Ukas Hvitserkguide - Pål Røsrud

I høst reiser syv Hvitserkgjester til Nepal sammen med vår guide Pål Røsrud for å prøve å bestige de to toppene Lobouche og Ama Dablam, begge over 6000 meter. Vi har tatt en prat med Pål om hva han gleder seg til og om hans kjærlighet til fjellnasjonen Nepal.

Hvem: Pål Røsrud

Hva: Guide for klatreekspedisjon til Lobouche og Ama Dablam oktober 2017

Pål har guidet for Hvitserk siden 2012, det første året han jobbet for Hvitserk dro han til Øst-Grønland for å padle kajakk,  besteg Kilimanjaro og han reiste til Nepal for å gå inn til Everest Basecamp og bestige vakre Island Peak. Fra toppen av Island Peak er det umulig å ikke la blikket vandre bort mot Ama Dablam og en drøm ble født i Pål.  Årets ekspedisjon til Nepal bli åttende gang Pål besøker landet og innimellom alle turene til Nepal har han rukket 5 turer på Øst-Grønland, 5 turer på Kilimajaro, 2 turer til dronningen av Andesfjellene,  Aconcagua og utallige turer i Norge for Hvitserk. I tillegg er Pål under kvalifisering til å bli tindevegleder og medeier i firmaet Fjellsentralen. 

Hvorfor hadde du lyst til å være guide på denne turen? 

Fra første gang jeg satte min fot i Nepal har jeg drømt om dette fjellet.  Omgitt av Mount Everest, Lhotse, Nuptse, Tamserku, Lobuche og uendelig mange flere 6-8000-metere er Ama Dablam et formidabelt syn, mange kaller fjellet for "verdens vakreste" og jeg er ikke uenig, det er en utrolig vakker topp som fra en klatrers perspektiv skiller seg veldig ut og frister til å klatre på. 

Hvilke forventninger har du til turen?

Jeg forventer at det blir en utrolig fin og variert tur, samtidig som jeg må innrømme at jeg er litt spent. Denne turen er helt ny på turkalenderen til Hvitserk og med akklimatiseringen på Lobouche er det en innholdsrik tur. Jeg tror "turopplevelsen" med denne varianten blir større enn om vi skulle tatt akklimatiseringen på Ama Dablam som er mer vanlig. Nå får vi mulighet til å prøve oss på to ulike 6000 meters topper og jeg tror gjestene våre vil sitte igjen med større turopplevelser på denne måten. Jeg er opptatt av at det er turen, og det å være underveis som er målet. Toppen er bonus og kanskje får vi to bonuser på denne turen, men det er umulig å vite på forhånd hvordan været blir, hvordan alle takler høyden eller andre utfordringer vi kan møte. Det er mange delmål underveis i en slik tur og jeg tror at gjestene kommer til å huske folkene, kulturen i Nepal og samholdet med de andre lagmedlemmene på turen bedre enn selve toppen. 

Hva tror du blir den største utfordringen på vei mot toppen av Lobouche og Ama Dablam?

Det tror jeg blir å få nok hvile og å ta det med ro i høyden. Det blir utfordrende å optimalisere turen til hver enkelt av oss som er med på ekspedisjonen.  Det som er  helt sikkert er at alle ikke er i er i like god form alle dager, kanskje må jeg be noen stå over enkelte elementer av turen og det er aldri gøy som guide å be noen sitte igjen i camp når resten av gruppen er ute på eventyr, men noen ganger dette er nødvendig for å samle krefter til neste mål. Dette er en krevende ekspedisjon, forhåpentligvis kan vi alle løfte hendene over hodet på to topper, desverre er det langt fra sikkert at det mulig. Sikkerheten til gruppen kommer først, alltid! 

Hvem tror du denne turen passer for? 

Jeg tror denne turen passer for erfarne fjellfolk som er i god form og som har lyst å oppleve verdens vakreste fjell og folk. Akkurat denne turen er jo relativt tøff, det er en klatreekspedisjon som krever at man har vært i fjellet endel tidligere. Vi har heldigvis mange andre fine og lettere turer til Nepal for de som ønsker å se dette vakre landet men ikke nødvendigvis ønsker seg opp på en topp. I tillegg til turene inn til Everest basecamp har vi både tur til Anapurna og vi har en tur der Hvitserkgjestene er med og jobber frivillig sammen med lokale familier og deretter går på fjelltur. Nepal er et svært fattig land og jeg synes det er flott at vi kan bidra til å bedre situasjonen for de lokale som vi besøker og jobber sammen med på våre turer. 

Dette blir åttende gangen i Nepal for deg, hvorfor vil du alltid tilbake til Nepal? 

Det er folkene i Nepal som gjør at jeg gleder meg mer og mer for hver gang jeg skal tilbake. Naturen er også en stor del av grunnen til at jeg liker landet så godt selvsagt, men det er folkene der som er den største grunnen. Nepaleserne er utrolig gjestfrie og vennlige, de tar i mot deg med med store smil og åpne armer og har veldig respekt for alle folkeslag som kommer på besøk. Nepal var fra myndighetenes side helt steng for utlendinger frem til 1949, det var kun unntaksvise klatreekspedisjoner som fikk tilatelse til å komme inn i landet før dette. I motsetning til den urbansieringen vi ser i største parten av verden er trenden i Nepal motsatt av verden ellers: Flere og flere flytter fra de sentrale byene til små landsbyer. 

Hva gleder du deg mest til med turen? 

ALT! Det er så mange ting vi skal opplve underveis i denne turen, kaotiske Kathmandu, sherpahovedstaden Namche Bazar, trekkingen inn til basecamp, bestigningen av  Lobouche og Ama Dablam, fellesskapet i gruppen, kulturen og folkene i Nepal. Det er ikke mulig å rangere de ulike opplvelsene, jeg bare gleder meg til absolutt alt.