Vinterkurs i Nordmarka

Bilder & Video
Nyhet
Fysisk 2/6   Risiko 2/6 2 dager 4-8 deltakere Fra Kr. 2 500,-

Er du også en av de som kvier seg for å dra på tur på vinterstid? Tanken på frossne skisko på morgenen, iskalde tissepauser midt på natta, svett turtøy som aldri tørker eller denne bensinbrennern du ikke har turt å røre engang. Fortvil ikke. Når man har fått på plass noen gode rutiner og tatt til seg noen tips og triks fra de som har vært ute en vinternatt før er mye gjort. Og vinterfriluftsliv kan gi deg noen av de beste turminnene. På dette kurset har du muligheten til å bli med oss ut i marka for en innføring i vinterfriluftsliv.

 

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Bekledning og utstyr for vintertur 
 • Telt og leirrutiner
 • Bruk av bensinbrenner 
 • Pakking av pulk
 • Tips og triks for en vellykket vintertur

På dette kurset tar vi for oss det viktigste man bør vite og huske på når man skal legge ut på en overnattingstur på vinteren. Små feil kan straffe seg, for her ute finnes ingen varmeovn eller tørkerom. Det er ikke bare å gå inn å sette seg foran peisen når man har gått lei eller du har mistet følelsen i tærne. Vintertur kan være brutalt, men så kan en tur i vinterland også være så utrolig vakkert. Glitrende urørt vidde som ligger foran deg, stillhet og kun lyden av snøen som knitrer under skia, sola som varmer i kinna og mil etter mil som legges bak deg når du er i flytsonen. 

På dette vinterkurset drar vi innover i Nordmarka et sted. Her skal vi gå igjennom telt og leirrutiner. Hva bør man tenke på når man skal finne leirsted på vinterturer. Vi lærer å bruke bensinbrenner, fordi gass egner seg ikke under -10 grader, derfor er vi avhenige av bensinbrenneren om vinteren. Vi skal gå igjennom bekledning, hvordan bør man kle seg på vinterfjellet og ikke minst hvordan skal man håndtere klær og fuktige sko når man skal sove i telt. På dette vinterkurset får du en intro i friluftsliv på vinteren som egner seg godt dersom du har lyst til å være med på en av våre lengre vinterturer eller bare ønsker mer erfaring selv. 

Kurset legges opp utifra hva som er aktuelt med tanke på føre og forholdene, samt ønskelig fra deltakerne. Aktuelle temaer vil være: bekledning og utstyr for vintertur, telt og teltrutiner, bruk av bensinbrenner, pakking av pulk, veivalg og bedømmelse av terreng, risikofaktorer (som frostskader, hyoptermi, brannskader teltbrann etc.), orientering på vinteren og turplanlegging.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • overnatting i telt
 • alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • guide

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Thea Torvund Langeland

thea@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk.

Vanskelighetsgrad

Nivå 2 av 5. Les mer om graderingen av våre turer her.

Denne turen passer for alle som ønsker å lære mer om vinterturer. Du bør ha gått på ski før, men utenom det er dette en samling man kan komme til for å lære og prøve seg frem. Dette er en fin mulighet for de aller ferskste innenfor vinterfriluftsliv til å komme ut og prøve noe nytt, få tips og triks fra mer erfarne turgåere og guiden vår. 

Sikkerhet

Norrøna Hvitserk Adventure legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24 timer beredskap når noen er på tur, og vaktansvarlig i Norrøna Hvitserk Adventure kan kontaktes dersom noe skjer underveis på turen. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt. Norrøna Hvitserk Adventure har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning. 

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Hvordan komme seg dit?

Hvor vi skal møtes og være i marka avhenger av snøforholdene, så her vil vi oppdatere dere nærmere avreise om hvor det endelige oppmøtestedet blir. Vi vil tilbringe helgen i Nordmarka og eventuelle startsteder kan være Ringkollen, Skar, Sørkedalen, Brovoll eller Mylla. 

Utstyr

Ta en titt på utstyrslisten ved å klikke på "Utstyrsliste" i menyen over. Om du har eget utstyr anbefaler vi at du tar med det og blir bedre kjent med å bruke det ute i naturen og de neste eventyrene du skal på. Om du er usikker på om vinterfriluftsliv er noe du vil investere i har vi telt og brennere til utlån. Si ifra til oss om du ønsker å låne dette. Pga. coronaviruset vil du kun bli plassert i telt med de du eventuelt reiser med. Om du reiser alene vil du få et telt for deg selv. Pga. mye og robust utstyr anbefaler vi at man går med pulk. Terrenget vi skal gå i er klassisk skogsterreng med ulike hindringer og det kan være kupert, så vi vil anbefale stivt pulkdrag fremfor taudrag. Vi har "Paris expedition" pulker til utleie med stivt pulkdrag og sele fra Fjellpulken for 200 NOK.  Dere må selv ta med egen sovepose og liggeunderlag som tåler minusgrader og vinterbruk. Om du ikke har dette har vi vintersoveposer (ink. lakenpose) til utleie 300 NOK og liggeunderlag til 200 NOK. Det er også mulig å ta med egen lakenpose om ønskelig. Ta kontakt om du ønsker å leie utstyr fra oss.  

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (F.eks. kan du reise til Oslo hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å gå på ski og trekke pulk, eller sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Været og forholdene påvirker turprogrammet. Guidene vil tilpasse turene og programmet etter forholdene.

Minimum: 4 gjester; Maksimum: 8 gjester

Inkludert 

 • Nødvendig fellesutstyr som brenner, telt fra Hilleberg, pulkposer og pulker.
 • Måltider i henhold til dag-til-dag programmet
 • Erfaren Norrøna Hvitserk Adventure-guide

Ikke inkludert i prisen

 • Leie av sovepose og liggeunderlag
 • Leie av pulk, drag og sele
 • Transport til og fra oppmøtested
 • Snacks og drikke til kveldene

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel

Dag for dag

dag

1

Oppmøte i marka

Overnatting Telt
Måltid M
Avstand 10-15 km

Oppmøtested kommer vi tilbake til når det nærmer seg, da vi ønsker å se an hvor det er best snøforhold i marka. Dette vil du få beskjed om senest 2 uker før avreise. De aktuelle startområdene er Mylla, Brovoll, Ringkollen, Skar eller Sørkedalen.

Vi møtes på formiddagen på lørdag kl. 09:00. Her fordeler vi ut fellesutstyr og pakker pulkene sammen. Vi spenner på oss skiene og starter vinterkurset. Vi går noen kilometer innover i marka, blir kjent med pulken og hvordan den oppfører seg i ulikt terreng. Hvor langt vi går er ikke så viktig, her er ikke målet å gå lengst mulig, men kjenne på det å gå med pulk, navigere på vintertid og gjøre seg noen erfaringer. Så finner vi et fint sted og etablerer kveldens camp sammen. Her går vi igjennom camprutiner, hva man bør tenke på når vi finner teltplass på vinteren og det å etablere en god camp. Når teltene er oppe og vi har fått på oss varmere klær, blir det gjennomgang og opplæring i bruk av bensinbrennere. Når de fleste har fått dreisen på dette lager vi middag sammen og nyter et godt måltid mens vi går igjennom andre tips og triks. Vi kryper ned i posene og håper alle får en god natt søvn.

 

 

 

dag

2

Et sted i marka

Måltid F, L

Vi våkner opp, forhåpentligvis etter en god natt søvn. Vi koker kaffe på bensinbrennerne som vi fikk en gjennomgang av kvelden før og nyter frokosten, antageligvis må vi også smelte vann før dagens tur. Kanskje har vi gjort oss noen erfaringer allerede når det gjelder det å være på vintertur som man ønsker å dele eller har spørsmål rundt. Før vi pakker ned campen deler guiden vår tips og triks til gode telt- og camptrutiner og vi går igjennom det man bør tenke på når man navigerer i vinterlandskap. Når sekkene og pulkene er pakket navigerer vi oss videre i marka, tar en god lunsjpause i løpet av dagen og finner tilbake til startstedet vårt. Vi regner med å avslutte rundt kl 16/17. 

Vi håper du har fått en fin introduksjon til det å sove ute på vinteren og er klar for mange nye fine turer.

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før eller låne. 

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 80 / hvitserk@norrona.com

Undertøy
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
2 sett ullundertøy
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. Jo høyere ullprosent, jo bedre.
Fleecejakke
Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
Dunjakke
Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.
Overtrekksvotter/ vindvotter
Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter
Vanter
Godt å ha ved behandling av brenner m.m.
Ski, varme skistøvler og staver
Fjellski, gjerne med stålkanter. Store trinser på stavene. Varme skistøvler.
Skifeller
Korte eller lange. Velg korte om du har begge. 
Skismøring
En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten. Sjekk værmeldingen.
Gamasjer
De både varmer og beskytter.
Sokker
Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle. Anbefaler minst 3 par.
Sovepose
Bør tåle -15 og være for vinterbruk. Sjekk værmeldinga. Dun er lettere enn kunstfiber, men mer sårbar for fuktighet. 
Liggeunderlag
God isolasjon og liggekomfort er viktig. Vi anbefaler ett oppblåbart og ett i typen bamse liggeunderlag for best isolasjon.
Balaklava
Varm og holder vind ute, eller hals.
Lue
2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.
Hals/buff
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Deilig å ha til natten.
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.
Slalåmbriller
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.
Hodelykt
Husk friske batterier.
Ryggsekk
God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 20-40 liter er passe. Bruker du sele, trenger vi kanskje ikke sekk. Men mange syntes det er fint med sekk i tillegg for å ha lett tilgang til mat, ekstra jakke også videre.
Drikkeflasker
To stk. 1-liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.
Termos
1 liter. Ståltermos med stor åpning.
Toalettsaker
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.
Personlige medisiner
Plaster – Compeed, sportstape ol. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår. 
Antibac
Kuldekrem
Toalettpapir
Skrivesaker
Kanskje du vil skrive ned tips og triks, eller fremgangsmåter
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.
Batterier
Til kamera, hodelykt etc.
Ørepropper
Hvis du sover lett.
Bagasjestrikker
For å feste utstyret til pulken
Duffelbag
Ta med en duffelbag eller annen bag som er vannavstøtende til å ha utstyret ditt i pulken. Denne stropper vi fast i brettet med bagasjestrikkene. 
Drag og sele
Du kan velge mellom å gå til innkjøp eller leie pulksele og drag.
Lommekniv/verktøykniv
Ta med hvis du har
GPS
Ta med hvis du allerede eier en
Matboks med kopp og bestikk
Pakkposer
Gjør det lett å holde klær og utstyr tørt og organisert
Biuvakk sko
Om du har fotposer, biuvakk-sko eller liknende så er edette fint å bruke i camp

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere