UKAS HVITSERKER - BJØRN

Inspirert av Hillary realiserte Bjørn Christian Syse drømmen om å oppleve Nepal. Nå står «Destinasjon Ukjent» på turplanen og den eventyrlystne 67-åringen tipper det ukjente reisemålet er et sted rundt ekvator.

To ganger tidligere har Bjørn Christian Syse reist på tur med Hvitserk. Denne våren skal han være med til "Destinasjon Ukjent", og gleder seg til å oppleve et eksotisk turmål.

Hvor har du tidligere vært med Hvitserk på tur?
Jeg har tidligere vært på tur med Hvitserk til Nepal med Everest Basecamp og bestigning av Island Peak. I fjor gikk turen til Grand Canyon hvor vi raftet hele Colorado river, ca 300 km.Det var en veldig kontrastfylt og morsom tur hvor vi fikk oppleve både storslagen natur og Las Vegas sin galskap.

Hvordan ble du første gang Hvitserk-gjest?
Nepal og Himalaya har stått som en drøm for meg siden jeg som guttunge leste om førstebestigning av Everest med Hillary og Tenzing Norgay. Hadde hørt at Hvitserk var gode på turer i Nepal og det gjorde valget enkelt. På turen fikk jeg bekreftet at det jeg hadde hørt om Hvitserk stemte og ble ikke skuffet på noen måte. 

Hvilken Hvitserk-tur er den aller flotteste du har vært med på?
Nepal-turen vinner nok fremfor Grand Canyon selv om det er nesten umulig å rangere disse to turene da de er så forskjellige. 

Og hvorfor var den så flott?
Man kommer mye nærmere menneskene og kulturen på Nepal-turen. Naturen er storslagen begge steder på sin måte, men i Nepal er den bare helt enorm med de majestetiske snøkledde fjellene, de grønne dalene, menneskene, den store høyden, kulturen, ja det meste.I tillegg var Nepal turen mer fysisk krevende enn Grand Canyon-turen, noe som jeg liker.

Hvordan måtte man forbrede seg til denne turen?
Det er en fordel å være i god fysisk form og like å bo i telt. Men man kommer lang med en god hytte til hytte-form. Tempoet er betydelig lavere enn det man opplever på turer her hjemme på grunn av den store høyden. Høyden er det vanskelig å forbrede seg på og man vet ikke hvordan man reagere før man er der. Jeg fikk imidlertid en god opplevelse selv om matlysten forsvant mer og mer ettersom høyden økte.

Hva er årsaken til at du har vært med på flere turer med Hvitserk?
Jeg fikk en veldig god opplevelse på min første tur. Alt fungerte helt utmerket. Reiseleder tok godt vare på alle og gruppen var passe stor med bare likesinnede. Ikke noe problem å reise alene da du fort får følelsen av å tilhøre en storfamilie. I tillegg har Hvitserk mange spennende destinasjoner og turer hvor man får muligheten til å være aktiv.

Hvorfor tar du sjansen på å bli med til ”Destinasjon ukjent” om fire uker?
Jeg er nok litt eventyrlysten og det trigget meg. I tillegg til at jeg føler meg trygg på at Hvitserk ikke skuffer når det gjelder å finne spennende og eksotiske turmål og innhold. De hadde nok tatt en større sjanse enn meg om innholdet ikke står i stil med renommeet.

Hvor tror du at ”Destinasjon Ukjent” turen går?
Det er ikke mange holdepunkter man får gjennom pakklisten og den sparsomme beskrivelsen. Men ut fra temperatur og klær tror jeg vi må havne et sted rundt ekvator, men det er vel det nærmeste jeg kommer. Det er utrolig mange spennende reisemål å velge mellom i denne sonen og jeg gleder meg til å få svar på hvor vi havner.

Har du en tur du drømmer om å gjennomføre?
Ja, jeg har mange drømmeturer jeg ønsker å gjennomføre, men det er vanskelig å velge. Kan tenke meg alternativer som sykkeltur i Bhutan, bli kjent med kultur og natur i Kirgisistan eller en fjell/klatretur. En ekspedisjonstur på ski hadde også vært spennende, men jeg har ingen konkrete turplaner med Hvitserk for øyeblikket, men skal ikke se bort fra at jeg også kan melde meg på en ny ”Destinasjon Ukjent” dersom erfaringene med denne turen blir gode.