Tilbake til forsiden

Hvitserk arrangerer ekspedisjonsfestival i samarbeid med Helsport og DNT Fjellsport Oslo på Kobberhaughytta i Nordmarka. Festivalen  har som mål å samle turglade mennesker til en sosial, inspirerende og lærerik helg.

På Nordmarkas hyggeligste hytte, Kobberhaughytta kan du fra 20.-22. oktober 2017 møte profilerte eventyrere og få spennende foredrag og inspirerende turhistorier. Du kan bli med på kurs der du blant annet lærer førstehjelp, bruk av kart og kompass, pulktrening og andre ting som kan være nyttige for deg som vil på tur eller ekspedisjon. Festivalen passer for deg som lenge har drømt om å dra på langtur, har en turdrøm du er nær ved å realisere, eller vil bli inspirert av de som har vært på ekspedisjoner.

Under festivalen er det mulig å bo inne på Kobberhaugen, eller om du har lyst å starte ekspedisjonsforberedelsene på festivalhelgen kan du bo ute i telt. Har du ikke lyst å bære opp mat for helgen kan du kjøpe matbillett sammen med festivalpasset og få maten servert av Kobberhaughytta. 

PROGRAM: 

Fredag 20. oktober: 

17:00              Registrering og uthenting av festivalarmbånd
17:00 - 18:30 Åpne salgsboder fra Helsport og Varri 
18:00              Middagsservering
19:00              Velkommen til Ekspedisjonsfestival i Peisestuen
19:15              Stian Adland - "Stian med sekken" (foredrag)
20:45              Stein P. Aasheim - «Hva fjellene lærte meg». (foredrag)
22:30              Ekspedisjonsquiz med DNT Fjellsport Oslo 

Lørdag 21. oktober: 

08:00 - 09:30 Frokost
10:00 - 13:00 Dagskurs
13:30 - 14:30 Bålhygge
15:00 - 16:00 NM i Dekktrekking (uoffisielt)
17:30 - 18:30 Middagsservering
19:00              Thor Gotaas - Femmila (foredrag)
20:30              Kåring av "Årets Eventyrer" og "Årets Rookie"
22:00              Inge Meløy - Toppen er nådd - hva nå? (Foredrag)
23:00              Bålhygge

Søndag 22. oktober 

08:00 - 09:30 Frokost
09:00              Sindre Bø - Risiko og friluftsliv, hvor langt er vi villig til å gå? (foredrag)
10:30 - 13:30 Dagskurs
14:00              Ferdig

FOREDRAGSHOLDERE:

Stian Adland - "Stian med sekken"


Polarguide, fotograf og deltids-eventyrer som kanskje er bedre kjent under navnet Stian med sekken. Når han ikke utforsker ensomme fjell på Svalbard eller danser med pingviner i Antarktis bor han i teltet sitt for å være nærmest mulig naturen. For Stian handler eventyrene om lek, nysgjerrighet og jakten på gylne øyeblikk. Med mye flere netter ute enn inne har Stian en spesiell kjærlighet til teltet, men det få vet er at det ikke er mer enn 7 år siden han hadde sin første teltnatt. Hva skjedde?

Stian kommer til ekspedisjonsfestivalen for å ta oss med på en reise fra den første vaklende natten ute i teltet til et liv som nå bare dreier seg om eventyr. Med spektakulære bilder og filmklipp blir vi med på reisen fra Svalbard i nord til Antarktis i sør via gylne øyeblikk i storslått Norsk natur. 

Stein P. Aasheim - "Hva fjellet lærte meg"


Denne mannen er neppe et ukjent navn for festivalpublikum på Kobberhaughytta. Stein har vært høyt, lavt, flatt, bratt, langt og kort på tur. Han har utallige ekspedisjoner bak seg og på veien har han lært om både seg selv og verden rundt han. Hva han har lært deler han med oss når han kommer for å holde foredrag fredag under festivalen. Vi gleder oss til å høre om turer til Everest, Trango, Sahara, Mongolia, Svalbard, Trollveggen, Sydpolen og mange andre steder.

Thor Gotaas - "Femmila"


Thor har mye på hjertet og hittil skrevet over 25 bøker i sitt liv. Han er over snittet glad i å gå på ski, men omtaler seg selv som en middelmådig skiløper. Thor kommer til ekspedisjonsfestivalen for å fortelle om "femmilas historie" og vi får høre ville historier fra en tid da rottegift ble brukt som doping, sild som skismøring og matstasjonene vartet opp med koteletter og rømme. 

Inge Meløy - "tanker om Everest"


(Foto: Sigrid Sandberg)
Inge var på festivalen i fjor også, han har vært tilknyttet Hvitserk i årevis som guide og han har også jobbet på kontoret en periode. Inge er også politimann med lang erfaring fra redningsarbeid hos sysselmannen på Svalbard og i senere år har han jobbet som lærer på politihøyskolen. Inge nådde i mai sitt livs mål om å nå "de tre polene" og har nå vært på både Nord- og Sydpolen og toppet ut på Everest. Inge kommer til festivalen for å dele sine tanker om det å endelig stå på toppen av verden, om veien dit og hva han følte når han kom hjem igjen.

Sindre Bø - "Hvor går grensa?"


Frilans journalist, forfatter, informasjonsrådgiver og klatreinstruktør med hang til å henge seg opp i detaljer og fjellvegger. Sindre er også aktiv i Rogaland alpine redningsgruppe. Han kommer på festivalen for å snakke om risiko og friluftsliv, hvilken risiko er vi villig til å ta for å nå målet vårt? Har alle på turen samme mål? Hvem bestemmer hvor grensen går?

Mer informasjon blir lagt ut fortløpende

OBS: det er kun mulig å være med på et kurs per dag!

DAGSKURS LØRDAG 

TRENING TIL EKSPEDISJON: 
Fra DRIV TRENING kommer Steffen Nerbråten Jevne for å vise deg hvordan du forbereder kroppen til å være på krevende ekspedisjoner. Fokus er å bruke naturen for å komme seg i form. Det blir en treningsøkt i skogen rundt Kobberhaughytta så ta med klær du kan bli både svett og kanskje litt møkkete i. Har du lyst å kickstarte treningen for fremtidige turer eller få gode øvelser for å unngå skader i opptrening til ekspedisjon er dette dagskurset midt i blinken for deg. 

PRAKTISK FØRSTEHJELP: 
Fra DNT Fjellsport Oslo kommer Magnus Wethal for å holde kurs i Praktisk førstehjelp på tur. Martin er en glad speidergutt fra Strømmen. Han er utdannet byggteknikker, ambulansearbeider og Paramedic. Han har lang og bred erfaring som turleder, instruktør og friluftslivutøver med en forkjærlighet for klatring, bre og skred. De siste årene har han holdt en rekke kurs med fokus på førstehjelp på tur både for DNT og i privat regi. Han begynner i ny jobb som Redningsmann for Norsk luftambulanse i 2018. Dette kurset passer alle, førstehjelp kan ikke repeteres for ofte. 

BRUK AV GPS: 
GPS er et nyttig verktøy på tur, men bare om du vet hvordan du bruker den. Peter Warren fra DNT Fjellsport Oslo lærer deg hvordan du praktisk bruker GPS ute i felt. Petter er svensk, men med base i Oslo. Bakgrunn fra de svenske spesialstyrkene med flere utlandsoppdrag. Spesialsykepleier innen anestesi og ambulanse med bred kompetanse innen akuttmedisin. Kursleder for Vinterturleder og sommerturlederutdanning i DNT Oslo. Skredinstruktør og turlederinstruktør, med særlig kompetanse innen overlevelse og sikkerhet. Erfaring fra bre og is. Padler ofte på Oslofjorden,  men helst på tur og ekspedisjon.

KART OG KOMPASS: 
For å ferdes trygt i naturen er det essensielt å kunne bruke kart og kompass. Fra DNT Fjellsport Oslo kommer Martin K. Bryn for å lære deg hvordan du leser kartet og bruker kompasset for å planlegge ruten videre, finne ut hvor du er og hvordan angi din posisjon dersom dette blir nødvendig. Martin er en allsidig person innen friluftsliv. Etter mange år som turleder for DNT, er han nå instruktør på DNT's turlederkurs. Med relevant erfaring fra Forsvaret og mye ferdsel i vinterfjellet er han skredinstruktør og trives godt når kart og kompass må brukes aktivt. For tiden er han ofte å finne på en høyfjells klatretur. 

HØYDEMEDISIN: 
For å bestige høye fjell må du vite hvordan høyde påvirker kroppen og hvordan akklimatisere for å tilpasse kroppen opphold i høyden. Ekspedisjonslege for Hvitserk, Erling Rosenstrøm er instruktør for dette kurset. Han har bred erfaring både i høyden og på lange skiturer og har jobbet for Hvitserk i en årrekke. På dette kurset lærer du hva som skjer med kroppen i høyde, hvilke symptomer som bør sees etter i forbindelse med høydesyke og hva du kan gjøre for å optimalisere akklimatiseringen for å prøve unngå å bli syk. 

FOTO/FILM MED GoPro: 
GoPro ambassadør Are Tallaksrud kommer til festivalen for å lære bort alle sine triks for å ta spektakulære bilder og lage kule filmsnutter med ditt GoPro kamera. Are lærer deg hvor lett det er å redigere bilder og små filmsnutter til sosiale medier mens du er på tur.

TURMAT:
På lange turer er det ofte mat og været som skiller dagene fra hverandre. Selvfølgelig er det enkelt å basere seg på frysetørkede varienter i pose, men hvorfor ikke overraske turfølget med noen ekstra gode måltider? Axel Rosenberg jobber til daglig som lektor på friluftslivlinja på Norges Idrettshøyskole hvor han blant annet underviser i mat og ærnæring på tur. 

REPARASJON AV UTSTYR PÅ TUR: 
En ekspedisjon er oftest en tur som varer lenge og er langt borte fra sivilisasjonen, det utstyret du har med deg er kritisk for å få gjennomført eventyret. En knekt ski, et telt som har revnet eller en brenner som ikke fungerer kan være nok til at du må avslutte ekspedisjonen om du ikke har kunnskap om hvordan reparere utstyret ditt. Marianne Bang Hansen er instruktør på dette kurset. Hun er guide for Hvitserk og har gått både over Grønland, gjennom Nordvestpassasjen og har flere vinterturer til Svalbard bak seg. 

DAGSKURS SØNDAG 

PRAKTISK FØRSTEHJELP: 
Fra DNT Fjellsport Oslo kommer Magnus Wethal for å holde kurs i Praktisk førstehjelp på tur. Martin er en glad speidergutt fra Strømmen. Han er utdannet byggteknikker, ambulansearbeider og Paramedic. Han har lang og bred erfaring som turleder, instruktør og friluftslivutøver med en forkjærlighet for klatring, bre og skred. De siste årene har han holdt en rekke kurs med fokus på førstehjelp på tur både for DNT og i privat regi. Han begynner i ny jobb som Redningsmann for Norsk luftambulanse i 2018. Dette kurset passer alle, førstehjelp kan ikke repeteres for ofte. 

BRUK AV GPS: 
GPS er et nyttig verktøy på tur, men bare om du vet hvordan du bruker den. Peter Warren fra DNT Fjellsport Oslo lærer deg hvordan du praktisk bruker GPS ute i felt. Petter er svensk, men med base i Oslo. Bakgrunn fra de svenske spesialstyrkene med flere utlandsoppdrag. Spesialsykepleier innen anestesi og ambulanse med bred kompetanse innen akuttmedisin. Kursleder for Vinterturleder og sommerturlederutdanning i DNT Oslo. Skredinstruktør og turlederinstruktør, med særlig kompetanse innen overlevelse og sikkerhet. Erfaring fra bre og is. Padler ofte på Oslofjorden,  men helst på tur og ekspedisjon.

KART OG KOMPASS: 
For å ferdes trygt i naturen er det essensielt å kunne bruke kart og kompass. Fra DNT Fjellsport Oslo kommer Martin K. Bryn for å lære deg hvordan du leser kartet og bruker kompasset for å planlegge ruten videre, finne ut hvor du er og hvordan angi din posisjon dersom dette blir nødvendig. Martin er en allsidig person innen friluftsliv. Etter mange år som turleder for DNT, er han nå instruktør på DNT's turlederkurs. Med relevant erfaring fra Forsvaret og mye ferdsel i vinterfjellet er han skredinstruktør og trives godt når kart og kompass må brukes aktivt. For tiden er han ofte å finne på en høyfjells klatretur. 

HØYDEMEDISIN: 
For å bestige høye fjell må du vite hvordan høyde påvirker kroppen og hvordan akklimatisere for å tilpasse kroppen opphold i høyden. Ekspedisjonslege for Hvitserk, Erling Rosenstrøm er instruktør for dette kurset. Han har bred erfaring både i høyden og på lange skiturer og har jobbet for Hvitserk i en årrekke. På dette kurset lærer du hva som skjer med kroppen i høyde, hvilke symptomer som bør sees etter i forbindelse med høydesyke og hva du kan gjøre for å optimalisere akklimatiseringen for å prøve unngå å bli syk. 

NB: Det er kun mulig å melde seg på et kurs pr dag. Påmelding på dagskurs forutsetter at du har kjøpt festivalpass. Uten festivalpass vil du bli nektet adgang på kurs (og festivalen).

MENTAL TRENING:
Det er ikke bare muskler som bør trenes opp før tur, hodet må også forberedes. Inge Meløy har vært tilknyttet Hvitserk i årevis som guide og han har også jobbet på kontoret en periode. Inge er også politimann med lang erfaring fra redningsarbeid hos sysselmannen på Svalbard og i senere år har han jobbet som mental trener før han ble lærer på politihøyskolen. Inge nådde i mai sitt livs mål om å nå "de tre polene" og har nå vært på både Nord- og Sydpolen og toppet ut på Everest. Han vet hvordan du forbereder deg mentalt før du legger ut på en utfordrende ekspedisjon. 

FOTO/FILM MED GoPro: 
GoPro ambassadør Are Tallaksrud kommer til festivalen for å lære bort alle sine triks for å ta spektakulære bilder og lage kule filmsnutter med ditt GoPro kamera. Are lærer deg hvor lett det er å redigere bilder og små filmsnutter til sosiale medier mens du er på tur.

REPARASJON AV UTSTYR PÅ TUR: 
En ekspedisjon er oftest en tur som varer lenge og er langt borte fra sivilisasjonen, det utstyret du har med deg er kritisk for å få gjennomført eventyret. En knekt ski, et telt som har revnet eller en brenner som ikke fungerer kan være nok til at du må avslutte ekspedisjonen om du ikke har kunnskap om hvordan reparere utstyret ditt. Marianne Bang Hansen er instruktør på dette kurset. Hun er guide for Hvitserk og har gått både over Grønland, gjennom Nordvestpassasjen og har flere vinterturer til Svalbard bak seg. 

TURMAT:
På lange turer er det ofte mat og været som skiller dagene fra hverandre. Selvfølgelig er det enkelt å basere seg på frysetørkede varienter i pose, men hvorfor ikke overraske turfølget med noen ekstra gode måltider? Axel Rosenberg jobber til daglig som lektor på friluftslivlinja på Norges Idrettshøyskole hvor han blant annet underviser i mat og ærnæring på tur. 

NB: Det er kun mulig å melde seg på et kurs pr dag. Påmelding på dagskurs forutsetter at du har kjøpt festivalpass. Uten festivalpass vil du bli nektet adgang på kurs (og festivalen).

Praktisk info

Telt
Du sette opp hvor du vil i området rundt Kobberhaughytta. Gapahuken som ligger nede ved vannet kommer til å bli brukt av mange i løpet av helgen, så her er det dessverre ikke mulig å overnatte.

Dusj og toaletter
Det er utedo på tunet ved Kobberhaughytta. Sanitæravdelingen i kjelleren inne er forbeholdt de som overnatter inne. Vi oppfordrer ute-folket til å vaske seg i/ bade i vannet ved hytta.

Våte klær? I festivalhelga blir det tørkerom i selvbetjeningsdelen over tunet fra Kobberhaughytta, men dette er ikke stort.

Mat og drikke
Middag fredag og lørdag og frokost lørdag og søndag er inkludert i prisen for de som kjøpe pass med mat. Info om menyen kommer.

Det er skjenkebevilgning på Kobberhaughytta og i området rundt. Du får kjøpt både mineralvann, øl og vin på hytta, og serveringen vil holde oppe så lenge det er folk som handler.

Til de som sover i telt og ikke skal spise inne finnes det en fellesgrill ute nede ved gapahuken. Det er ikke lov å lage bål over alt, det er et felles bål ved Gapahuken, og det er tilrettelagt for bål noen steder rundt vannet.

Kaffe og te kan du drikke så mye du ønsker under festivalen, men ta med turkoppen så sparer vi miljøet for unødvendig bruk av papp. 

Kano og kajakk
Det er kanoer og kajakker på Kobberhaughytta, de kan benyttes gratis i løpet av helgen. Det er også en veldig fin tur opp til Kobberhaugen, vi anbefaler en tur dit. Turbeskrivelse står på Kobberhaughytta.

Veibeskrivelse 

Kobberhaughytta ligger midt i Nordmarka  i Oslo med kort vei til alle turmål nær byen.  Hytta ligger fritt og godt til med utsikt over Nordmarka.  Man kan se helt til Bærum på klare dager.

Se beliggenheten på kartet i UT.no. 

På godværsdager kan man sitte på nedsiden av hytta og nyte en god lunch mens man skuer ut over marka. Blir du her litt lenger kan du kanskje også få med deg en romantisk solnedgang.  Dette alene er verdt turen opp til Kobberhaughytta.

Vanligste adkomstalternativer er:

  • Med buss/bil til Sørkedalen skole.  Derfra ca 5,5 km grusveg (stier/skiløype også mulig) til hytta.
  • Med buss/bil til Hammeren i Maridalen.  Derfra ca 8,5 km til hytta. De første 7 på grusveg, resten sti. Stier eller skiløype er også mulig.
  • Med bane/bil til Sognsvann. Derfra ca 10,5 km til hytta. De første 9 på grusveg, resten sti og litt vei. Stier eller skiløype er også mulig.
  • Med bane/bil til Frognerseteren.  Derfra ca 8,5 km til hytta. De første 6 på grusveg, resten sti og litt vei. Stier eller skiløype er også mulig.

 

Billetter