Vinterkurs i Nordmarka

Bilder & Video
Nyhet
Kurs, Skitur 3 dager 3-6 deltakere

Er du også en av de som kvier seg for å dra på tur på vinterstid? Tanken på frossne skisko på morgenen, iskalde tissepauser midt på natta, svett turtøy som aldri tørker eller denne bensinbrennern du ikke har turt å røre engang. Fortvil ikke. Når man har fått på plass noen gode rutiner og tatt til seg noen tips og triks fra de som har vært ute en vinternatt før er mye gjort. Og vinterfriluftsliv kan gi deg noen av de beste turminnene. På dette kurset har du muligheten til å bli med oss ut i marka for en innføring i vinterfriluftsliv.

 

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Bekledning og utstyr for vintertur 
 • Telt og leirrutiner
 • Bruk av bensinbrenner 
 • Pakking av pulk
 • Tips og triks for en vellykket vintertur

På dette kurset tar vi for oss det viktigste man bør vite og huske på når man skal legge ut på en overnattingstur på vinteren. Små feil kan straffe seg, for her ute finnes ingen varmeovn eller tørkerom. Det er ikke bare å gå inn å sette seg foran peisen når man har gått lei eller du har mistet følelsen i tærne. Vintertur kan være brutalt, men så kan en tur i vinterland også være så utrolig vakkert. Glitrende urørt vidde som ligger foran deg, stillhet og kun lyden av snøen som knitrer under skia, sola som varmer i kinna og mil etter mil som legges bak deg når du er i flytsonen. 

På dette vinterkuset drar vi innover i Nordmarka et sted for helgen. Her skal vi gå igjennom telt og leirrutiner. Hva bør man tenke på når man skal finne leirsted på vinterturer. Vi lærer å bruke bensinbrenner, fordi gass egner seg ikke under -10 grader, derfor er vi avhenige av bensinbrenneren om vinteren. Vi skal gå igjennom bekledning, hvordan bør man kle seg på vinterfjellet og ikke minst hvordan skal man håndtere klær og fuktige sko når man skal sove i telt. På dette vinterkurset får du en intro i friluftsliv på vinteren som egner seg godt dersom du har lyst til å være med på en av våre lengre vinterturer eller bare ønsker mer erfaring selv. 

Kurset legges opp utifra hva som er aktuelt med tanke på føre og forholdene, samt ønskelig fra gjestene. Aktuelle temaer vil være: bekledning og utstyr for vintertur, telt og teltrutiner, bruk av bensinbrenner, pakking av pulk, veivalg og bedømmelse av terreng, risikofaktorer (som frostskader, hyoptermi, brannskader teltbrann etc.), orientering på vinteren og turplanlegging.

Fysisk Nivå og Risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • overnatting i telt
 • alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • guide

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk.

Vanskelighetsgrad

Nivå 2 av 5. Les mer om graderingen av våre turer her.

Denne turen passer for alle som ønsker å lære mer om vinterturer. Du bør ha gått på ski før, men utenom det er dette en samling man kan komme til for å lære og prøve seg frem. Dette er en fin mulighet for de aller ferskste innenfor vinterfriluftsliv til å komme ut og prøve noe nytt, få tips og triks fra mer erfarne turgåere og guiden vår. 

Sikkerhet

Norrøna Hvitserk Adventure legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24 timer beredskap når noen er på tur, og vaktansvarlig i Norrøna Hvitserk Adventure kan kontaktes dersom noe skjer underveis på turen. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt. Norrøna Hvitserk Adventure har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning. 

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Hvordan komme seg dit?

Hvor vi skal møtes og være i marka denne helgen avhenger av snøforholdene, så her vil vi oppdatere dere nærmere avreise om hvor det endelige oppmøtestedet blir. Vi vil tilbringe helgen i Nordmarka og eventuelle startsteder kan være Ringkollen, Skar, Sørkedalen, Brovoll eller Mylla. 

Utstyr

Ta en titt på utstyrslisten ved å klikke på "Utstyrsliste" i menyen over. Om du har eget utstyr anbefaler vi at du tar med det og blir bedre kjent med å bruke det ute i naturen og de neste eventyrene du skal på. Om du er usikker på om vinterfriluftsliv er noe du vil investere i har vi telt og brennere til utlån. Si ifra til oss om du ønsker å låne. Pga. coronaviruset vil du kun bli plassert i telt med de du eventuelt reiser med. Om du reiser alene vil du få et telt for deg selv. Pga. mye og robust utstyr anbefaler vi at man går med pulk. Vi har "Paris expedition" pulker til utlån, men pulkdrag og sele må dere stå for selv, eller så er det mulig å leie dette for totalt 200 kr for hele helgen. Terrenget vi skal gå i er klassisk skogsterreng med ulike hindringer og det kan være kupert, så vi vil anbefale stivt pulkdrag fremfor taudrag. Dere må selv ta med egen sovepose og liggeunderlag som tåler minusgrader og vinterbruk. Om du ikke har dette har vi vintersoveposer (ink. lakenpose) til utleie 300 NOK og liggeunderlag til 200 NOK for hele helgen. Det er også mulig å ta med egen lakenpose om ønskelig. Ta kontakt om det er ønskelig. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (F.eks. kan du reise til Oslo hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å gå på ski og trekke pulk, eller sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Været og forholdene påvirker turprogrammet. Guidene vil tilpasse turene og programmet etter forholdene.

Minimum: 3 gjester; Maksimum: 6 gjester

Inkludert 

 • Nødvendig fellesutstyr som brenner, telt fra Hilleberg, pulkposer og pulker.
 • Måltider i henhold til dag-til-dag programmet
 • Erfaren Norrøna Hvitserk Adventure-guide

Ikke inkludert i prisen

 • Leie av pulkdrag og sele
 • Leie av sovepose og liggeunderlag
 • Transport til og fra oppmøtested
 • Snacks og drikke til kveldene

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel

Dag for dag

dag

1

Oppmøte i marka

Overnatting Telt
Måltid M
Avstand 10-15 km

Oppmøtested kommer vi tilbake til når det nærmer seg, da vi ønsker å se an hvor det er best snøforhold i marka. Dette vil du få beskjed om senest 2 uker før avreise. De aktuelle startområdene er Mylla, Brovoll, Ringkollen, Skar eller Sørkedalen.

Vi møtes på ettermidagen på fredag kl. 16:00. Her fordeler vi ut fellesutstyr og pakker pulkene sammen. Vi spenner på oss skiene og starter helgens vintereventyr. Vi går noen kilometer innover i marka, blir kjent med pulken og hvordan den oppfører seg i ulikt terreng før vi finner et fint sted og etablerer camp sammen. Her går vi igjennom camprutiner, hva man bør tenke på når vi finner teltplass på vinteren og det å etablere en god camp. Når teltene er oppe og vi har fått på oss varmere klær, blir det gjennomgang og opplæring i bruk av bensinbrennere. Når de fleste har fått dreisen på dette lager vi middag sammen og nyter et godt måltid mens vi går igjennom andre tips og triks. Vi kryper ned i posene og håper alle får en god natt søvn.

 

 

 

dag

2

Et sted i marka

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Vi våkner opp, forhåpentligvis etter en god natt søvn. Vi koker kaffe på bensinbrennerne som vi fikk en gjennomgang av kvelden før og nyter frokosten, antageligvis må vi også smelte vann før dagens tur. Kanskje har vi gjort oss noen erfaringer allerede når det gjelder det å være på vintertur som man ønsker å dele eller har spørsmål rundt. Før vi pakker ned campen deler guiden vår tips og triks til gode telt- og camptrutiner og vi går igjennom det man bør tenke på når man navigerer i vinterlandskap. Når sekkene og pulkene er pakket navigerer vi oss videre i marka, tar en god lunsjpause i løpet av dagen og finner frem til en ny fin teltplass. Etter at teltene er oppe og campen er etablert spiser vi en god middag rundt bålet og drømmer om flere fine vintereventyr.

dag

3

Tilbake

Måltid F

Vi våkner opp til deilig vinterluft og fyrer opp brennerne så det blir morgenkaffe og frokost. Etter frokost pakker vi ned teltene og campen og bruker dagen på å gå på ski og lære mer om vinterfriluftsliv før vi navigerer oss tilbake til parkeringen.

Vi regner med å avslutte rundt kl 15. 

Vi håper du har fått en fin introduksjon til det å sove ute på vinteren og er klar for mange nye fine turer.

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før eller låne. 

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 80 / hvitserk@norrona.com

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. Jo høyere ullprosent, jo bedre.

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Overtrekksvotter/
vindvotter

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter

Vanter

Godt å ha ved behandling av brenner m.m.

Ski, varme skistøvler og staver

Fjellski, gjerne med stålkanter. Store trinser på stavene. Varme skistøvler.

Skifeller

Korte eller lange. Velg korte om du har begge. 

Skismøring

En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten. Sjekk værmeldingen.

Gamasjer

De både varmer og beskytter.

Sokker

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle. Anbefaler minst 3 par.

Sovepose

Bør tåle -15 og være for vinterbruk. Sjekk værmeldinga. Dun er lettere enn kunstfiber, men mer sårbar for fuktighet. 

Liggeunderlag

God isolasjon og liggekomfort er viktig. Vi anbefaler ett oppblåbart og ett i typen bamse liggeunderlag for best isolasjon.

Balaklava

Varm og holder vind ute, eller hals.

Lue

2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Deilig å ha til natten.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.

Slalåmbriller

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

Hodelykt

Husk friske batterier.

Ryggsekk

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 20-40 liter er passe. Bruker du sele, trenger vi kanskje ikke sekk. Men mange syntes det er fint med sekk i tillegg for å ha lett tilgang til mat, ekstra jakke også videre.

Drikkeflasker

To stk. 1-liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

Termos

1 liter. Ståltermos med stor åpning.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår. 

Antibac

 

Kuldekrem

 

Toalettpapir

 

Skrivesaker

Kanskje du vil skrive ned tips og triks, eller fremgangsmåter

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Ørepropper

Hvis du sover lett.

Bagasjestrikker

For å feste utstyret til pulken

Duffelbag

Ta med en duffelbag eller annen bag som er vannavstøtende til å ha utstyret ditt i pulken. Denne stropper vi fast i brettet med bagasjestrikkene. 

Drag og sele

Du kan velge mellom å gå til innkjøp eller leie pulksele og drag.

Lommekniv/verktøykniv

Ta med hvis du har

GPS

Ta med hvis du allerede eier en

Matboks med kopp og bestikk

 

Pakkposer

Gjør det lett å holde klær og utstyr tørt og organisert

Biuvakk sko

Om du har fotposer, biuvakk-sko eller liknende så er edette fint å bruke i camp

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
fre 21. jan 2022 søn 23. jan 2022
Ledige plasser
Kr. 3 500,-
fre 18. feb 2022 søn 20. feb 2022
Ledige plasser
Kr. 3 500,-

Samarbeidspartnere