeltromstillegg 500 kroner) på hotellet.

dag

2

Fra Bygdin og ut på telttur

Overnatting Telt
Måltid Frokost, lunsj og middag

Etter en god hotellfrokost, pakker vi ferdig pulkene og begynner å gå på tur. Været og forholdene avgjør ruta, og kvelden i forveien har vi studert kartet og lagt en plan for hvor vi har tenkt oss. Dette er terreng som det er vanskelig å orientere seg i, men landskapet er svært vakkert. Været bestemmer. Underveis tar vi pauser der vi får tips og opplæring i vinterfriluftsliv. Vi går så langt vi kommer, og tar oss tid til en god lunsjpause underveis før vi finner oss en fin teltplass og legger oss til for kvelden.

dag

3

Ekspedisjonskurs

Overnatting Telt
Måltid Frokost, lunsj og middag

Vi fyrer opp primusene og spiser frokost, pakker deretter ned teltet og fortsetter skituren etter en forhåpentligvis komfortabel natt i telt. Sannsynligvis er vi ett sted der vi går helt alene i det vakre vinterlandskapet. Har vi skikkelig flaks kan det hende vi ser villrein! Også denne dagen tar vi pauser der vi får tips og opplæring i vinterfriluftsliv.

dag

4

Tilbake til Bygdin

Måltid Frokost, lunsj og middag

Vi pakker ned teltet for siste gang og går den siste etappen mot Bygdin! Når vi ankommer Bygdin Høifjeldshotell, er det mulighet for dusj, også spiser vi en 2-retters før vi reiser avgårde tilbake der vi kom ifra. Nå sitter vi igjen med mye kunnskap og å være ute i vinterfjellet. Husk å kom deg ut på tur igjen så fort som mulig, da glemmer du ikke alt du har lært. 

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Det er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av  det du har fra før.

Undertøy 

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

     
2 sett ullundertøy 

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

     
Fleecejakke 

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

     
Skalljakke Gore-Tex eller tilsvarende Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.      
Skallbukse Gore-Tex eller tilsvarende Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.      
Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

     
Overtrekksvotter/vindvotter      

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter Lurt å ha med ekstra par. 

     
Tynne hansker Godt å ha ved behandling av brenner m.m      
Ski, skistøvler og staver  Fjellski og tykke skisko, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene.      
Skifeller Korte eller lange. Velg korte om du har begge.      
Skismøring En blå ekstra og grønn, se på værmeldingen og ikke ta med hele smørekofferten.      
Gamasjer

Heldekkende gamasjer er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.

     
Spade

En ordentlig snøspade er viktig om vinteren. Har du ikke egen spade, kan du låne av oss. Gi beskjed!

     
Sokker  2 par tykke innersokker og 2 par tykke sokker Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
Sandaler/tøfler Dette er fint å ha inne.
     
Klær til innebruk

Kun nødvendig første kvelden inne. Det kan legges igjen på hotellet 

     
Balaklava  Varm og holder vind ute, eventuelt skjerf eller hals.      
Lue  2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.      
Hals/buff 

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

     
Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.

     
Slalåmbriller 

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

     
Hodelykt/ og teltlykt

Husk friske batterier.

     
Ryggsekk 

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 20-40 liter er passe. Bruker du sele, trenger du kanskje ikke sekk, mange synes det er fint med sekk i tillegg for å ha lett tilgang til mat, ekstra jakke også videre. Sekk er altså ikke nødvendig, men noen synes kanskje det er ålreit. 

     
Drikkeflasker 

2 solide en liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

     
Termos  1 liter ståltermos med stor åpning.      

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

     
Personlige medisiner 

Plaster, compeed og sportstape. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

     
Antibac        
Toalettpapir         
Skrivesaker 

 

     
Penger/kort        
Solkrem/kuldekrem        
Kamera   Husk nok plass på minnebrikken      
Batterier Til kamera, hodelykt etc.      
Ørepropper 

Garanterer søvnen, anbefales.

     
Kart, kompass og kartmappe

1:50 000 kart over Jotunheimen Aust. Klinometer med kompasset, kan anbefales, men du trenger ikke å kjøpe nytt om du allerede har kompass. 

     
GPS Ta med hvis du allerede eier en      
Sovepose

Bør tåle -30. Dun er lettere enn kunstfiber, men er mer sårbar for fuktighet.

     
Pulk Vi låner ut pulk, men sele og drag må du ta med selv (se nedenfor). Pulken som lånes ut er Paris Expedition.       
Duffelbag Ta med en duffelbag eller annen bag som er vannavstøtende til å ha utstyret ditt i pulken. Denne stropper vi fast i brettet med bagasjestrikkene.      
Drag og sele

Du kan velge mellom å gå til innkjøp av egen pulksele og drag, eller benytte deg av en god ryggsekk (ca. 30-40 L med godt hoftebelte holder lenge) med hjemmelaget drag (tau). Lage selv? Ta med deg 2 skrukarabinere, tau og en kniv - så lager dere det på Bygdin. Se gjerne vår ekspedisjonsskole for lange skiturer for ideer til drag. Låner du pulk av oss og har egen drag som ikke er samme merke, så trenger man adapter

     
Bagasjestrikker For å feste utstyret til pulken      
Skrukarabiner 2 store skrukarabiner      
Liggeunderlag og sitteunderlag God isolasjon og liggekomfort er viktig. Vi anbefaler ett opplåsbart og ett i typen bamse liggeunderlag for best isolasjon.       
Lommekniv/verktøykniv 

Ta med hvis du allerede har en

     
Drikkekopp/spisebolle/skje  Det beste og billigste er en rund plastbolle (0,8-1,0L).      
Pakkposer

Gjør det lett å holde klær og utstyr tørt og organisert.

     
Bivuakk sko

Om du har fotposer, bivuakk-sko e.l så er dette fint å bruke ved endt skitur

     

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
tor 17. feb 2022 søn 20. feb 2022
Ledige plasser
Kr. 7 500,-
tor 24. feb 2022 søn 27. feb 2022
Ledige plasser
Kr. 7 500,-

Samarbeidspartnere