Årets Eventyrere 2015

Årets Eventyrere 2015

En gammel drøm går i oppfyllelse
- Jeg trodde noen tullet med oss, så jeg måtte ringe Audun for å være sikker, sier Yngve Kristoffersen og ler.  Yngve er en pensjonert professor som har jobbet med forskning på polområdene hele sitt liv. Han drømte lenge om å få til en overvintring på isen men det var først i 2004 at ballen begynte å rulle, og det skulle gå enda 10 år før drømmen gikk i oppfyllelse.   

- Norge har ikke isbryter, og jeg visste jeg måtte løse fremkomsten på en annen mate, sier Yngve.

Løsningen ble et luftputefartøy. På den måten kunne de bevege seg både på is og på vann.

En reise 70 millioner tilbake i tid
Yngve oppdaget noe spesielt i data som var samlet inn på slutten av 60-tallet. Et fenomen han bare kunne forklare ved at det hadde falt en asteroide ned i havområdet som hadde blåst bort sedimenter på havbunnen over en strekning som tilsvarer Oslo- Trondhjem. Dette betød at gamle sedimenter som ellers var flere hundre meter under havbunnen nå var tilgjengelige, uten å borre. Sedimenter som tar oss 50-70 millioner tilbake i tid. Med andre ord, en ganske unik forskningsmulighet.

En eventyrer med på laget
Men Yngve manglet en partner som var interessert i å tilbringe et år ute på isen i en luftputebåt for å samle inn geologiske data.  Her kom Audun inn i bildet. Audun Tholfsen har flere lange skiturer bak seg, og har blant annet gått over Grønland og gått på ski/padlet fra Norpolen til Longyearbyen samt vært med på Tara-ekspedisjonen som under Polaråret drev med isen samme ruta som Fram-ekspedisjonen. 

- Har man først fått smaken av isen, så vil man alltid tilbake. Den har et spesielt drag, forteller Audun når jeg spør hvorfor han ble med på dette. Han forteller at de fikk noen fantastiske naturopplevelser mellom alt arbeidet.

Første norske isdrift på 118 år
Til tross for at mange nordmenn har vært ved polene det siste århundret var dette første norske isdriften på 118 år. Yngve håper at ved å vinne denne prisen kan de inspirere flere fra forskningsmiljøet til å gjennomføre prosjekter som er viktig for å samle inn data.  Og ikke minst høyne interessen for forskning på polområdet.