Vintertur til Jakobsbakken: Et skjult paradis i Nord-Norge

Bilder & Video
Lokal guideNyhet
Fysisk 2/6   Risiko 2/6 5 dager 4-8 deltakere Fra Kr. 24 990,-

Vinteren i Nord-Norge er spektakulær! På dagen ligger tettstedene, fjellene, viddene, alle sammen kledd i snøens hvite drakt. På kvelden (hvis man er heldig) danser nordlyset ustanselig på himmelen. På Jakobsbakken, en tidligere gruvelandsby, finner du alle disse ingrediensene og mere til. I løpet av fem dager skal vi på langrennstur, fjellskitur til Suliskongen, hundesledetur, og ikke minst lære litt mer om historien til dette en gang så viktige gruvesamfunnet. 

 

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Gå på langrenn i perfekte skiløyper
 • Bli med på en spektakulær fjellskitur til Suliskongen
 • Lær mer om den historiske gruvedriften i området 
 • Kjør hundeslede i fantastisk villmark
 • Store muligheter til å se nordlys

Er du på jakt etter nye opplevelser denne vinteren men er litt usikker på hvor du skal dra? Da trenger du ikke å lete lenger. Turen vår til Jakobsbakken gir deg en unik mulighet til å oppleve et skjult paradis i Nord-Norge, samtidig som du tar del i spennende aktiviteter i det fortryllende vinterlandskapet. Jakobsbakken befinner seg rett i nærheten av svenskegrensen og er omringet av svale vidder, høyfjellsskog, isbreer og fjell. 

Turen starter ved ankomst til Bodø hvor vi vil bli fraktet fra flyplassen og til Jakobsbakken Mountain Resort på ettermiddagen. En god middag nytes på kvelden før vi går gjennom dagene vi har foran oss. Og for noen dager det skal bli! Vi skal gå på langrenn i perfekte skiløyper (som flere av utøverne på langrennslandslaget omtaler som løyper med verdenscupstandard). Vi skal gå på fjellskitur til Suliskongen. Vi skal være med på en hundesledetur i den omkringliggende villmarken, og vi skal selvfølgelig lære litt mer om den spennende historien til området med et besøk i en av de mange gruvene som finnes her. Sist men ikke minst, Jakobsbakken er et perfekt sted for å se nordlys så på kveldene kan vi ta turen ut så mange ganger vi ønsker for å oppleve dette fantastiske skuet! 

Merk! Under oppholdet vårt på Jakobsbakken fordeler vi oss på to leiligheter så vi deler bad, stue og kjøkken med hverandre (det vil være maks fem personer per bad). I kjelleren på Jakobsbakken har vi også smørerom for ski, garderobe med dusj, treningsrom og badstue tilgjengelig. Siden vi bor sammen i leilighetene deltar alle sammen under matlagingen, både til frokost og til middag. Den siste kvelden er det hyret inn en kokk som lager maten til oss. 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • All overnatting på Jakobsbakken Mountain Resort
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide fra Hvitserk og lokalkjente guider på spesifikke aktiviteter
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Eirik B. Zwart-Nilsen

eirik@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Vanskelighetsgrad

Nivå 2 av 5. Les mer om graderingen av våre turer her.

På denne turen er det anbefalt å ha god erfaring med både å gå på langrenn og på fjellski siden dette utgjør aktivitene på to av dagene. Jo mer erfaring du har jo bedre utbytte vil du få siden etappene vi går er heldagsaktiviteter. Du trenger ikke å ha erfaring med å kjøre hundespann siden vi vil ha med lokale guider under denne aktiviteten. De fleste turene vi arrangerer inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. 

Sikkerhet

Norrøna Hvitserk Adventure legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24 timer beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Norrøna Hvitserk Adventure kan kontaktes dersom noe skjer underveis på turen. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt. Norrøna Hvitserk Adventure har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Ta en titt på utstyrslisten ved å klikke på "Utstyrsliste" i menyen over. Nødvendig langrennsutstyr og fjellskiutstyr må medbringes av hver enkelt deltaker. 

Hvordan komme seg dit?

Den enkleste måten å komme seg til Bodø på er enten med fly eller med tog. Det går direkte flyavganger fra de fleste store byene i Norge i tillegg til at det går tog både fra Oslo og Trondheim til Bodø. Ved behov kan vi hjelpe til med å sette opp transport. Hvis du ønsker kan ekstra overnatting i Bodø enten før eller etter turen er vi også behjelpelige med dette. 

Innkvartering

Vi bor på Jakobsbakken Mountain Resort under hele oppholdet. Her fordeler vi oss på to leiligheter så vi deler bad, stue og kjøkken med hverandre (det vil være maks fem personer per bad). I kjelleren på Jakobsbakken har vi også smørerom for ski, garderobe med dusj, treningsrom og badstue tilgjengelig. Siden vi bor sammen i leilighetene deltar alle sammen under matlagingen, både til frokost og til middag. Den siste kvelden er det hyret inn en kokk som lager maten til oss. I prisen oppgitt er det tatt utgangspunkt i at to personer av samme kjønn deler et twinrom sammen. Hvis ønskelig er det mulig å booke et enkeltrom også. Dette kommer til en ekstrakostnad på 2000 NOK. 

Bagasje

Vi anbefaler at du tar med deg ett stk baggasje (vi anbefaler en duffelbag, denne er enklere å frakte rundt enn en trillekoffert) med klær, toalettsaker og andre gjenstander som er nødvendige underveis på tur. Vi ber også om at du tar med deg en dagstursekk til mat, vann, kamera og ekstra klær slik at du har dette med deg på de forskjellige dagsturene vi skal på. Skiutstyr kan fraktes i en separat skipose. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Bodø hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å padle kajakk eller gå fotturer i ulent terreng. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i prisen. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Vær og andre forhold kan påvirke programmet. Guidene vil tilpasse dagsturene etter dette. 

Antall deltakere

Minimum: 4 gjester,  Maximum: 8 gjester

Pris inkluderer

 • Overnatting på Jakobsbakken Mountain Resort
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide fra Hvitserk og lokalkjente guider på spesifikke aktiviteter 
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet
 • Alle aktiviteter som beskrevet i dag til dag programmet

Pris inkluderer ikke

 • Transport til Bodø
 • Transport hjem fra Bodø 
 • Nødvendig skiutstyr
 • Ev. overnatting før/etter tur

Dag for dag

dag

1

Vi ankommer Jakobsbakken

Overnatting Jakobsbakken Mountain Resort
Måltid M
Transport 1,5 timer

Vi møter guiden vår fra Norrøna Hvitserk i ankomsthallen på Bodø Flyplass kl. 17.45. Herfra vil vi bli fraktet direkte til Jakobsbakken Mountain Resort. En kjøretur på drøyt 1 time og 30 minutter. Ved ankomst til Jakobsbakken innlosjerer vi oss i leilighetene som vil fungere som basen vår under hele turen. På kvelden til foretrukket tid tilbreder vi middag sammen i en av leilighetene før vi går gjennom planene for de neste dagene. Hvis ønskelig kan vi ta oss en kort gåtur på kvelden for å bli bedre kjent med området. Dette vil også være vår første mulighet til å se det spektakulære nordlyset danse over hodene våre!

dag

2

Langrennstur i perfekte spor!

Overnatting Jakobsbakken Mountain Resort
Måltid F, L, M
Tid 4-6 timer
Stigning Vil variere
Nedstigning Vil variere
Avstand 30-40 km

Forhåpentligvis våkner vi opp til nydelig vær i dag slik at vår første aktivitet blir gjennomført med best mulig utsikt til det nærliggende området. Det er nemlig helt fantastisk vakkert her oppe! Vi spenner på oss langrennsskiene til foretrukket tidspunkt før vi tar fatt på dagens tur. Lengde og tempo blir justert utifra gruppens behov men vi satser på å gå hele veien inn til Tjoarvihytta, en DNT-hytte som ligger ved enden av Balvatnet. Her kan vi nyte dagens lunsj før vi tar fatt på etappen tilbake igjen. Det er også mulig å legge inn noen ekstra sløyfer på turen tilbake hvis gruppen ønsker å få med seg et par kilometer ekstra. På ettermiddagen er det på tide å fyre opp badstuen for å nyte en avslappende stund etter skituren. Vi lager middag sammen på kvelden før vi kan avslutte dagen med en tur ut for å se etter nordlys.  

(Merk! Hvis værmeldingene krever det er det mulig at vi bytter om på dag 2 og dag 4 slik at vi får best mulig utbytte på de turene vi skal på). 

dag

3

Gruvebesøk og kveldstur med hundeslede

Overnatting Jakobsbakken Mountain Resort
Måltid F, L, M
Transport 30 min

I dag blir nok en innholdsrik dag. Etter frokost blir vi fraktet til Sulitjelma hvor vi skal lære mer om den historiske gruvedriften i området. Vi tar turen ned i en av gruvene sammen med en lokal guide som vil fortelle oss mer om hvordan disse gruvene dannet livsgrunnlaget for flere små samfunn her oppe i fjellet. Etter omvisningen er ferdig blir vi også servert lunsj i en av gruvene. Etter endt besøk reiser vi tilbake igjen til Jakobsbakken hvor det vil mulig å ta seg en rask tur på langrenn eller bare slappe av i leilighetene våre før vi lager en litt tidligere middag. Vi skal nemlig være med på en hundesledetur på kvelden. Er vi heldige viser nordlyset vei innover i fjellheimen i det som potensielt kan bli en fortryllende kveld. Ps! husk kamera. 

dag

4

Fjellskitur til Suliskongen

Overnatting Jakobsbakken Mountain Resort
Måltid F, L, M
Transport 30 min
Tid 10 timer
Stigning 1650 m
Nedstigning 1650 m
Avstand 30 km

Vi avslutter turen vår med en skikkelig godbit! Vi spiser en tidlig frokost før vi blir fraktet til startstedet for turen vår til Suliskongen. Dette er en lang dagstur med mange høydemetere så det er viktig at vi pakker med oss rikelig med mat. Vi går forbi DNT-hytten Ny-Sulitjelma før vi beveger oss forbi Otervatnet og mot det første brefallet på Sulitjelmaisen. Vel oppe på breen åpner landskapet seg virkelig opp og vi blir forhåpentligvis servert nydelig utsikt innover fjellheimen. Vi tar fatt på det siste brefallet før vi bestiger Nord-Norges nest høyeste topp på 1908 meter over havet. Deretter cruiser vi ned samme veien som vi kom opp. Tilbake igjen på Jakobsbakken kan vi nyte en siste tur i badstuen, vel fortjent etter en så lang tur, før kveldens middag har blitt tilbredt av en innleid kokk. En perfekt måte å avslutte dagen på! Kanskje vi til og med tar en tur ut helt på slutten av kvelden hvis nordlyset dukker opp. 

(Merk! Hvis værmeldingene krever det er det mulig at vi bytter om på dag 2 og dag 4 slik at vi får best mulig utbytte på de turene vi skal på). 

dag

5

Avreise fra Jakobsbakken

Måltid B
Transport 1,5 time

Dessverre er turen i dag ved veis ende. Vi spiser frokost på Jakobsbakken, sjekker ut, før vi vender nesen mot Bodø. Vi beregner å være tilbake igjen i Bodø slik at det korresponderer med flyruter fra kl. 14.00 og utover. Vi håper at turen deres til Jakobsbakken vil etterlate dere med fantastiske minner og drømmer om et nytt besøk.   

Skriv ut

Utstyrsliste

Se nøye over denne listen, og sørg for at du tar med deg alt du trenger. Vi oppfordrer deg til å bruke utstyr du allerede har til denne turen, og kjøp nytt eller lån hvis du mangler noe viktig på listen nedenfor. Vi har delt utstyrslisten inn i tre kategorier:

 1. Påkrevd: Hvis du ikke eier dette utstyret, må du skaffe det til turen.
 2. Anbefalt: Utstyr som vil være praktisk å ha med, men ikke avgjørende. 
 3. Valgfritt: Moro, ekstra luksus.

Bekledning i flere lag er ekstremt viktig i et variabelt klima som vi har i Norge. Denne listen vil ta deg gjennom det viktigste. Husk det norske ordtaket "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær", og forbered deg riktig til all slags vær. 

Ta kontakt med oss på hvitserk@norrona.com hvis du har noen spørsmål i forhold til dette. 

Vi anbefaler alltid ull i når det gjennomføres aktiviteter i de norske fjellene, men hvis du allerede har syntetiske lag og ikke vil kjøpe nye, er syntetisk greit.

Påkrevd:

2 SETT ULL-/SUPERUNDERTØY
Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntetisk. 
MELLOMLAG
En ull- eller fleece-topp i middels tykkelse. Eller en tynn syntetisk- eller dunjakke om det er meldt ekstra kaldt vær.
DUN- ELLER PRIMALOFTJAKKE
En tykk, varm, isolert jakke for å ta på under pauser. Vi anbefaler dun eller syntetisk. 
SKIJAKKE/SKALLJAKKE
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind og fuktighet. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 
SKIBUKSE/SKALLBUKSE
Vannavstøtende og vindavstøtende ski- eller skallbukse. Gortex er best. Vi anbefaler et alternativ med glidelås til ventilasjon. 
EKSTRA LAG TIL OVERKROPP
Ta med et ekstra lag til overkroppen hvis du fort blir kald. 
SKIHANSKER OG VOTTER
1 par med gode skihansker. Ta gjerne med et par varme votter også som du kan bytte til for å holde varmen når du ikke er i bevegelse. 
LUE
En lue til skiturene og en lue som du kan bytte til ved behov.
SOKKER
4 par. Vi anbefaler ull, over ankelen, i din foretrukne tykkelse. Hvis fottøyet ditt ikke er vanntett, bør du vurdere et gortex sokkealternativ.
STØVLER
Varme vinterstøvler som er komfortable å gå ute i terrenget med en hel dag.
DAGSTURSEKK
Dagstursekk på 20-40 liter.
SOLBRILLER
UV-styrke, vi anbefaler en stropp for å holde dem på plass og slik at du ikke minster dem.
SOLKREM/LEPPEKREM
For dagene hvor det er veldig fint vær.
VANNFLASKER
Isolerte vannflasker, 2 liters kapasitet. Camelback er ikke anbefalt der denne vil fryse i kalde temperaturer. 
TOALETTSAKER
Personlige preferanser: Shampoo, tannbørste, sminke, deodorant, hårbørste etc. 
PERSONLIGE MEDIKAMENTER
Forsikre deg om at du tar med deg personlige medisiner du trenger på turen, og sørg for at Hvitserk-kontoret er oppdatert om dine allergier eller behov.
HODELYKT
Sørg for å ha med ekstra batterier til kulden. 
NØDVENDIG SKIUTSTYR
Ski, staver, sko, og annet relevant utstyr som du foretrekker å ha med deg når du er på skitur. Husk at du trenger både langrennsutstyr og fjellskiutstyr (Hvis ønskelig kan turen til Suliskongen også gjennomføres på randoneè).

Anbefalt:

UNDERTØY AV ULL
Vi anbefaler å ta med undertøy av ull til turen hvis du fryser lett. 
KOMPRESJONSPOSER FOR UTSTYR
Anbefales for oppbevaring av utstyr, for å holde det tørt, i tillegg til å minimere plassen som dunjakken din tar. 
SKJERF, BALACLAVA ELLER BUFF
For å beskytte nakke eller fjes ved dårlig vær. 
TERMOS
Vi anbefaler å ha med termos til dagsturene. 
FØRSTEHJELPSSKRIN
Hvis du har turhjelpemidler som er spesifikke for deg: dvs. blemmepleie, ibuprofen, osv...
KAMERA
Det er viktig å være til stede mens du går, men det er også viktig å ta med noen øyeblikksbilder hjem for mimring. 
HVERDAGSKLÆR
En påminnelse om å ta med seg et sett med klær som man kan anvende når man ikke er på tur. 
SITTEUNDERLAG
Anbefales på det sterkeste for isolasjon mot bakken. 
BADETØY
En badedrakt og et lite håndkle hvis du vil bade, ta boblebad eller badstue, avhengig av turen.

Valgfritt:

ANTIBAC
Ved behov i løpet av turen. 
VÅTSERVIETTER ELLER TOALETTPAPIR
Hvis du har et akutt behov for å gå på do underveis på tur. Vi kaster ingenting i naturen, så alt brukt må pakkes ned i poser og kastes ved beleilighet. 
ØREPROPPER
Hvis du sover lett.
DAGBOK
Hvis du ønsker å skrive ned opplevelsene/refleksjoner fra turen underveis. 
SNACKS
Sjokolade, nøtter eller energibarer etter behov. Du vil få muligheten til å kjøpe snacks på turen.

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere