UKAS HVITSERKER: CHRISTIAN

Christian Hauglie-Hanssen er en av de fem deltagerne på Hvitserks første ekspedisjon til Mt. Everest. Etter ett år med målrettet trening, er han nå klar for avreise!

Navn: Christian Hauglie-Hanssen

Er du i rute til Everest-avreise om tre uker?
- Ja, det føler jeg absolutt. Jeg har trent veldig målrettet i over ett år med tanke på denne turen, og det er også gått med mye tid til utprøving av utstyr, planlegging og mentale forberedelser. Det blir alltid utfordringer og ting som ikke helt går etter planen på en slik tur, og jeg har vært opptatt av å skape så store marginer som mulig på å kunne håndtere det når sånne ting dukker opp. Nå gleder jeg meg til å reise av gårde, og vi har et veldig bra lag, med Inge Meløy i spissen.

Hvorfor ønsker du å være med på Hvitserks første Everest-ekspedisjon?
- Jeg vurderte flere alternativer, men for meg er det et viktig poeng at det var en norsk gruppe og at vi kunne bli kjent med hverandre og trene sammen gjennom lengre tid i forkant av turen. Det å møte opp i Kathmandu for å treffe bare fremmede folk som du skal være på tur med i ti uker var ikke noen opsjon for meg. Dette er også en stor utfordring for Hvitserk, og jeg ser at det er lagt ned mye arbeid over tid for at dette skal bli vellykket. I tillegg er Jangu Sherpa, viktig for meg. Jeg kjenner Jangbu godt fra min tur til Ama Dablam i 2012 og hans besøk til Norge i tiden etter. Jeg kjenner ham som en positiv type som jobber hardt for at vi sammen skal lykkes.

Hva ser du mest fram til på Everest-turen?
- Det er mange dimensjoner ved en slik tur, og det er faktisk mye som skal klaffe for at vi skal stå på toppen uansett hvor godt vi har forberedt oss. Derfor er det viktig å ta turen stykkevis og glede seg over å være på tur i dette fantastisk vakre landet. Jeg er ydmyk i forhold til de utfordringer som venter, men ser frem til å være på tur på verdens høyeste fjell, oppleve Western Qwm, Lohtse veggen, og å kunne klappe på Mount Everest. Og så ser jeg frem til et barskt toppstøt, når den dagen kommer!

Hva er du mest spent på?
- Det er mange netter i sovepose, mange flere enn jeg har vært med på tidligere. Det er viktig å kunne engasjere seg, og skape mening og positivitet i gruppa også på dager som kan føles tunge. Jeg er spesielt spent på brefallet; det er en viss risiko knyttet til å passere gjentatte ganger gjennom dette landskapet – samtidig forventer jeg at dette blir en av de fineste delene av turen. Tungt og vakkert!

Hvor har du tidligere vært med Hvitserk på tur?
- Jeg har vært i Kaukasus på Mount Kazbek  i Georgia i 2011, og altså på Ama Dablam høsten 2012. Begge turene var veldig vellykkete, og vi kom til topps alle mann begge gangene.

Hvordan ble du første gang Hvitserk-gjest?
- Jeg hadde jo hørt om Hvitserk, ettersom jeg er tur- og fjellinteressert og kjenner folk som hadde vært på tur med Hvitserk tidligere.

Hvilken Hvitserk-tur er den aller flotteste du har vært med på til nå?
- Ama Dablam-turen var helt rå, og vi var fantastisk heldige med været og sneforholdene høsten 2012. Å stå på toppen av Ama i strålende solskinn og se over på Everest og Lohtse var magisk. Det var også en veldig fin gjeng å være på tur med, og vi var flinke til å ha det gøy sammen. Samarbeidet med sherpaen var veldig bra. Det var også viktig for meg å nyte øyeblikket der og da. Ama er delvis en veldig bratt og eksponert tur, og det å ta seg tid til å bare henge i tauet og nyte å være på tur var veldig viktig og bidro sterkt til opplevelsen.

Har du noen nye turplaner etter Everest – står andre høye fjell på drømmelista?
- Denne turen er veldig ressurskrevende, både for familien og økonomisk. Heldigvis har jeg en kone som deler mye av interessen for både fjell og lange turer. Jeg har ingen konkrete planer, nå får vi ta denne turen og se hva som kan by seg i ettertid. Det finnes mange ugåtte turer hjemme i Norge også.