Ansvarlig turisme

Ansvarlig turisme

Stiftelsen Varde

I løpet av de førti årene vi har holdt på med ekspedisjoner og eventyrreiser, har vi gjort det vi kan for at turene våre skal bidra til positiv utvikling på stedene vi besøker.

Dette startet vi med lenge før ansvarlig turisme ble et begrep, og siden 2011 har vi gitt gjestene våre muligheten til å bidra med en liten sum per turdag til ulike bistandsprosjekter - i Kenya, Nepal og Etiopia.

Aktuelle Prosjekter

Som deltaker på våre turer, bidrar du til flere viktige prosjekter!

Kilimanjaro – Fokus på bærekraft gir lavere pris

Vi har gjort turen til Kilimanjaro mer miljøvennlig og det gir deg lavere pris.

Hvitserk dobler bistandsbidraget ditt i 2020!

Rasmus Ramstad, daglig leder i Hvitserk, kunngjør gladnyheten om fordobling av bidrag som gjestene våre gir. Vi ønsker å bygge ut vårt fokus for Ansvarlig Turisme og har en gylden mulighet til å gjøre en stor forskjell på stedene vi besøker. Nå har hver krone dobbel effekt! Hva er det man sier? Sammen er vi dynamitt.

Stiftelsen Varde støtter bistandsorganisasjonen The Small World

Med støtte fra Varde gjør organisasjonen «The Small World» en viktig jobb for kvinner i Solukhumbu-området i Nepal.

Hvitserkskogen - Vårt treplantingsprosjekt i Kenya

For å kompensere for miljøskadene flyreisene til turmålene våre medfører, bidrar Hvitserk og Hvitserks gjester til treplanting i Masai Mara i Kenya.

Våre "Reiseregler"

Enten det er eventyrreiser eller ekspedisjoner, går turen til spesielle kulturer og til helt unike miljø. Glem aldri at du er en gjest. Disse "reglene" er det verdt å ta med seg:

  • Reis med ydmykhet og et åpent sinn. Forsøk å tilegne deg kunnskap om mennesker og kulturen du besøker.
  • Ikke etterlat deg søppel, men ta det med til steder hvor det kan håndteres skikkelig.
  • Vis respekt for andre menneskers religion, tradisjoner og følelser.
  • Vær tålmodig. Husk at andre kulturer har helt andre tidsbegreper og tankemønste enn oss. Prøv å se tilværelsen gjennom deres øyne. Er du i Afrika, skriv det i hånden din for å minne deg på hvor du er!
  • Reis forberedt så du ikke legger beslag på lokalt, hardt presset infrastruktur eller ressurser.
  • Spør om lov før du fotograferer andre mennesker.
  • Gi ikke løfter du ikke kan holde. Ikke lov å sende bilder dersom du ikke kommer til å gjøre det.
  • Kjøp lokale produkter, det kommer lokalsamfunnet til gode.
  • Unngå å gi penger til folk som tigger. Gi heller til humanitære organisasjoner som vet best hvem som trenger hjelpen. Unngå å gi ting til barn du tilfeldigvis møter på din vei, så blir de ikke oppmuntret til å tigge i stedet for å gå på skolen. Kontakt oss, så kan vi gi råd om organisasjoner, lokale skoler, barnehjem eller andre institusjoner som vil sette pris på hjelp og gaver.
  • Ta med masse humør og glimt i øyet. Å le er universalt!

The Small World

Unike fotturer i hjertet av Himalya, med fokus på frivillig arbeid for de som trenger det. 

Vi tar med flere grupper entusiastiske nordmenn på tur til Nepal for å oppleve dette fantastiske landet, møte en utrolig lokalbefolkning og hjelpe til der det trengs aller mest. 

Man blir glad av å hjelpe.

Tilbakemeldingene fra våre turer med frivillig arbeid i Nepal er fylt av positive overaskelser og ofte starten på et liv med engasjement for bærekraftig utvikling. Bli med du også! Det blir en opplevelse du aldri glemmer.

Varde: Ansvarlig Turisme & Bistandsprosjekter

Høsten 2013 gikk vi et steg lengre og opprettet Stiftelsen Varde. Stiftelsen drives i regi av Hvitserk og har de siste årene gitt mellom 100.000 og 200.000 kroner pr år til ulike bistandsprosjekter.

Eventyrreiser ble unnfanget på den Afrikanske høysletta, etter at Ulf Prytz og Odd Eliassen hadde fullført oppbyggingen av Kilimanjaro Nasjonalpark. Resultatet av dette arbeidet, har skapt mange arbeidsplasser knyttet til fjellturismen på det 5895 meter høye fjellet. Siden 1980 har vi tatt vanlige mennesker ut på uvanlige turer til spennende reisemål, og vi har hele tiden gjort det vi kan for å benytte mindre, lokaldrevne hoteller og lokale samarbeidspartnere – som deler ønsket vi har om at turene våre skal bidra til en positiv utvikling for stedene vi besøker. Det mener vi er effektiv bistand, og resultatet er viktige inntekter og arbeidsplasser.

Når vi arrangerer reiser til sårbare naturområder, har vi ett ansvar. Turene våre påvirker utvilsomt miljøet og plassene vi er innom. Vi er derfor svært opptatt av å vise respekt for den lokale naturen og kulturen – og å begrense fotavtrykket vi etterlater oss. Ved å være bevisste på dette, tror vi reisene våre har en positiv effekt på steder som for eksempel Himalaya og Øst-Afrika - ved at de er med på å skape viktige arbeidsplasser og generere inntekter for lokalbefolkningen. Vi tror det er feil å holde seg hjemme, og er enig med tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som uttalte  “Å stanse internasjonal turisme med fly vil bare bringe mer fattigdom til verden. Turisme bidrar til økt vekst, bringer handel og skaper arbeidsplasser i en rekke land.”

I dag er bærekraftig turisme et begrep for de fleste, og det handler om å involvere lokalbefolkningen og ta vare på naturen og kulturen på stedene som besøkes. Det er akkurat det samme som vi startet med for tretti år siden – da vi sto på den afrikanske høysletta og bestemte oss for at hit – hit vil vi ta med reiselystne nordmenn.

 

Våre gjester støtter Stiftelsen Varde!

Som Hvitserk-gjest kan man gi et frivillig bidrag til prosjektene vi driver i regi av Stiftelsen Varde – og i påmeldingsskjemaet du fyller ut når du melder deg på er det mulig å krysse av dersom du ønsker å støtte Stiftelsen Varde.

Mange av våre gjester sier ja til dette, og synes det er positivt å få anledning til å bidra på reisemålene som besøkes.

I tillegg til å støtte Varde ved turpåmelding, er det også mulig å vippse støtte: STIFTELSEN VARDE (#12562).

 

Turer med (ekstra) mening!

Alle våre turer bidrar til bærekraftig utvikling på stedene vi besøker, men noen destinasjoner er spesielt rettet mot dette formålet. 

Etiopia: Fottur i Simien-fjellene

Bli med på en fottur til Etiopia og de fantastiske Simien-fjellene. Dette er en unik fottur og vi lover at du blir positivt overrasket over naturen og menneskene du møter.

Familievennlig safari i Kenya

Safari blant de ville dyrene i Afrika er et eventyr for hele familien! Reis med oss til en barnevennlig safaricamp i vakre, dyrerike Masai Mara i Kenya og få en opplevelse for livet.

Fjelltur og frivillig arbeid i Nepal

Vil du på fjelltur i Nepal og samtidig gjøre en innsats for lokalbefolkningen? Da er dette turen for deg! Underveis vil du oppleve vakker natur, bo hjemme hos nepalesiske familier og jobbe frivillig med viktige bistandsprosjekter.

Utforsk verden med Hvitserk