UKENS HVITSERKER - MARTE

Kilimanjaro var Martes første høye fjell, men det blir garantert ikke det siste!

Navn: Marte Strand
Alder: 27
Tur: Kilimanjaro via Rongai-ruten, januar 2013

Hvorfor dro du til Kilimanjaro?
Fordi det var en perfekt starttur for meg som aldri hadde gått på høye fjell før! Jeg kjente også guiden, og visste at hun kom til å ta utrolig godt vare på alle som skulle på tur, sikre god akklimatisering og god logistikk. 

Hva var høydepunktet på turen?
Det er faktisk umulig å utpeke ett spesielt øyeblikk til det mest spesielle, for hele pakka var helt unik. Det å kjenne på fysisk og mental mestring på vei opp de siste 1000 høydemetrene og se at jeg greide meg bra og hadde det fint var jo forså vidt ganske spesielt og flott. Jeg husker jeg tenkte at "jeg slekter visst på mamma", for hun klarte seg også veldig bra på toppen. Hennes patenter med vannbeholder "på kropp" og å få i seg sjokkis hele tiden fungerte som bare det!

Hvorfor bestemte du deg for å dra på tur med Hvitserk?
Dette var en vennetur, der alle kjente noen, men ingen kjente alle, og det er en ganske unik mulighet! 

Var det en krevende tur?
Nei, egentlig ikke. Det var minimalt med fysisk vondt, det var ok vær og vi håndterte det lille av dårlig vær på en god måte, vi tok for eksempel i bruk fjellduken som levegg og stivet av med staver og brukte vannflaske som lodd! I tillegg var det stjerneklart, vindstille og deretter sol på toppnatta. Kan ikke be om mer. 

Måtte du forberede deg på noen måte til turen?
Ja, jeg måtte tenke litt ekstra på utstyr, men det viste seg at med unntak av et par ekstra stive fjellstøvler så hadde jeg det meste fra før. 

Hadde du vært på mange høye fjell tidligere?
Nei, bare et par-tre 2000-metere i Rondane og Jotunheimen. 

Hva var den beste opplevelsen underveis?
Å kunne hjelpe min venninne Ingrid til topps, og deretter hjelpe kompisen min Jørgen ned igjen, da de begge var påvirket av høyden, men på veldig forskjellige måter. Ingrid var veldig sliten, mens Jørgen var bajas og ville helst ake ned i krateret, til slutt så begynte pga min energi å ta slutt og jeg byttet Jørgen mot en sekk som en av guidene våre hadde båret for Ingrid. I retrospekt var det ganske fint å være til hjelp for andre, det ga en ekstra dimensjon til min egen opplevelse. 

Hvor går neste tur?
Kanskje Påskeøya? Eller et høyt fjell i Ecuador. Håper Hvitserk setter opp en tur dit snart!