Omtrent halvparten av gjestene våre reiser alene. Det er ingen ekstra kostnader forbundet med dette, og du deler rom eller telt med en annen turdeltager av samme kjønn. Det er som oftest også mulig å få enkeltrom/telt – mot et tillegg – om det er ønskelig.

Når man melder seg på en tur med Hvitserk er det stor sannsynlighet for at man har felles interesser med flere andre i gruppa. Man har i hvertfall et felles mål eller ønske om å være med på den aktuelle turen, og det blir derfor ofte trivelig stemning – selv om du ikke kjente noen i gruppa eller visste hvem de andre var fra før. 

Else Bakkevig (49) har vært på flere turer med Hvitserk, både alene og med turfølge. Hun har bla vært på Kilimanjaro, reist til Oman og Japan alene, padlet kajakk på Grønland sammen med en hun møtte på Kilimanjaro-turen og reist med venninner til korsika. Med andre ord ei dame med lang erfaring fra både det å reise alene og med venner.

Hun forteller at hun før sin første tur alene var veldig spent på å møte resten av gruppa på Gardermoen, men skjønte raskt at det å reise på tur alene ikke var noe å bekymre seg for.

- Det er veldig greit å reise alene med Hvitserk. Opplegget for turene er bra og guidene jeg har hatt gleden av å være på tur med har vært helt topp: Kompetente, omgjengelige, trygge og rause. 

Daniel Petersson (24) besteg Elbrus sammen med Hvitserk i 2015, også han meldte seg på turen alene.

- Jeg hadde ingen problemer med å reise alene. Vi var relativt mange på denne turen som reiste uten følge, så det var veldig lett å bli en del av gruppen. Vi fikk veldig tett forhold hele gjengen, og det tok ikke lang tid før det føltes som man var på tur med gode venner.

Else er av samme oppfatning på gruppeturene hun har vært med på.

- Erfaringen er at de fleste som reiser er hyggelige, positive og interessert i at turen skal være en god opplevelse. Bra spenn i alder og miks av par, venner og alenereisende. Noen har jeg holdt kontakten med etterpå og andre ikke. De fleste deltakerene er i en fase i livet hvor de enten ikke har fått barn enda, ikke har barn eller barna er gamle nok til å være flyttet hjemmefra. Også er det noen som har latt ektefelle/ samboer og barn bli hjemme og tillatt seg selv alenetid på ferie.

Henrik Næss (46) Har vært på flere turer med Hvitserk, og har ofte endt opp med å skaffe seg nye turkamerater på disse turene.

- Jeg dro til Sør-Amerika Peru Cordillera Huayhuash I 2013 sammen med en jeg møtte på en tidligere tur til Georgia. I år reiste jeg til Aconcagua alene, men da visste jeg to stykker fra Elbrus-turen ifjor også skulle være med. Man har jo som regel en felles interesse for reise og flott natur når man velger disse turene, og gruppedynamikken er som regel veldig god!

Hvorfor reise alene på tur?

- Friheten ved å kunne velge reisemål og tidspunkt uavhengig av familie og venners planer og interesser betyr mye. Vil absolutt anbefale andre å følge drømmen om å reise et sted alene, spesielt hvis alternativet er å ikke komme seg på tur, mener Else.

Henrik har ikke hatt noe konkret mål om å reise alene, men det har heller ikke vært et problem.

- Det beste med å reise alene er at man blir nødt til å søke kontakt med andre. Man blir kjent med mange nye, hyggelige mennesker.

Er det ulemper ved å reise alene?

- Ulempen med å ikke dele opplevelsen med noen du kjenner er mangel på muligheten for å "mimre" og en felles referanse i etterkant, mener Else.

 - Selvfølgelig er det ok å dele rom og telt med noen man kjenner og vet at ikke snorker, men det går greit uansett, sier Henrik med et smil.

 

 Tidligere Ukas Hvitserker Ellen Hæhre er også intervjuet av VG om det å reise alene.