På tur med Hvitserk er det nesten alltid med en turleder fra Norge. Underveis på tur blir guiden for mange av våre gjester den trygge bautaen som holder orden i rekkene, og passer på at alle har det bra. I vårt varierte turprogram er det noen turer som krever svært mye av guiden - kanskje er dette en ekspedisjon langt utenfor allfarvei og nærmeste bebyggelse. Andre turer er enklere med kort vei hjem om noe skulle skje. Noen turer krever en spesifikk kompetanse som for eksempel at guiden er kajakkinstruktør, har skredkompetanse, eller har trening i høydemedisin. På andre turer er gode sosiale evner kombinert med kunnskap om førstehjelp det som behøves. Det er viktig å sette rett guide på rett tu,r slik at våre gjester blir best mulig ivaretatt. Hvitserk er stolte av guidene våre, de er vår viktigste ressurs. Under den årlige guidesamlingen kårer vi alltid "Årets Hvitserkguide" og "Årets beste nye guide".  Vinnerene i 2016 er: 

ÅRETS GUIDE: Lars Mausethagen


Årets guide 2016 har vært med i Hvitserk lenge – og det har alltid utelukkende vært positive ting å si om han. Han har vært nominert tidligere, og når han kommer innom kontoret, er han alltid blid og bobler over av positivitet og turglede. Det merker også gjestene våre. Skal du på langtur med Lars får du sannsynligvis verdens beste oppfølging, og drøssevis med gode råd både før, under og etter tur. Han har en spesielt god evne til å få fram lagånden i gruppene sine. Gjestene kommer alltid hjem fulle av lovord om guiden og turen de har vært på – og selv om Lars guider turer der de blir kalde og slitne, vil de vil nesten umiddelbart på ny, lang skitur i bitende kulde. Det sier mye om Lars sin suverene innsats! Tilbakemeldingene fra fjorårets grønlandskryssing var veldig bra, og fra gjestenes evalueringer har vi blant annet disse sitatene: «Lars som leder er unik. Hans vesen og store kunnskap er i seg selv en suksess» og «Lars gjorde en formidabel innsats og jeg kan ikke få gitt nok ros til denne humørsprederen» og «Lars var trygg, erfaren, full av kompetanse og ledet gruppa på en utmerket måte».

I tillegg til å være den beste guiden for gjestene våre, er Lars også en suveren ressurs for kontoret. Han er strukturert, leverer gode guiderapporter og stiller opp – enten det er foredrag, ekspedisjonskvelder eller som kursholder på festivaler.

Alt sammen gjør at vi er stolte og takknemlige for å ha Lars på Hvitserk-laget og gleder oss til mange, nye skiturer sammen!

Har du også lyst å være med Lars på tur? Han guider i mars skituren over Finnmarksvidda for Hvitserk. Neste år planlegger han kanskje en ny, lang og kald skitur!

ÅRETS NYE GUIDE 2016: Elisabeth Kjeldahl Nilsson


Årets nye guide 2016 kom for fullt inn i Hvitserk etter en rekrutteringssamling på Kobberhaugen våren 2015. Siden da har hun vist stort engasjement og guidet mange turer for Hvitserk. Noe av det beste med Elisabeth er at hun alltid er positiv og behjelpelig når vi trenger guider på kort varsel, og det har aldri vært noe problem å spørre Elisabeth om hun kan ta en ekstratur når vi på grunn av stor interesse ser oss nødt til å sette opp flere avganger. I 2016 har hun blant annet guidet to turer rundt Monte Rosa i Alpene, kajakkpadling på Grønland, skitur i Norge og to turer til Mt Damavand Iran. 
Etter årets padleturer på Grønland, som hun guidet alene og sammen med Pål Røsrud, fikk hun tilbakemeldinger som: «Først og fremst så var det utrolig flinke, kunnskapsrike og hyggelige guider. De la grunnlaget for topp stemning i gruppa, kunne mye om Grønland, naturen og befolkningen, og om padling. Det føltes alltid som om de hadde kontroll og var forberedt på alt, uten at det var noe stress eller at de ble sjefete» og at de var «kunnskapsrike, inkluderende, sosiale og stødige hele vegen» Når hun har guidet alene, har Elisabeth fått ros for pedagogiske egenskaper som har vært nødvendig for å få slitne og høyderedde turdeltagere opp lange motbakker, eller forbi eksponerte fjellsider. Hun har fått tilbakemeldinger som dette: «Elisabeth guidet oss på en trygg og sikker måte, fant ruten, var en tydelig leder når det var behov, alltid blid og imøtekommende», og «Turleder Elisabeth sørget for at alt fungerte på en utmerket måte. Stor applaus til henne.»

Når hun i tillegg får massiv skryt for å legge lista litt høyere enn de aller fleste på å tilberede turmaten, er det naturlig at hun blir Årets nye guide 2016. 

Har du også lyst å være med Elisabeth på tur? I 2017 guider hun turer til Mont Damavand i Iran, kajakkpadling på Øst-Grønland og fjelltur rundt Monte Rosa 


Lars og Elisabeth med beviset på at de er "Årets guide" og "Årets nye guide".