Annerledesåret 2020

I starten av mars var første gang jeg hørte om korona. Det var i alle fall første gang jeg bet meg merke i at noe var på gang. Jeg var i Romsdalen og kjørte på ski med en hel gjeng som jobber i reisebransjen, vi kjøpte en Corona hver og lo litt av hele greia. I Hvitserk har vi vært vant til å omstille oss og finne nye løsninger på kort tid mange ganger tidligere. Det var vel ikke noe grunn til at dette skulle bli annerledes..

To uker senere var vår verden snudd på hodet. Plutselig hadde vi ikke lov til å reise noe sted og ingen visste hvor lenge det skulle vare. En krise vi aldri hadde opplevd før stod på trappene og vi begynte å forstå konsekvensene for Hvitserk og for resten av samfunnet. Siden mars har vi ikke arrangert en eneste tur utenfor landets grenser, og alt vi har jobbet for i så mange år er satt på vent. Fortsatt vet vi ikke når første tur vil gjennomføres, men for hver dag som går så er vi litt nærmere. Det er godt å tenke på, for vi gleder oss veldig til å ta dere med på tur igjen.

Mange lurer sikkert på om det vil bli mulig å reise normalt mot sommeren og høsten 2021. Det håper vi selvfølgelig på, men vi tror det er lite sannsynlig at vi kan reise som normalt i 2021. Derfor har vi ikke satt opp noen turer utenfor Europa det kommende året. Så får vi heller være raske på labben og sette opp turer hvis det viser seg at verden blir vaksinert raskere enn antatt.

Når vi er såpass forsiktige med turprogrammet vårt for 2021, er det spesielt tre faktorer vi har lagt vekt på;

Gjestenes sikkerhet

Hvitserk setter gjestenes sikkerhet i første rekke. Det har vi alltid gjort, og det kommer vi alltid til å gjøre. Vi ser at smittesituasjonen i verden er veldig uoversiktlig, og dette kommer dessverre til å vare langt ut i 2021. Selv om vaksinasjon kommer godt i gang på nyåret, tror vi det vil ta tid før det er trygt å reise igjen. Både for oss som reiser og for de vi besøker.

Gjestenes forutsigbarhet

Å reise på tur med oss er noe man skal se fram imot og glede seg til. Det blir fort vanskelig å glede seg når man ikke vet om man kan reise eller ikke. Derfor tror vi det er fornuftig å spare de største reisedrømmene til 2022. Da tror vi verden er tilbake og at vi kan bevege oss fritt slik vi gjorde i 2019. I 2021 anbefaler vi heller å satse på turer i Norge og Europa.

Hvitserk

2020 har vært et vanskelig år for Hvitserk, det skal vi ikke legge skjul på. Da inntektene ble borte over natta hadde vi ikke noe annet valg enn å redusere kostnadene tilsvarende. Det har ført til mange tøffe og vanskelige beslutninger, blant annet oppsigelser av ansatte. Ved inngangen til 2021 har vi naturlig nok ikke samme kapasitet som vi hadde i 2019, men vi har trygghet for at vi kommer igjennom pandemien og er klare til å sette i gang igjen når vi atter får lov til å reise.

Til vi sees igjen håper vi alle får en fin jule- og nyttårsfeiring. Det er vel fortjent etter et år utenom det vanlige. Hold avstand og ta vare på hverandre.

God jul fra oss i Hvitserk!

Med vennlig hilsen

Rasmus Ramstad

Daglig leder