Ukas Hvitserker - Elisa Røtterud

Elisa hadde sin første tur til Nepal med Hvitserk, og etter dette ble hun hektet. Hun sto på toppen av Island Peak og kikket over på neste mål; Ama Dablam. Det ble en lang og tøff reise dit. Men fire år senere sto hun på toppen og kikket tilbake på Island Peak.

Navn: Elisa Røtterud
Turer: Everest Basecamp med Island Peak og Ama Dablam

Hvordan var ditt første møte med Nepal?
Mitt første møte med Nepal var i 2011. Min lidenskap for fjell hadde akkurat startet. Jeg dro med Hvitserk til Everest Base Camp og Island Peak (6189 moh). En fin start for gryende fjellentusiaster. Det var på denne turen jeg oppdaget verdens vakreste fjell: Ama Dablam (6816 moh). Jeg kan egentlig si at Hvitserk har forandret livet mitt. Hadde det ikke vært for denne turen til Island Peak, ville jeg ikke ha oppdaget mitt eventyrrike Nepal. Jeg dro tilbake i 2013 for å bestige Ama Dablam- også denne gangen med Hvitserk. Dessverre kom vi kun til Camp 2 grunnet stor skredfare. Men i år, da kom jeg endelig til topps.

Hva er det som er så spesielt med Nepal?
Nepal er et eventyrland og spesielt Khumbu-dalen der du finner fjell som Ama Dablam, Everest Lhotse og Nuptse. Du møter verdens blideste folk i landsbyene som er fra en svunnen tid. Klostrene du entrer er magiske med sin atmosfære og sang. Naturen er en Disney- tegnefilm med skyhøye hengebruer som du må over for å komme deg videre på stien. Og så ser du dem…Fjellene!

Elisa på vei opp til Ama Dablam

Du dro nylig tilbake, Hadde du noen betenkeligheter ved å dra med tanke på alt som har skjedd?
Aldri! Den beste måten du kan støtte Nepal på er å reise dit på ferie. De er avhengig av turisme og den vanlige trekkingturisten glimret med sitt fravær i år. Dette er meget synd.

Hvordan opplevde du stemningen i området? Merket du noe forskjell på å være turist denne gang sammenlignet med forrige besøk?
Forrige gang gikk vi mye i kø oppover Khumbudalen. Kathmandu var i tillegg plaget av mangel på gass og olje- og flere restauranter hadde kreative løsninger på matmenyene. Det var vondt å se mennesker som før hadde hus, men som nå bodde i telt grunnet jordskjelvet. Har du ikke anledning til å reise til Nepal på ferie, kjøp i det minste et par ting som er laget i Nepal slik at du støtter produksjon og arbeid derfra.

Hvorfor akkurat Ama Dablam?
Ama ble et kall. Jeg husker fortsatt at jeg sto på toppen av Island Peak i 2011 og sa til meg selv med tårer i øynene: ”AMA- jeg skal besøke deg en vakker dag.” Dette er verdens vakreste fjell. Det er også et teknisk fjell, så trening og planlegging er viktig. Jeg trente mye og leide sågar guide fra Hvitserk til min trening. En del samlinger med Hvitserk i Romsdalen gjorde også godt. Men jeg velger likevel å si at 90% er i hode.  Du må være sterk i topplokket for å takle et fjell som Ama Dablam. 

Med utsikt til Himalaya

Hvordan var den fysiske utfordringen? Lettere, eller vanskeligere enn du hadde trodd?
I tynn luft må du være beintøff. Du må ha galgenhumor. Du må sysselsette deg, for det er mye venting på godt vær. Du må trives i ditt eget selskap. Du må være beintøff mentalt. Du må finne fram råskapen i deg.

I 2013 gikk det meget bra. Da var jeg i sjokkform. Men denne gang skjedde det noe. Jeg reiste til Nepal med et forkjølelsesvirus i kroppen. Jeg lå syk i to uker før jeg dro, men jobbet på likevel. Da vi begynte å gå gikk vi for raskt opp i tynn luft: Jeg lot meg overtale til å droppe en overnatting for gå gå en lang strekning. Dette var meget dumt ser jeg i etterkant. Til info valgte jeg en lokal arrangør denne gangen. Under denne strekningen spiste jeg for lite mat. Jeg ble med andre ord alvorlig høydesyk og hadde en 02-metning på 30% i kroppen. Min samboer som var med i 14 dager, målte 70 %, men jeg tror likevel at måleapparatet ikke stemte helt. I et døgn lå jeg med med oksygen maske og kom meg sakte men sikkert. I etterkant synes jeg det er underlig at jeg forsatte ferden- men jeg måtte på dette fjellet. Slik er vel en besettelse… Men fjell over menneske. Du vinner aldri over fjellet.

Livet er mer verdt enn fjelling. Men når du først er der- og har brukt alle sparepengene dine- og kroppen starter å komme seg: Go for it. Eller go home.

Hvor går neste fjelltur?
Nå er det vinter og topptursesong. Jeg er utrolig dårlig på å kjøre ski nedover. Jeg har alltid likt blodsmaken som oppoverbakker gir, men vil lære mer rundt nedkjøringer. Det blir derfor mye Jotunheimen på meg. Og til våren tar jeg muligens en liten tur til Nepal og trekker opp til Namche Bazar, bare for å si hei til mine sherpa-venner.  Nepal vil aldri forlate mitt hjerte.

Bønneflagg i Nepal 

Neste tur til Everest Basecamp med Island Peak går 5. april.
Ta kontakt for tur til Ama Dablam