Foto: Eilif Rosnæs

Vi i Hvitserk er stolte av guidene våre og den utrolige innsatsen de gjør for at dere som gjester skal få en unik opplevelse. Guiden er ikke bare en sikkerhet, de skal se til at alt flyter som det skal, gjerne uten at gjestene legger merke til det. Som en gjest beskrev det; «En guide må jo være psykolog, lege, mamma, turekspert, utstyrsekspert og tekniker!».

En viktig faktor for å skape gode opplevelser er å dele erfaringer. Vi har en årlig guidesamling hvor vi jobber med faglige temaer, deler erfaringer, og skaper et godt samhold blant guidene våre. Samlingen er viktig med tanke på å oppdatere guidene når det gjelder sikkerhet, medisiner og førstehjelp, endringer i rutiner, nyheter, og andre viktige temaer. Vi har ofte med en ekstern gjest som kan bidra med faglig innhold og skape rom for nye ideer og videre utvikling.  

Samlingen er like viktig med tanke på å skape et samhold for guidene. Å være guide kan ofte være en ensom jobb. Man står alene med ansvaret ute i felt, og man har ikke en arbeidsplass hvor man møter kollegaene ved lunsjen, eller over en kaffekopp i kontorlandskapet. Å vite at man møtes minst en gang i året er noe som er med på å bygge lagfølelsen, og gjensynsgleden er stor hver gang. En av de tingene vi gjør på samlingen er å hedre guidene våre. Hvert år har vi derfor utdeling av prisen «Årets guide» og Årets nye guide» Under følger årets nominerte, og vinnerne for 2017!

Årets guide 2017 - Alexander Steurenthaler

Årets guide 2017 er en av våre mest allsidige guider og guider mange av våre aller tøffeste turer. Er turen lang, kald, krevende og enten opp i høyden eller ut i arktisk vinter, ja da er det Alexander som ofte står oppført som guide av turen. Han er den guiden i Hvitserk som snakker desidert flest språk og antakelig den som smiler bredest og ler mest. I løpet av året som har gått har han guidet Hvitserk gjester opp på Kilimanjaro, Aconcagua, på høye fjell i Bolivia og han har guidet en gruppe over Grønland . Alexander er en guide som alltid holder roen og humøret i selv krevende situasjoner og han er svært tydelig både ovenfor gjester og kontoret slik at det er lett å forholde seg til han. Gjestene våre mener det nesten ikke finnes ord for å beskrive Alexander og at hans egenskaper som leder av ekspedisjoner er enestående. I tillegg til å være faglig dyktig er han svært god på personlige relasjoner, noe som gjenspeiler seg i tilbakemeldingene han får fra gjester: «En guide må jo være psykolog, lege, mamma, turekspert, utstyrsekspert og tekniker, jeg opplevde han som alt dette.» og «Alexander er en bauta og en enestående kapasitet, som ikke på noe tidspunkt gjorde meg usikker eller i tvil.

Det er ikke bare for våre gjester at Alexander er en eksepsjonelt god guide, han kommer også alltid forberedt til møter med kontoret, han har mange idéer til nye turer og kommer med gjennomtenkte forbedringsforslag til eksisterende turer.

Har du lyst å være med Alexander på tur? I 2018 er han å finne på Finnmarksvidda, i Bolivia og gående på ski gjennom Nordvestpassasjen

Nominert til Årets guide:

Elisabeth Kjeldahl Nilsson  
Det er ingen overraskelse å finne dette navnet på listen over finalister om å bli årets guide. Med sin utpregede JA-innstilling er hun en guide både våre gjester og vi på kontoret har rukket å bli svært glad i til tross for at hun ikke har jobbet så mange år i Hvitserk. Elisabeth var «årets nykommer» i 2016 men har ikke lagt seg ned for å hvile på laurbærene av den grunn. Hun har i året som har gått guidet gjester til toppen av Mount Damavand og Kilimanjaro, rundt Monte Rosa og med kajakk på Øst-Grønland. Elisabeth er av typen som alltid gjør mer enn forventet, hun stiller opp med egne bilder og tekst til Instagram for Hvitserk, hun tar seg tid til å svare på spørsmål gjester har til turer for å sikre innsalget og hun kommer med gode råd til forbedring av turer og hun er fleksibel dersom det kommer endringer på programmet.

Gjester som har reist med Elisabeth har gitt tilbakemeldinger som: «hun en gjennomført profesjonell guide, så vel faglig som sosialt. Hun kan faget, hun brenner for faget, hun ser og passer på alle, hun snakker med alle, hun gir fortløpende informasjon, råd og veiledning.» og «Guiden Elisabeth var dyktig og en naturlig leder for gruppen vår. Hun er kunnskapsrik og delte sine kunnskaper om flora, fauna, kultur, mat og padleteknikk.»

Tor Olav Berg 
Til tross for at han er en av de yngste guidene vi har er han også en av guidene som de siste årene har opparbeidet seg mest erfaring med høye fjell, det er nemlig der luften er tynn du finner han oftest når han er på jobb for oss. Tor Olav har i årets som gikk vært to turer både på Island Peak, Kilimanjaro og Stok Kangri med svært god toppstatistikk. Selv om det kan røyne på for gjestene oppe i høyden innimellom er han profesjonell og trygg til fingerspissene,  og om det oppstår sykdom eller akutte situasjoner underveis sørger Tor Olav for at både gjestene og vi på kontoret er både beroliget og godt informert om hva som skjer.

Fra gjester som har hatt han med på tur får vi høre: «Turguiden gjorde en fantastisk jobb som fikk alle deltakerne til topps!  Han hadde god kontroll på alt det praktiske og fulgte opp alle deltakerne underveis. Var passe streng og også en veldig hyggelig turkamerat.» og «Tor Olav var den beste guide. Tydelig og bestemt, og vi visste hva som skjedde og hvordan vi skulle forholde oss til eventuelle sykdommer, høyder, utstyr osv. Veldig profesjonelt.»

Årets nye guide 2017 - Hilde Ivesdal 

 

Årets nye guide 2017 kom inn i Hvitserk i forbindelse med tur til Atlasfjellene i mars. Med bred erfaring fra eget friluftsliv og reiser til store deler av verden samt turleder for turistforeningen ledet Hilde dobbeltur til Atlasfjellenesom første reise i regi av Hvitserk. Gjestene kom hjem med mange godord om vår nye guide og det tok ikke lang tid før Hilde ble sendt ut på tur igjen med både norske og utenlandske gjester. Hilde er alltid positiv og løsningsorientert, hun har et omsorgs-gen som er imponerende tålmodig i møte med gjester, lokale partnere og oss på kontoret. Hun er antakelig den guiden som har kjørt flest mil med minibuss full av gjester i sommer og innehar Hvitserk-rekord i antall turer til Trolltunga i løpet av en sesong. Alltid forberedt, alltid kontroll og alltid blid er egenskaper vi setter pris på hos henne.

Selv synes Hilde at det beste med å guide er å møte nye mennesker, nettopp denne nysgjerrigheten i møte med gjesten er det som gjør at hun får tilbakemeldinger som: «Hilde utmerket seg som en suveren leder, inspirerende, tydelig og omsorgsfull. Bidro på alle måter og med godt humør og mye kunnskap.» og «Hilde var en sprudlende, positiv og hjelpsom turleder.» 

Hilde har sjarmert og imponert både gjester og kontoret med sitt sprudlende vesen og sin enorme arbeidskapasitet i året som har gått og vi gleder oss til å sende henne ut med nye gjester i fremtiden.

Har du lyst ut på tur med Hilde? Pakk med deg fjellskoene og bli med når Hilde guider sin Hvitserkfavoritt Trolltunga, Preikestolen, Kjerag og Folgefonna i sommer. 

Nominerte til Årets nye guide: 

Henrik Solberg
Når gjestene kommer strålende fornøyd tilbake fra tur og sier at det beste med turen var guiden skjønner vi at her har guiden gjort en ekstraordinær innsats. Med Nord-Norsk sjarm og med tørrfisk i bagasjen sørget Henrik for at gjestene fikk en magisk tur i det skotske høylandet på sin aller første tur han ledet for oss. Når han attpåtil fikset sekkepipekonsert spontant var både vi på kontoret og gjestene så imponert at vi måtte tørke en liten tåre fra øyekroken. Som folk flest fra Nord er Henrik direkte i sin væremåte og dersom han har forslag til forbedring eller er misfornøyd med noe får vi en klar tilbakemelding som er lett å håndtere.

Fra gjestene har det haglet med lovord etter at de har vært på tur med Henrik, bare hør på dette: «Henrik var en usedvanlig oppegående ung turleder. Kunnskapsrik, effektiv, omgjengelig, initiativrik, sterk/utholdende og forøvrig den beste TURLEDER jeg noen gang har vært sammen med. Ta godt vare på ham!» «Han er den beste guiden jeg har vært på tur med. Fordi han opptrådde som guide på hele turen.  Vennlig uten å stjele showet på noen som helst måte.»

Sylvia Rognvik 
På sitt første guide-oppdrag hoppet hun rett i det med begge bena og stilte opp på dobbel tunde med fottur i Sahara i november, en helt ny tur på vårt program. Et stikkord for Sylvia er at hun er grundig i både for- og etterarbeid med turen og hun har levert en guidehåndbok som fikk hele kontoret til å stimle måpende av beundring sammen foran pc-skjermen. Aldri før har vi fått en mer detaljrik og imponerende guidehåndbok etter tur, her blir det lett for neste guide å briljere med kunnskaper ovenfor gjestene. Underveis i tur sørget Sylvia for å sende bilder og små rapporter til kontoret som kunne benyttes i markedsføring av fremtidige turer. Hun sørget også for å få tilbakemelding fra gjestene fra første tur slik at hun allerede til neste tur som startet samme dag kunne gjøre endringer slik at turen ble ennå bedre.

Det er ikke bare vi på kontoret som har latt oss imponere av denne nykommeren, gjestene i Sahara har gitt tilbakemeldinger som: «Sylvia har bidratt til å gjøre turen og opplevelsen til noe spesielt med sin kunnskap om landet, ørken og stell av føtter, hennes rolige og jordnære væremåte var gull verdt.» og «først vil jeg si at jeg likte veldig godt turguide Sylvia. Hun var svært behagelig og jeg er gjerne med henne på tur igjen».