Ansvarlig turisme

Ansvarlig turisme

Stiftelsen Varde

I løpet av de førti årene vi har holdt på med ekspedisjoner og eventyrreiser, har vi gjort det vi kan for at turene våre skal bidra til positiv utvikling på stedene vi besøker, og i 2020 dobler vi ditt bidrag!

Opprettelsen av Stiftelsen Varde

I 2011 begynte vi å samle inn penger til ulike bistandsprosjekter i Kenya, Nepal og Etiopia. Høsten 2013 gikk vi et steg lengre og opprettet Stiftelsen Varde. Stiftelsen drives i regi av Hvitserk og har de siste årene gitt mellom 100.000 og 200.000 kroner pr år til ulike bistandsprosjekter.

Oppbyggingen av Kilimanjaro Nasjonalpark

Eventyrreiser ble unnfanget på den Afrikanske høysletta, etter at Ulf Prytz og Odd Eliassen hadde fullført oppbyggingen av Kilimanjaro Nasjonalpark. Resultatet av dette arbeidet, har skapt mange arbeidsplasser knyttet til fjellturismen på det 5895 meter høye fjellet. Siden 1980 har vi tatt vanlige mennesker ut på uvanlige turer til spennende reisemål, og vi har hele tiden gjort det vi kan for å benytte mindre, lokaldrevne hoteller og lokale samarbeidspartnere – som deler ønsket vi har om at turene våre skal bidra til en positiv utvikling for stedene vi besøker. Det mener vi er effektiv bistand, og resultatet er viktige inntekter og arbeidsplasser.

Fokus på respekt for lokal natur og kultur

Når vi arrangerer reiser til sårbare naturområder, har vi ett ansvar. Turene våre påvirker utvilsomt miljøet og plassene vi er innom. Vi er derfor svært opptatt av å vise respekt for den lokale naturen og kulturen – og å begrense fotavtrykket vi etterlater oss. Ved å være bevisste på dette, tror vi reisene våre har en positiv effekt på steder som for eksempel Himalaya og Øst-Afrika - ved at de er med på å skape viktige arbeidsplasser og generere inntekter for lokalbefolkningen. Vi tror det er feil å holde seg hjemme, og er enig med tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som uttalte  “Å stanse internasjonal turisme med fly vil bare bringe mer fattigdom til verden. Turisme bidrar til økt vekst, bringer handel og skaper arbeidsplasser i en rekke land.”

Våre "Reiseregler"

Enten det er eventyrreiser eller ekspedisjoner, går turen til spesielle kulturer og til helt unike miljø. Glem aldri at du er en gjest. Disse "reglene" er det verdt å ta med seg:

  • Reis med ydmykhet og et åpent sinn. Forsøk å tilegne deg kunnskap om mennesker og kulturen du besøker.

  • Ikke etterlat deg søppel, men ta det med til steder hvor det kan håndteres skikkelig.

  • Vis respekt for andre menneskers religion, tradisjoner og følelser.

  • Vær tålmodig. Husk at andre kulturer har helt andre tidsbegreper og tankemønste enn oss. Prøv å se tilværelsen gjennom deres øyne. Er du i Afrika, skriv det i hånden din for å minne deg på hvor du er!

  • Reis forberedt så du ikke legger beslag på lokalt, hardt presset infrastruktur eller ressurser.

  • Spør om lov før du fotograferer andre mennesker.

  • Gi ikke løfter du ikke kan holde. Ikke lov å sende bilder dersom du ikke kommer til å gjøre det.

  • Kjøp lokale produkter, det kommer lokalsamfunnet til gode.

  • Unngå å gi penger til folk som tigger. Gi heller til humanitære organisasjoner som vet best hvem som trenger hjelpen. Unngå å gi ting til barn du tilfeldigvis møter på din vei, så blir de ikke oppmuntret til å tigge i stedet for å gå på skolen. Kontakt oss, så kan vi gi råd om organisasjoner, lokale skoler, barnehjem eller andre institusjoner som vil sette pris på hjelp og gaver.

  • Ta med masse humør og glimt i øyet. Å le er universalt!

The Small World

Unike fotturer i hjertet av Himalya, med fokus på frivillig arbeid for de som trenger det. 

Vi tar med flere grupper entusiastiske nordmenn på tur til Nepal for å oppleve dette fantastiske landet, møte en utrolig lokalbefolkning og hjelpe til der det trengs aller mest. 

Man blir glad av å hjelpe.

Tilbakemeldingene fra våre turer med frivillig arbeid i Nepal er fylt av positive overaskelser og ofte starten på et liv med engasjement for bærekraftig utvikling. Bli med du også! Det blir en opplevelse du aldri glemmer.

Frode besøker: The Small World - Vår bistandspartner i Nepal

Frode har vært på besøk hos Himalayan Hope Home, et av barnehjemmene i regi av The Small World. Dette er et prosjekt som Hvitserk har vært med å bygge opp med midler fra Stiftelsen Varde, vårt initiativ for ansvarlig turisme.

Kilimanjaro – Fokus på bærekraft gir lavere pris

Vi har gjort turen til Kilimanjaro mer miljøvennlig og det gir deg lavere pris.

Hvitserk dobler bistandsbidraget ditt i 2020!

Som Hvitserk–gjest kan man gi et frivillig bidrag til prosjektene vi driver i regi av Stiftelsen Varde. Bidraget gis ved påmelding og i 2019 har gjestene våre bidratt med ca.100 000 kroner. I 2020 har vi bestemt oss for å doble beløpet gjestene våre gir. Tenkt det, for hver krone du gir får du dobbel effekt!

Hvordan kan du gjøre en forskjell?

Gi en donasjon - Våre gjester støtter Stiftelsen Varde!

Som Hvitserk-gjest kan man gi et frivillig bidrag til prosjektene vi driver i regi av Stiftelsen Varde – og i påmeldingsskjemaet du fyller ut når du melder deg på er det mulig å krysse av dersom du ønsker å støtte Stiftelsen Varde.

Mange av våre gjester sier ja til dette, og synes det er positivt å få anledning til å bidra på reisemålene som besøkes.

I tillegg til å støtte Varde ved turpåmelding, er det også mulig å vippse støtte til Stiftelsen Varde på #12562

Hvitserkskogen i Masai Mara

Flyreisene vi foretar oss påvirker klimaet, og for å kompensere for miljøskadene og Co2-utslippene flyreisen medfører, samarbeider vi tett med Basecamp Explorer Kenya i Masai Mara og har i mange år plantet og vedlikeholdt en skog. Skogen vi planter binder Co2, som er de mest skadelige gassene for klimaet på jorden.

Alle som reiser kan bidra

Når man melder seg på har man muligheten til å gi en donasjon på 10, 20 eller 50 kroner per turdag til Stiftelsen Varde, i tillegg til 300 kroner for CO2-kompensasjon. 300 kroner tilsvarer planting av omtrent 50 trær og er en gjennomsnittlig klimakompensasjon for flyreisen til våre reisemål. 

Din bistand går dit den skal

Alle pengene som kommer inn til treplantingsprosjektet går uavkortet til Kenya. Hvitserk har forpliktet seg til betydelige bidrag de neste årene, og vil også dekke Co2-utslipp foretatt for egne reiser. 

Hvitserk har flere års erfaring i å samarbeide med Basecamp Explorer Kenya om ulike bistandsprosjekter, og erfaringen vår er svært god. Prosjektene har stort lokalt engasjement. De har fokus både på natur og mennesker – og kombinerer naturvern og arbeidsplasser og bærekraftig utvikling. 

Stor betydning for det sårbare og dyrerike økosystemet i Masai Mara

Basecamp Kenya har vært involvert i treplanting i Masai Mara siden 2002. Målet er å plante 150 000 trær og gjenskape skog som de siste tiårene har blitt ødelagt av menneskelig aktivitet. Det skal plantes over 80 ulike tretyper og prosjektet vil skape både arbeidsplasser og inntektsmuligheter for masaiene i området. Det er gjort avtale med to lokale masai-familier om å sette av et 150 måls stort areal til prosjektet, med mulighet for ytterligere utvidelser, og det store omfanget gjør at treplantingsprosjektet vil ha stor betydning for lokalt fugle- og dyreliv.

Hvitserkskogen bidrar til restaurering av skog og mark i Masai Mara

Turer med (ekstra) mening

Alle våre turer bidrar til bærekraftig utvikling på stedene vi besøker, men noen destinasjoner er spesielt rettet mot dette formålet. Bli med oss ut i verden på tur og opplev stedene på nært hold. Du får mulighet til å bidra med både frivillig arbeid og økonomisk støtte. 

Etiopia: Fottur i Simien-fjellene

Bli med på en fottur til Etiopia og de fantastiske Simien-fjellene. Dette er en unik fottur og vi lover at du blir positivt overrasket over naturen og menneskene du møter.

Afrika Etiopia

15 dager

Les mer om oss

Firma og historie

Norrøna Hvitserk Adventure er over 40 år. Historien handler om å få norske kvinner og menn ut til steder – land, fjell og elver – de ikke en gang visste de drømte om, til topper de ikke i sin villeste fantasi ville tro de skulle klare å nå, krysse land, trosse kulde, varme, slit ... og å gi dem lykkestunder de lever lenge på.

Visjon og verdier

På turene våre vil du oppleve mestring og turglede. Vår kunnskap og erfaring gjør at du vil føle deg trygg i nye situasjoner og ta del i naturopplevelser du ikke ellers hadde opplevd.

Hvitserkopplevelsen

For å oppsummere med det viktigste; På tur med oss får du oppleve alle grunnene til at aller fleste som har vært på tur med oss en gang, reiser med oss igjen og igjen. For har du først vært «Hvitserker» en gang, kan vi nesten garantere at du blir det for livet.

Utforsk verden med Hvitserk