Ukens Hvitserkguide - Lars Hagen

Lars er en del av Hvitserk sitt DNA og historie, han har vært med helt siden starten på 70-tallet og er fremdeles en av våre mestreisende guider. Med et lurt glimt i øyet og et stort smil gleder Lars seg alltid til neste tur.

Hvem er du, hva er din rolle i Hvitserk?

Jeg er lykkelig tur- og styreleder for Hvitserk – Aller helst i den rekkefølgen.  Jeg liker aller best å være på tur sammen med blide og fornøyde gjester. Nordmenn er et topp reisefølge, de er hjelpsomme, turvante, hensynsfulle og lite egoistiske. Alle vil at alt skal bli bra. De siste årene har vi også hatt med svenske gjester på tur og det er veldig moro, de er gjerne bedre forberedt på historien og kultur i landet de reiser til enn det vi nordmenn er.

Du guider en del turer, når hadde du din første tur som guide og hvor dro du?

Oh, det er lenge siden! Jeg tror det var i 1986 og turen gikk til Tibet. Nærmere bestemt Laza og Rombookbreen. Det var første gang jeg så Mount Everest og jeg husker jeg tenkte at det hadde vært moro å komme opp dit en gang. Noe jeg forøvrig prøvde på i 2015, men jordskjelvene som rammet Nepal gjorde at ekspedisjonen ble avbrutt underveis i akklimatiseringen. 

Hva er den fineste Hvitserk-turen du har guidet og hvorfor?

Jeg vil ikke gradere turer, men når du først spør er akkurat nå Colombia den første jeg kommer på. Jeg guidet den første Hvitserk gruppen som besøkte landet i januar i år og ble veldig fasinert av landet. Vi var alene i vakre og urørte fjell som var akkurat passe krevende, folkene vi møtte var utrolig hyggelige og turen inneholdt mange forskjellige elementer som sykling i Bogota, drikke kaffe «rett fra busken» på en kaffefarm, til å dyppe tærne i Karibiske hav.

(Foto Matti Bernitz Pedersen)

Når det er sagt er svaret på dette spørsmålet nesten alltid "den siste turen jeg har vært på". Kanskje er svaret Ethiopia, Bhutan, Korsika, Japan… Det kommer an på når på året du reiser, hvor lenge og hvor mye penger du vil bruke.

Du har vært nesten overalt, hvor drømmer du om å reise?

Det er et spørsmål jeg har stilt meg i 30 år og hver gang jeg har svaret drar jeg dit så fort som mulig. Heldigvis har jeg ingen dragning mot månen. Liker turer der jeg må strekke meg litt og teste litt grenser. Både fysisk og psykiske grenser. Å reise holder både hodet og kroppen «ved like» -  du får energi og perspektivpåfyll. Det er ikke bra å være for mye hjemme, det snevrer perspektivet.

Mitt råd: Folk burde unne seg å være litt lengre på tur når de først reiser. Trenden er at folk reiser på flere, men kortere turer for å få med seg mest mulig. Men jeg mener det skjer noe med folk når de er borte lenge. Dessuten føles det bedre miljømessig å være lengre borte når man først har satt seg på flyet for å reise et sted. 

Mat er en viktig del av å reise, Hva er det merkeligste måltidet du har fått på en Hvitserk-tur?

Jeg er glad i og nysgjerrig på mat, men det merkeligste jeg har spist må nok bli noe som heter Cordyseps i Bhutan. Det er en mellomting mellom en sopp og en larve, et insekt som legger eggene i en underjordisk sopp. Larven og soppen lever sammen i en symbiose til de kommer opp av jorden. Den blir da høstet og spist. Den finnes kun på  3800 moh. og er meget helsebringende sies det. 100 gram av denne er nok til å finansiere en Hvitserktur til Bhutan. LØP OG LET!!

Har du et hemmelig triks som du bruker å gjøre for å sette litt ekstra spiss på turen for gjestene?

Ha ha, det må du bli med på tur for å oppleve, men jeg lover at noe skjer!

Hvor går neste tur og hva gleder du deg til med den?  

Neste tur er Fjelltur i Dolomittene og jeg gleder meg til soloppgang og solnedgang fordi det er så vakkert i Dolomittene. Det er gammelsjøbunn og koraller i Dolomittene som er nå er høyt til fjells. Dette gir derfor et vakkert rosaskjær over fjellene og  Jeg gleder meg til kajakk i de trange kanalene i Venezia som er avslutningen på turen.