Ansvarlig turisme

I løpet av de drøyt tretti årene vi har holdt på med ekspedisjoner og eventyrreiser, har vi gjort det vi kan for at turene våre skal bidra til positiv utvikling på stedene vi besøker. Dette startet vi med lenge før ansvarlig turisme ble et begrep, og siden 2011 har vi gitt gjestene våre muligheten til å bidra med 10,- per turdag til ulike bistandsprosjekter - først og fremst i Kenya og Nepal.

Høsten 2013 gikk vi et steg lengre og opprettet Stiftelsen Varde. Stiftelsen drives i regi av Hvitserk og har de siste årene gitt mellom 100.000 og 200.000 kroner pr år til ulike bistandsprosjekter.

Eventyrreiser ble unnfanget på den Afrikanske høysletta, etter at Ulf Prytz og Odd Eliassen hadde fullført oppbyggingen av Kilimanjaro Nasjonalpark. Resultatet av dette arbeidet, har skapt mange arbeidsplasser knyttet til fjellturismen på det 5895 meter høye fjellet. Siden 1980 har vi tatt vanlige mennesker ut på uvanlige turer til spennende reisemål, og vi har hele tiden gjort det vi kan for å benytte mindre, lokaldrevne hoteller og lokale samarbeidspartnere – som deler ønsket vi har om at turene våre skal bidra til en positiv utvikling for stedene vi besøker. Det mener vi er effektiv bistand, og resultatet er viktige inntekter og arbeidsplasser.

Når vi arrangerer reiser til sårbare naturområder, har vi ett ansvar. Turene våre påvirker utvilsomt miljøet og plassene vi er innom. Vi er derfor svært opptatt av å vise respekt for den lokale naturen og kulturen – og å begrense fotavtrykket vi etterlater oss. Ved å være bevisste på dette, tror vi reisene våre har en positiv effekt på steder som for eksempel Himalaya og Øst-Afrika - ved at de er med på å skape viktige arbeidsplasser og generere inntekter for lokalbefolkningen. Vi tror det er feil å holde seg hjemme, og er enig med tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som uttalte  “Å stanse internasjonal turisme med fly vil bare bringe mer fattigdom til verden. Turisme bidrar til økt vekst, bringer handel og skaper arbeidsplasser i en rekke land.”

I dag er bærekraftig turisme et begrep for de fleste, og det handler om å involvere lokalbefolkningen og ta vare på naturen og kulturen på stedene som besøkes. Det er akkurat det samme som vi startet med for tretti år siden – da vi sto på den afrikanske høysletta og bestemte oss for at hit – hit vil vi ta med reiselystne nordmenn.

Som Hvitserk-gjest kan man gi et frivillig bidrag til prosjektene vi driver i regi av Stiftelsen Varde – og i påmeldingsskjemaet du fyller ut når du melder deg på er det mulig å krysse av dersom du ønsker å få en ekstrafaktura på 10 kroner per turdag. Mange av våre gjester sier ja til dette, og synes det er positivt å få anledning til å bidra på reisemålene som besøkes. I tillegg til å støtte Varde ved turpåmelding, er det også mulig å vippse støtte: STIFTELSEN VARDE (#12562).

Sammen med Varde og Hvitserks lokale partner i Nepal, er det også mulig å jobbe som frivillig. Les om hvordan du kan være med på fjelltur og jobbe som frivillig i Nepal her.
KULTUR- og Miljøhensyn

Våre reiser, enten det er eventyrreiser eller ekspedisjoner, går til spesielle kulturer og til helt unike miljø. Glem aldri at du er en gjest. Disse "reglene" er det verdt å ta med seg: