Førstehjelpskurs og samarbeid med Turlegen.no

Hvitserk har i en årrekke jobbet med Erling Rosenstrøm, en av Norges mest erfarne fjellmedisinere. Han har vært guide hos oss siden 2004 og holder jevnlig kurs for våre guider i førstehjelp og fjellmedisin. I tillegg bistår han Hvitserk i medisinske vurderinger både i forkant, underveis og i etterkant av turer når det er nødvendig. Nå har Erling sluttet som fastlege og startet med fjellmedisin på heltid gjennom turlegen.no. Det synes vi er veldig spennende og ønsker du å lære mer om praktisk førstehjelp i fjellet håper vi du tar en titt på kurset Førstehjelp i Romsdalsfjellene nå til høsten.

ERLING – HVA ER EGENTLIG EN TURLEGE?

En turlege er en som forstår hvilke utfordringer og belastninger, og dermed også skader og sykdommer som typisk kan oppstå når man er ute på tur. Man bør helst kunne finne gode, robuste løsninger som lar seg gjennomføre i det miljøet man er. Det trenger ikke være store skader eller alvorlig sykdom, men det kan allikevel gi store utfordringer, og ha kjedelige konsekvenser, dersom man ligger langt til fjells, eller langt ute på en vidde, og sliter med helsa. 

HVA SKILLER FJELLMEDISIN FRA «VANLIG» FØRSTEHJELP?

Det dreier seg om tilgjengelige ressurser, og prioriteringer. Man har liksom ikke arsenalet man er vant til, i alle fall ikke om man er helsepersonell i akuttberedskap. Miljøet skaper også store utfordringer - vind og vær gjør gjerne at nedkjøling blir en helt vesentlig faktor for oss. I utlandet kan det gå på logistikkutfordringer og lokale helseforhold man må ta stilling til.

KAN DU SI LITT MER OM HVA DU GJØR FOR HVITSERK?

Jeg har en rådgivende funksjon for guider og ansatte, og kan svare på spørsmål som måtte dukke opp. Jeg har også holdt flere kurs i førstehjelp, fordi dette er et område vi er svært opptatt av at Hvitserkguider skal ha skikkelig og oppdatert kompetanse i. Dessuten tar jeg kontakt med deltagere, dersom de har spørsmål eller helseutfordringer. Jeg har dessuten en telefonvaktrolle, slik at guider på tur kan ringe om det skulle oppstå ting de ikke føler de kan håndtere selv.  Jeg har også utarbeidet førstehjelpsrutinene og medisinskrinene vi bruker på tur

BLIR DET TID TIL Å GUIDE NOE FREMOVER?

Ja, nå skal jeg reise til Stok Kangri i Indisk Himalaya i juli, som jeg gleder meg veldig til. Etter at jeg ble tobarnspappa, har det blitt vanskeligere å finne tid til å komme meg til fjells, i alle fall på lengre turer, men jeg har en flott og forståelsesfull samboer, som ga tommel opp for turen. Det spørs om jeg skylder noen en ferie nå.

I OKTOBER SKAL DU ARRANGERE ET FØRSTEHJELPSKURS I ROMSDALEN SAMMEN MED HVITSERK – HVA KAN DELTAGERNE VENTE SEG DER?

For en god kursbeskrivelse, ville jeg gått innom hjemmesiden vår, turlegen.no. I all korthet, er det et svært praktisk kurs vi har utviklet for fjellfolk, der vi går gjennom primærundersøkelse og praktisk rettede tiltak med det utstyret vi normalt har med i sekken. Prioriteringer og enkle håndgrep er stikkord. På Hvitserkturen kombinerer vi standardkurset vårt med flotte turer i Romsdalen, med sine spektakulære naturmuligheter og kvasse fjellmassiv.