Ukas Hvitserker - Rasmus Ramstad

Et års permisjon på Svalbard, gjorde at Rasmus Ramstad byttet ut blådress og konsulentjobb i Bjørvika med guidejobbing og arbeidsdager på Hvitserk-kontoret. Nå er 35-åringen fra Sigdal blitt daglig leder i Hvitserk.

Hvordan begynte du å jobbe for Hvitserk?
Etter flere år med dress og slips i Oslo ønsket jeg å finne meg en jobb som var tettere knyttet opp mot interessene mine. Etter litt om og men fikk jeg permisjon fra jobben, flyttet til Svalbard, og begynte på en ettårig studie i Arktisk Naturguiding. I løpet av studieåret skulle vi ha utplassering hos en eller flere bedrifter som drev med reiseliv og naturguiding. Jeg fikk plass hos Hvitserk, og jobbet både på kontoret (med min økonomibakgrunn) og som guide. Når skoleåret var over fikk jeg tilbud om fast stilling og da var valget lett.

Hva er den fineste Hvitserk-turen du har guidet?
Jeg synes det er vanskelig å velge blant de mange turene Hvitserk har, og de turene jeg selv har guidet. Det er nettopp mangfoldet av turer og destinasjoner som gjør det så interessant å jobbe i Hvitserk. Jeg har vært på mange fantastiske turer men de er selvfølgelig veldig forskjellige. Hvis jeg likevel skal trekke fram noen steder må det bli Nepal og Peru. Land med masse historie, hyggelige folk og fantastiske fjell- og naturområder. Alle burde ta seg tid til å oppleve minst et av disse landene en gang – og da gjerne på tur med oss.

Hva kjennetegner en god Hvitserk-guide?
For å skape de virkelig gode opplevelsene må man være flink med folk, både med enkeltpersoner og når det kommer til å forstå gruppedynamikk. Vi har med mange forskjellige gjester på tur, og de guidene som klarer å tilpasse turen og bli en naturlig del av gruppen, får mange gode tilbakemeldinger. For oss er det ekstremt viktig at guidene har alle basisferdighetene på plass, slik at de kan bruke energien på å håndtere sikkerhet, logistikk osv. Men for å skape de virkelig gode opplevelsene må guidene fokusere på formidling og tilrettelegging av gode naturopplevelser. Det er nettopp gode tur- og naturopplevelser vi ønsker at gjestene våre skal sitte igjen med etter tur.

Hva blir viktig for Hvitserk fremover?
Hvitserk har i flere år vært Norges største aktør innenfor naturbasert reiseliv. Det er en posisjon som vi ønsker å opprettholde og også styrke. For å klare det må vi ha entusiastiske medarbeidere og guider som kan være med å utvikle selskapet videre. Det tror jeg vi kan klare, for vi er en flott gjeng her på kontoret og har mange kunnskapsrike og flinke guider.

I Hvitserk har vi lenge vært opptatt av bærekraftig turisme og det skal vi fortsette å fokusere på. Gjestene våre har i flere år fått tilbud om å bidra til utviklingsprosjekter gjennom Stiftelsen Varde, et prosjekt vi organiserer.  Dette skal vi jobbe videre med fremover.

Har du noen spennende nyheter på gang?
Turnyheter har alltid vært viktig for oss og vi jobber hele tiden med å finne nye spennende turmål for gjestene våre. I 2018 kommer vi til å ha flere nye destinasjoner som skal utfylle turporteføljen vår på en god måte, både lengre og kortere turer. For de som liker høye fjell kan jeg nevne at vi jobber med å sette opp en fjelltur til en 7000 meter høy topp, så i løpet av 2018/19 blir det virkelig en god mulighet til å snuse på tynn luft for de som ønsker det.

Hvordan vil gjestene våre merke at Hvitserk har fått ny sjef?
Det viktigste for meg er at gjestene våre får gode turminner når de reiser med oss, og at de opplever å få den servicen de fortjener både av oss her på kontoret og av guidene.

Hvor drømmer du selv om å reise?
Det er mange steder jeg har lyst å reise til, men høyest på lista nå står nok Ecuador og Galapagos, eller til Colombia. Nepal og Bhutan er dessuten to land jeg alltid kommer til å ønske å besøke på nytt.