Ukas Hvitserk-guide Truls

Truls er utdannet tindevegleder (UIAGM), og begynte å guide for Hvitserk allerede i 2003. Det har blitt mange ulike turer i etterkant av dette, men fellesnevneren kan vel sies og være Alpe-området og Montenegro.

Navn: Truls Korsæth
Turer i 2016: Haute Route i Alpene, Montenegro, Mont Blanc og Via Ferrata i Dolomittene.

Hvorfor valgte du å bli guide? Jeg hadde kanskje en noe naiv tro på at hobbyen og gleden av å være i fjellet kunne bli en levevei. Jeg tror at mye av min motivasjon er knyttet til å se gleden hos gjestene av å kunne være med på en trygg tur i et miljø de selv i utgangspunktet kun hadde drømt om. Og å se den mestringsfølelsen som gjestene viser når de har gjennomført en «umulig» tur.  Det er også tilfredsstillende, dog tidvis utfordrende, å guide turer i flotte fjell-/natur-områder der man starter med en gruppe ukjente personer og se på hvordan gruppen og personene utvikler seg. 

Truls

Du skal guide ganske mye for oss de neste halvåret, hva gleder du deg mest til?  Vanskelig å velge. Chamonix er et flott utgangspunkt for mange turer både sommer som vinter. Cortina en liten «perle» med flotte fjell og turer. For ikke å  glemme Montenegro som jeg har et stort hjerte for og som jeg har hatt gleden av jobbe med lokale myndigheter og entreprenører med tanke på å utvikle deres naturbaserte turisme i fjellområdene.

Fjelltur i Montenegro

Hva er det som er så spesielt med Montenegro? Montenegro har flotte fjell og flott natur og er lite kjent for oss i Norge.  Fjellene vi besøker ligger på ca 2000-2500 moh. I tillegg til fjellene vil jeg trekke fram kulturen som er veldig  spennende.  Montenegro-turen passer nok for de som vil oppleve et nytt land det turene ikke er avskrekkende krevende eller eksponerte.  Men det blir lange dagsturer og som for de andre turene bør du ha en god grunnkondisjon.

Hvem vil du anbefale Dolomittene for?  Alle. Det er noe å gjøre for alle, men alle kan ikke gjøre alt. Via-ferrata turene Hvitserk tilbyr forutsetter at du har en bra grunnkondisjon og at du ikke har problemer med å bevege deg i eksponert terreng. Vi går en del høydemetre i tidvis eksponert terreng. Det er ikke krav til tekniske forkunnskaper med tanke på klatreferdigheter, men det er heller ingen ulempe om du har klatret litt og hengt i klatretau tidligere. 

Kan hvem som helst gå Mont Blanc?  Ja, jeg vil si at alle som har lyst kan. Men også her er det viktig at man har en god grunnkondisjon.  Mange opplever det overraskende tungt å gå når man kommer opp i høyden, så vær forberedt på at du blir veldig sliten. Turen i seg selv er ikke veldig eksponert, selv om det et par steder kan oppleves mer luftig, men det er visse områder der man må være observant med hensyn til steinsprang.  I den korte akklimatiseringstiden vi legger inn vil vi øve på å gå med stegjern og taulagsrutiner på bre slik at forkunnskaper om dette ikke er tvunget nødvendig.

Er Haute Route så episk som alle sier?  For ski- og toppturentusiaster er dette et «must».  Skikjørnig/ski-touring i Chamonix område kan knapt nok bli bedre.  Du bør ha kjørt en del på ski (off-piste) og være fortrolig med å gå med feller, men det er en veldig flott tur.

Kan du nevne noen øyeblikk hvor det er mindre hyggelig å være guide?  Når man må fortelle turdeltakere at de ikke kan være med på neste dagstur fordi at de ikke er i god nok form eller kanskje har en mulig skade som kan bli mye verre er det ikke spesielt hyggelig.  Man vil jo aller helst at alle som er med på tur skal få en god opplevelse. 

Hva er det viktigste du har med i sekken som fjellguide?  Trolig det jeg forhåpentligvis får minst bruk for: førstehjelpsutstyr og bivuakksekk. I tillegg kommer dunjakka og en god pølsebit godt med!

På vei opp Mont Blanc

Neste ledige tur til Mont Blanc går 12. juni
Neste tur til Montenegro går 10. september
Neste tur til Dolomittene går 2. september
Neste ledige tur til Haute Route  går 7. april.