Hvitserk har flere turer til høye, spektakulære fjell. De fleste vet at jo høyere man kommer jo tyngre påkjenning blir det for kroppen, den tynne luften kan bli en utfordring for selv den best trente. Det er ikke alltid like lett å vite hvordan man reagerer i møte med høyden. Det er allikevel ikke nødvendigvis slik at jo høyere fjellet er jo vanskeligere blir det, den tekniske utfordringen er en annen faktor man må ta hensyn til uavhengig av høyden.

Vi har satt opp en oversikt over våre fjellturer i det vi føler er en naturlig rekkefølge etter vanskelighetsgrad på fjellene. Vi beregner rekkefølgen etter hva som er teknisk vanskelig, men tar også hensyn til høyde, som etterhvert vil påvirke den fysiske utfordringen. 

Mount Fuji, Japan – 3776 moh
Ikoniske Mt. Fuji på 3776 moh, er en gammel vulkan som ofte er å se på fotografier og malerier som et symbol på Japan. Selv om Japan er lite kjent for fjell- og turmuligheter, betyr det ikke at disse ikke fins. Tvert imot; Japan har masse å by på også på dette området. Mt. Fuji i seg selv er ikke en vanskelig tur, men gir en fantastisk soloppgang og utsikt på toppen. Allerede over 3000 moh kjenner folk effekten av tynnere luft, så det er også fint å begynne med en topp som ikke er altfor høy om man aldri har vært høyere tidligere. 

Jebel Toubkal, Marocco – 4167 moh
Nord-Afrikas høyeste fjell, Jebel Toubkal, på 4167 moh. er første fjelltur hvor vi kommer over 4000-meters merket. Fjellet ligger i Atlasfjellene i Marocco, en del av Høye Atlas som er den mest imponerende fjellkjeden både i omfang og høyde. Denne turen har omtrent samme vanskelighetsgrad som Mt. Fuji, og er også en fin tur å starte med om man vil snuse på tynnere luft.

Mount Damavand, Iran – 5610 moh
Mount Damavand  på 5610 moh. er lite kjent utenfor hjemlandet Iran, men det er Midtøstens høyeste fjell og Asias nest-høyeste vulkan og gir en fin utfordring for fjellvandrere. Fjellet ligger nord for Teheran, i nærheten av Det Kaspiske hav. Damavand er med sine nært symmetriske linjer en vakker og grasiøs vulkan som har ligget i dvale i 10.000 år. Det er et titalls ruter til toppen, vi tar veien via sør-ryggen. Det er en teknisk lett rute, men krever god kondisjon.

Kilimanjaro, Tanzania – 5895 moh
Kilimanjaro i Tanzania er verdens høyeste frittliggende fjell, og byr derfor på et unikt mangfold og en stor variasjon når det gjelder klima og natur. Som en av de syv høyeste fjell på hvert sitt kontinent er Kilimanjaros høyeste punkt “Uhuru Peak” målet for mange besøkende. Du går gjennom frodig regnskog og goldt månelandskap, du går fra å se på aper til å møte isbreer. Selve toppen kan by på minusgrader, og er en stor kontrast til startpunktet i mer normal Afrika-temperatur. Selve turen er lang, men ikke teknisk. Den største utfordringen her er høyden som du virkelig begynner å kjenne høyden på kroppen.

Elbrus, Russland – 5642 moh
Mange har dette russiske fjellet på sin ønskeliste nettopp fordi det er høyest i Europa og en del av de berømte syv toppene på hvert sitt kontinent som krones med selveste Everest. Elbrus ligger omtrent på høyde med Kilimanjaro når det gjelder vanskelighetsgrad, men det er en litt annen teknisk utfordring. Store deler er dekket av snø, og man bruker stegjern og isøks på vei mot toppen. Det er også kaldere, og du får en mer alpin topptur-opplevelse. 

Island Peak, Nepal – 6189 moh
I selveste Himalaya, i vakre Nepal, omringet av verdens høyeste fjell ligger vår første 6000-meter på lista. Den føles kanskje ikke så høy når fjellene rundt ligger nærmere 8000-meter, men dette er definitivt et høyt fjell, og det vil du merke. Ruten vi går er ikke teknisk vanskelig eller uoverkommelig for en friluftsinteressert nordmann, men mer enn bratt nok til at vi bruker stegjern, seler, isøks og tauklemmer for å trekke oss opp etter klatretauene.  Det er en luftig topp og vil være fysisk krevende, men er du eventyrlysten og i god hytte-til-hytte form, bør du ikke vurdere om, men når du skal gi deg selv en tur til Nepal og Island Peak.

Foto: Bjørn Stange Ankre

Stok Kangri, India – 6153 moh
Er du på jakt etter en tur i høyden uten at det tar fire uker eller blir teknisk vanskelig? Utenfor idylliske Leh i Indisk Himalaya finner vi Stok Kangri, som med sine 6153 moh er en utfordrende topp, men med god akklimatisering legges alle forutsetninger til rette for at det blir et vellykket toppstøt. Som navnet på turen tilsier er dette en tur som gjerne er fin som første 6000-meter. Både denne, Island Peak, Illimani og Mont Blanc defineres som ca. like utfordrende. Alle krever bruk av stegjern og isøks, man må være obs på snøforhold og det kan være en fordel å ha vært i høyden tidligere. 

Illimani, Bolivia – 6438 moh
Som på et postkort ser du Illimani trone bak La Paz som en beskyttende vegg for byen. Bolivia byr på høye fjell i fantastiske omgivelser. Det er ikke nødvendig med mye klatrekunnskap for å klare turen, men det er en fordel å være i god form da vi går en del lengre dagsetapper på denne turen enn f.eks Elbrus og Kilimanjaro. Det er også en fordel om du har brukt stegjern og isøks tidligere. Dette er en ganske luftig topp, så det kan være en fordel og ikke ha høydeskrekk, men ellers en fullt overkommelig topptur med fantastisk utsikt. 

Mont Blanc, Frankrike – 4810 moh
Til tross for at denne toppen er den laveste av de tre ovenstående, er dette allikevel en topp som er såpass teknisk at vanskelighetsgraden blir omtrent den samme. Mont Blanc er Alpenes og Vest-Europas høyeste fjell, og en del av de franske Alpene. Det er ikke en klatretur, men pga høyden, og til dels krevende snø- og værforhold er det likevel viktig å forberede seg godt, være i god form og ha kjennskap til (eller ihvertfall ikke være redd for) å bevege seg på is og snø med stegjern og isøks. 

Aconcagua, Argentina – 6962 moh
Det er store sjanser for at Aconcagua blir den mest anstrengende, krevende og råeste naturopplevelsen din noensinne. På denne turen står utfordringene og opplevelsene i kø, og med sine 6962 moh er dette en skikkelig ekspedisjon. Fjellet blir kalt en “Mini-Everest”, og det er ikke uten grunn. Fjellet ligger i Argentina og er det høyeste fjellet utenfor Himalaya. Selv om ikke bestigningen er teknisk krevende i seg selv, er den lang, hard og ikke minst høy. Dette er en ekspedisjon. Området er veldig værutsatt og toppstatistikken er ikke på mer enn 30%. Aconcagua byr på ekte høydekunnskap og ekspedisjonserfaring, hvor du får testet grenser og utfordret deg selv.

Ama Dablam, Nepal- 6856 moh
Ama Dablam ligger i hjertet av Nepal som en del av Himalaya, og omtales av mange som verdens vakreste fjell. Ama Dablam er også en av de mest tekniske turene vi har, og sammen med høyden er dette en real utfordring. Dette er en ekspedisjon som krever nøye forberedelser, både teknisk og mentalt. Verdens vakreste fjell er også et krevende fjell. Teknisk sett er dette seriøs klatring i relativt stor høyde, men pga. faste tau hele veien er den tekniske utfordringen overkommelig. Det du må beherske er høydefølelsen og ha tillit til utstyret vi bruker underveis. 

Foto: Magnus Hendis