Fem år med frivillig arbeid i Nepal

I fem år har Hvitserk og stiftelsen Varde samarbeidet med organisasjonen "The Small World" i Nepal. Ved at våre gjester har gitt 10 kroner i donasjon per turdag og reist med oss til Nepal for å arbeide frivillig har livene til mer enn 800 barn blitt forbedret med tilgang til rent vann, skolegang eller et trygt sted å bo. Bidra du også, det nytter faktisk!

Stiftelsen Varde drives i regi Hvitserk. Stiftelsens formål er å støtte utvalgte bistands- og utviklingsprosjekter og legge til rette for bærekraftig fjellturisme og naturbasert reiseliv. Våre gjester kan bidra til stiftelsen ved å donere 10 kr per turdag, eller et valgfritt beløp. Pengene som kommer inn deles ut til fjellrelaterte utviklingsprosjekter; enten det er utdanning for menneskene som bor der, miljøtiltak eller støtte utviklingen av arbeidsplasser i fjellturismen på stedet. Alle pengene som samles inn fra gjester og deltagere, skal gå uavkortet til prosjektene. Fra våren 2017 har vi også gitt våre gjester mulighet til å kompensere for miljøskadene flyreisene til turmålene medfører ved å donere 300 kroner til treplanting i Masai Mara i Kenya. 

I fem år har Hvitserk arrangert Fjelltur og frivillig arbeid i Nepal hvor gjestene våre bor hjemme hos nepalesiske familier, arbeider sammen med dem på ulike prosjekter, overnatter i lokale tehus og går fjelltur i fotsporene til Everests førstebestigere. Turen er i samarbeid med organisasjonen "The small World" som ser på utdannelse som den viktigste veien ut av fattigdom og har derfor fokus på å bygge skoler og overnattingssteder slik at flere barn i det fattige Lower Solokhumbu-området får sjansen til å ta høyere utdanning. I løpet av disse fem årene har 50 hvitserkgjester reist til Nepal der de har bodd og jobbet sammen med lokale nepalesiske familier. Resultatet er at mer enn 800 nepalesiske barn har hatt et sted å gå på skole. 

2012 var første året turen ble arrangert og det året var fokuset på å gi tilgang til rent vann i en landsby som heter Salleri. En jenteskole med 50 elever fikk tilgang til rent vann og 50 familier som bor rundt skolen fikk tilgang til det samme vannet etter at prosjektet var ferdig. 

I 2013 reiste gjestene våre til landsbyen Basa i nedre Solukhumbu distriktet for å bygge to jordskjelvsikre klasserom. Klasserommene har plass til 100 elever og er bygget med miljøvennlige materialer. Nepalesere som jobber som bærere i turistindustrien kommer ofte fra dette fattige distriktet. 

I 2014 reiste vi tilbake til Salleri og denne gangen var fokus å hjelpe til med konstrueringen av boenheter for jenter i høyere utdanning. Prosjektet ga boplass til 40 jenter i skoleåret og denne skolen i Salleri har utdannet mer enn 180 jenter til å bli sykepleiere, lærere og entrepenører med egne småbedrifter. 

To store jordskjelv rammet Nepal i april og mai 2015, 9000 mennesker mistet livet og i flere uker var tilstandene kaotiske i det lille fjellandet. Omtrent en halv million mennesker ble hjemløse og utallige skolebygninger kollapset i skjelvene. Vår partner The Small World bestemt seg for å bygge opp 100 skoler i nedre Solukhumbu og gjennom Stiftelsen Varde ga Hvitserks gjester mer enn 100 000 kr til dette prosjektet. Fire skolebygg ble bygget i 2015 ved hjelp av de frivillige gjestene og midlene som ble samlet inn. 400 skolebarn fikk et sted å gå på skole igjen. 

Arbeidet med å bygge jordskjelvsikre skolebygg fortsatte i 2016 og våre gjester var denne gangen i landsbyen Kaku for å bygge skole med plass til 100 elever årlig. 

I løpet av de fem årene Hvitserk har jobbet sammen med The Small World har mer enn 800 skolebarn fått et sted å gå på skole, men arbeidet er ikke over. Gi 10 kr per turdag eller vips et valgfritt beløp slik at ennå flere barn kan få en skoleplass, reis til Nepal som frivillig eller reis til Nepal for å gå tur blant de vakre fjellene, støtt turismen og bidra til lokal omsetning. I høst har vi fire avganger til Nepal, i tillegg til nevnte frivilligtur reiser mer enn 50 gjester på fottur til Annapurna Sanctuary og Everest Basecamp, eller på klatreekspedisjon til Ama Dablam og Island Peak denne høsten.