Ukas hvitserker - Christian og Martina

Er det noe som heter høydeavhengighet? Isåfall er Christian og Martina bitt av den basillen. Etter å ha krysset av sin første 6000-meter uten særlig problemer, ligger fjelltoppene nå for deres føtter. Det vanskeligste er rett og slett å velge.

Navn: Christian og Martina
Tur: Stok Kangri 

Hvorfor Stok Kangri?
Vi valgte Stok Kangri siden turen så ut som en fin introduksjon for høye fjell. Med godt opplegg for akklimatisering, flott natur, interessant kultur og ikke minst ett fjell på over 6000m, virket dette som en perfekt tur.

Hvilke inntrykk sitter dere igjen med i etterkant av turen?
Landskapet i Himalaya og de lokale, hyggelige menneskene har gjort inntrykk. Og ikke minst alle de hyggelige turkameratene vi reiste sammen med. En slik tur er virkelig avhengighetsskapende!

Noen spesielle høydepunkter?
Toppstøtnatten var helt magisk! På med hodelykt og dunjakke klokken 11 om kvelden i ferden ut fra base camp. Stegjern måtte på før vi fortsatte bratt oppover med rolig gange i stummende mørke og med en behersket stillhet i gruppen mot toppen. Underveis, midt i det bratteste partiet, lysnet det opp og vi fikk masse ny energi i en kropp som allerede var full av adrenalin. Deretter gikk vi de siste 200 eksponerte høydemeter i taulag før vi endelig nådde toppen. For en lykkefølelse!

Hvordan var de fysiske utfordringene?
Vi var heldige og holdt oss friske hele veien med unntak av litt "feriemage". Så med godt underlag med mange lange og harde turer i fjell sommer som vinter, var dette en veldig overkommelig tur. 

Var det andre utfordringer?
Vi måtte tilbringe en ekstra dag i byen Leh på grunn av enorme nedbørsmengder i fjellet. Flom og jordras hadde gjort alle veier inn i fjellet ufremkommelig. Elvene var svært store og mange av stinene skyldt bort. Det endte med at vi valgte en annen rute mot base camp enn opprinnelig planlagt. Turleder Alexander gjorde en svært god jobb sammen med det lokale "crewet" med å finne en alternativ trygg rute etter at den værste nedbøren hadde gitt seg. Høyere opp i fjellet over ca. 5300 moh var det mye snø. Dette gjorde toppstøtet ekstra krevende og spennende. 

Hvordan var din opplevelse som Hvitserk-gjest?
Veldig fornøyd med hele opplegget. Utrolig spennende med muligheten til å oppleve kulturen og de lokale menneskene i forkant av en slik tur. Underveis ble alle store og små utfordringer løst på en veldig god måte av turleder Alexander.

Hva og hvor blir neste tur?
Det må bli ett høyere fjell med enda flere fysiske utfordringer. Eller kanskje en lang skitur? Både jeg og Martina taklet høyden svært godt. Jeg hadde ikke antydning til hodepine en gang. Så nye utfordringer står høyt på listen.

Drømmer du om din første 6000-meter? Hvitserk har to turer til Stok Kangri i 2016.