Nepal to år etter jordskjelvene

Nepal har vært på turkalenderen til Hvitserk siden vi startet opp, og det lille landet har en helt spesiell plass i hjertene til mange av våre gjester. I desember reiste vi ned til Nepal for å besøke to av prosjektene som Stiftelsen Varde har jobbet med i Nepal de siste årene og det var fantastisk å se at bidragene som har gått via Varde har hjulpet. 

Great Himalaya Trail 

Etter jordskjelvene i 2015 ble vi kontaktet av stiftelsen "Reis Nepal" , de har hatt som hovedmål å skaffe til veie midler over en 2-årsperiode (2015-2017) for å bidra til at reiselivet i Nepal kommer seg på beina så raskt som mulig etter jordskjelvkatastrofen. Organisasjonen mener dette er en av de meste effektive måtene å nå ut til samfunn som sliter med ettervirkningene av jordskjelvet i april. 

 

Varde har vært med og støttet og bidratt i organiseringen av innsamlingen og vært med i gruppa som har jobbet med dette, samt håndtert innsamlingen gjennom Vardes systemer og vi har bidratt med arbeidsinnsats. Prosjektet er nå ferdigstilt og Reis Nepal ga oss muligheten for å reise ned for å se hvordan de innsamlede midlene har kommet til nytte. I desember reiste vi derfor ned for å gå fjelltur mellom Shivalaya og Phaplu, vi fulgte deler av stien som heter Great Himalaya Trail og besøkte lodger som har fått tildelt penger og mottatt trening i håndtering av turister med ulik kulturbakgrunn, matlaging og økonomistyring. Området vi besøkte var sterkt rammet av jordskjelvene og det er fortsatt sammenraste bygninger mange steder langs stien. Det er hjerteskjerende å se familer med små barn bo i midlertidige skur av bølgeblikk ved siden av sine hus som enten er sammenrast eller har så tydelige skader at de ikke tør bo inne. Samtidig er det oppløftende å se nybygde skoler og kreativ bruk av de materialene de har tilgjengelig. At nepalesere er hardtarbeidende og nøysomme er det ingen tvil om. Underveis i turen vår går vi forbi mange byggeprosjekter der de med manuell arbeidskraft bygger opp igjen ødelagte bygninger og infrastruktur. Flere ganger gikk vi forbi små grupper mennesker som med hammer, meisel og håndkraft produserte pukk til veibygging i nærområdet. 

Stien vi gikk på underveis i vår ukeslange tur var tidvis i fotsporene til Everests førstebestigere som startet sin ferd mot toppen i det samme området. Vi hadde fått med oss Jam, en guide fra Great Himalaya Trail Association som viste oss vei på stien som han hadde vært med å restaurere og han presenterte oss for stolte lodgeeierer som ønsket oss velkommen til området. I desember er det lenge mellom turistene som kommer innom, det er utenfor hovedsesongene på våren og høsten, vi møtte totalt åtte andre turister på en uke i fjellet. Forhåpentligvis vil turister strømme til området når høysesongen begynner i midten av mars, for det er ingen tvil om at inntekter fra turistene er avgjørende for befolkningen. 

 

Vi hadde lagt opp til en rute for å besøke lodgene mellom Shivalaya og Phaplu som var med i prosjektet, og soloppgangen på Pikey Peak (4068 moh) som et av høydepunktenen underveis. At pengene som ble samlet inn via Reis Nepal har kommet til nytte er det ingen tvil om etter vårt besøk. Stiene vi gikk var velholdte og fine å rusle langs i et landskap som varierte mellom skogkledde åser, gjennom små landsbyer med dyrket mark og til spektakulær utsikt mot Himalaya. Er du ute etter en tur til Nepal som er relativt lettgått, der feriepengene du legger igjen utgjøre en reell forskjell og hvor et toppstøt på under to timer gir deg utsikt til hele Himalaya? Svaret er å reise til de lavere delene av Solokhumbu, her finner du Nepal på ekte. 

The Small World

En av de faste samarbeidspartnerene til Varde er organisasjonen The Small World som ser på utdannelse som den viktigste veien ut av fattigdom, og arbeider tett med lokalbefolkningen i Solukhumbu i Everest-området i Nepal med å bygge skoler og overnattingstilbud for skoleelever som ønsker å ta høyre utdannelse. The Small World fokuserer også på kvinners muligheter for utdanning, og jobber med ulike sysselsettingsprosjekter for marginaliserte grupper i området og de driver "Hope Home" et barnehjem med plass til 30 jenter i Kathmandu. Hjemmet er organisert som en storfamilie der alle er søstre og de større jentene må ta ansvar for de mindre jentene. Det er alltid hyggelig å komme på besøk hit, jentene er glade for besøk og vil mer enn gjerne vise frem hjemmet sitt og fortelle sine historier. 

I høst donerte Varde 2000 dollar til The small world og pengene gikk til nye madasser, dyner og sengetøy til de 30 jentene på Hope Home. Når vi var på besøk ville jentene vise frem sine nye madrasser og dyner som de var svært takknemlige for. De bor alle på flersengsrom med seks jenter på hvert rom og også her må de eldste jentene trå til med å ta ansvar for de yngre. 

Hvert år arrangerer Hvitserk en fjelltur i Nepal der gjestene også jobber som frivillige på ulike prosjekter i Solukhumbu området. Turen har gått hvert år siden 2012 og er også i samarbeid med The small world. I Phaplu har tidligere Hvitserkgjester vært med på å bygge opp en skole for høyere utdanning hvor også jentene som går der kan bo når de går på skole. I forbindelse med vår reise til Nepal fikk vi besøke skolen som nå er ferdig og i full drift.

I november er det ny frivilligtur der du som gjest kan bli kjent med Nepal på en helt unik måte ved å jobbe skulder ved skulder med Nepalesere for å bygge opp skoler slik at de kommende generasjoner skal få mulighet til utdanning. På denne turen bor vi hjemme hos lokale familier og blir kjent med hverdagen deres.