Eventyrjenterfestivalen 21-24 juni 2018

For tredje året på rad samarbeider Hvitserk og Randi Skaug om Eventyrjenterfestivalen i Steigen. Har du en eller to fridager til overs anbefaler vi at du tar turen til Steingen i slutten av juni. Les intervjuet med Randi Skaug og meld deg på! Billetter finner du her. For å vinne billetter lik og del vår post på Facebook.

Du har jo nesten gjort nordlending av deg, hva er det som er så fint med Steigen?

Etter å ha reist i over 70 land og klatret Seven summits, kom jeg fram til at min egen bakgård er best. Norge er jammen det fineste stedet i verden. Etter å ha padlet Nord-Norge ble jeg uhelbredelig forelsket i vår nordligste landsdel og Steigen er den delen av Nord-Norge som har alt, bortsett fra busslaster med turister – bratte fjell, nydelig skjærgård og turkist hav. Også er det jo helt utrolig å få seg egen øy da. Ingen ting er så fredelig og fint som ei øy midt i havet.

Øya

Hvorfor ville du lage en eventyrjentefestival?

Jeg var med på NRKs første serie av Eventyrjenter og fikk veldig mange tilbakemeldinger fra seere om at de syntes det var kult. Mange ønsket å komme seg ut på tur, men manglet erfaring eller noen å dra på tur sammen med. Så da tok jeg likeså godt kontakt med Hvitserk, som er landets ledende ekspedisjons- og eventyrreisespesialt, og spurte om de kunne tenke seg å bli med å lage en festival hvor folk kan komme å oppleve og lære.

Da jeg kjøpte Naustholmen var ikke det for å sitte med beina høyt i sofaen og drikke hvitvin. Jeg ville dele den type utendørsopplivelser som har gjort livet mitt så bra med andre. Og jeg ville skape et fredelig sted hvor folk bare har det fint, i en verden som ellers kan være både hektisk og ugjestmild.

Hva skiller denne festivalen fra andre festivaler?

Den er mindre enn de fleste andre festivaler og den er veldig inkluderende. Hit kan du komme aleine og reise igjen med nye venner. Én av deltakerne det første året tok meg til sides og ba om noen ord. Jeg trodde først hun skulle klage, men så sa hun ganske enkelt: - Takk, denne helga har endret meg. Nå vet jeg at også jeg kan. Slike tilbakemeldinger er utrolig varmende. Jeg vil jo gjerne inspirere.

Hvilke aktiviteter og foredrag vil du spesielt trekke frem?

Å. det er så mange bra aktiviteter her, mange av dem er gratis. Men én klassiker er Nordskottraversen. Den har vært fullbooket hvert år. Nordskottraversen er en lang og luftig egg hvor man bruker tau og sele og er i følge med guide. Utsikten er helt rå. Den slår Besseggen big time. For de som synes det blir for luftig er Sørskottind et godt valg. Det er en av Norges fineste fjellturer, med utsikt til hele Lofotveggen, Vestfjorden og Steigenskjærgården med 3000 øyer, holmer og skjær. Også har vi en overraskelse på lur – destinasjon Ukjent kjøres for første gang i år. Jeg kan love en utrolig fin opplevelse ute i havgapet. Mer sier jeg ikke om det.

Nordskottraversen

For de som vil padle er det både mulighet for kurs og for padletur i midnattssol. Mats Grimsæth kommer og tar folk med i Northern passage, som er båten Børge Ousland seilte Nordøst- og Nordvestpassasjen med som førstemann i verden. Det er en trimaran som nærmest flyr over vannet. Eller man kan bli med på seiltur i Fembøring, en klassisk nordlandsbåt med råseil og en ramsalt skipper fra Kjerringøy.

Ja, også må jeg ikke glemme klatring på Hamarøyskaftet i midnattssol.

Du spurte forresten om foredrag også. Mats Grimsæth kommer! Trenger jeg si noe mer. Og åpningsforedraget i år blir med Tshering, fjellguiden min i Nepal og meg selv. Jeg har jo ikke lyst til å fremheve meg selv, men Tshering er verdt å høre på. Han har en historie som ikke etterlater et tørt øye.

Hva med gutter – blir det ikke kjedelig uten?

Jo!! Og derfor har det alltid vært gutter på Eventyrjenterfestivalen og vi oppfordrer flere til å komme.

Stemmer det at det nesten alltid er godt vær i Steigen?

Det jeg ikke visste er at Nordskot, hvor Naustholmen ligger, er et godværshøl. Det er et nedbørsfattig område og utrolig mye fint vær. Fin bonus det, i grunnen.

Steigen er fantastisk for kajakk

Har du overnattingsmulighet for alle på øya?

Absolutt – det aller kuleste er å overnatte i Tentsile svevetelt. Du ligger over bakken og svever, våkner til bølgeskvulp og fuglekvitter og får myke dyner og frokost på kjøpet. Ellers har mange av de som er påmeldt i år valgt å overnatte inne. Nytt av året er også Ticket-to-the moon hengekøyer. Ellers er øya full og nydelig teltplasser. Det er så stor plass at du kan finne et hjørne helt for deg selv eller om dere er flere kan dere lage felles leir.

Er det noe ekstra goodies?

Alle deltakere får en Brynje buff i ull når de kommer og i tillegg er det hele fire konkurranser. Kuleste hengekøyecamp – vinn hengekøye, kuleste Instabildet – vinn turkamera, vinn SUP-konkurransen og få et telt eller still med den kuleste lua og vinn en Brynjegenser.

Men den beste goodies er jo å ha vært der. Tilbakemeldingene de to foregående årene har vært helt fantastiske.

Eventyrjenterfestivalen 2017