Hvitserk Ekspedisjonsfestival 2019

Ekspedisjonsfestivalen 2019 er dessverre avlyst. Vi håper å møte deg ved en annen anledning!

Festivalen har som mål å samle turglade mennesker til en sosial, inspirerende og lærerik helg.

På idylliske Sæteren Gård i Bærumsmarka kan du fra 18. - 20. oktober 2019 møte profilerte eventyrere og få spennende foredrag og inspirerende turhistorier. Du kan bli med på kurs der du blant annet lærer førstehjelp, bruk av kart og kompass, gps og andre ting som kan være nyttige for deg som vil på tur eller ekspedisjon. Festivalen passer for deg som lenge har drømt om å dra på langtur, har en turdrøm du ønsker å realisere, eller vil bli inspirert av de som har vært på ekspedisjoner.

Under festivalen er det mulig å bo inne på Sæteren, eller om du har lyst å starte ekspedisjonsforberedelsene på festivalhelgen kan du bo ute i telt. Har du ikke lyst å bære opp mat for helgen kan du kjøpe matbillett sammen med festivalpasset og få maten servert av oss. 

Lyst til å være med? Billetter kjøper du her

 

PROGRAM: 

 

FOREDRAGSHOLDERE:

 

Cato Zahl Pedersen

Etter en høyspentulykke i 1973 snudde livet seg for den pianospillende odelsgutten. Han har bevisst drevet en "Funksjonskamp" siden ulykken. Det har ført til 13 gullmedaljer i Paralympics (1980-94), ekspedisjon til Sydpolen (1994), verdens sjette høyeste fjell Cho Oyu, 8.201 moh (2005) og Mount Everest, 8.850 moh (2007) valgte han å snu 200 meter under toppen av sikkerhetsgrunner. For andres mestringsopplevelser har han bidratt til etablering og tre års ledelse av CatoSenteret - et senter for egen mestring i rehabilitering. Ledet prosjektet "Gode hoder i arbeid", eiet av Abelia/NHO med hensikt å bidra til et større mangfold i arbeidslivet. Nå arbeider han som coach og konsulent i Olympiatoppen.

Med sin brede og lange livserfaring som "annerledes" fra sykeseng til Sydpol, kommer Cato Zahl Pedersen inn på viktige individuelle og teammessige suksesskriterier og drivkrefter for å lykkes.

Vincent Colliard

Vincent er en fransk eventyrer som klatrer, seiler, surfer og går lange skiturer - for å nevne noe. Han har bl.a vært på Nordpolen!

Bodil Dorothea Gilje

Den første natten Bodil Dorothea Gilje (35) sov alene i telt, lå hun med øks, samekniv og en boks med pepperspray ved siden av seg. Etter dette har det blitt mange netter i telt. Hun har teltet i Alaska, sett bjørner, overlevd en uke i villmarken uten mat eller telt, nesten blåst ned fra Blefjell fordi hun valgte utsikt foran le da hun slo leir, og hun kan lage pizza, belgiske vafler og pannekaker over åpen ild. I 2017 ble hun kåret til "årets turjente".

Ole Hovstad

Møt Ole Hovstad - som i en alder av 23 ble den yngste nordmannen til å bestige selveste Mount Everest!

Foreningen Medvandrerne

Motivasjonsturer for rusavhengige. Med naturen som metode vise at det er mulig å finne motivasjon til sin form for endring til et rusfritt liv.

DAGSKURS:

OBS: det er kun mulig å være med på et kurs per dag!

FØRSTEHJELP: 
Enkle førstehjelpstiltak kan være livreddende, og vi alle bør kunne gjenkjenne tegn på alvorlig sykdom eller skade for å kunne bidra med hjelpetiltak. Førstehjelp kan ikke repeteres for ofte! Mannen bak turlegen.no, Erling Rosenstrøm, kommer til Sæteren Gård for å holde kurs. Erling er veileder i friluftsliv, har studert russisk i flere år og er utdannet lege med kontor i Isfjorden. Han er også en av våre mest erfarne guider og en av få ekte polfarere.
Dette kurset passer for alle.

BRUK AV GPS: 
GPS er et nyttig verktøy på tur, men bare om du vet hvordan du bruker den. Stian Hovi fra Valdres er en erfaren guide og kursholder innen bl.a kajakk, klatring og ski. Her gir han deg gode råd for riktig bruk.

KART OG KOMPASS: 
For å ferdes trygt i naturen er det essensielt å kunne bruke kart og kompass. Elisabeth Kjeldahl Nilsson kommer for å lære deg hvordan du leser kartet og bruker kompasset for å planlegge ruten videre, finne ut hvor du er og hvordan angi din posisjon dersom dette blir nødvendig. Elisabeth har sin friluftslivutdanning fra Norges Idrettshøgskole og sin veilederutdanning gjennom Norges padleforbund, som er den høyeste instruktørutdanningen innen havpadling i Norge. I dag jobber hun blant annet som timelærer ved friluftslivsutdanningen på NIH. Hun er en skikkelig friluftlivsentusiast med bred erfaring fra guiding og veiledning.

FOTO:
Endelig pause på vei opp mot fjelltoppen. Sitt stille, se hit og smiiiiil. Knips. Øyeblikket er foreviget. Men bildet ble kanskje ikke spesielt spennende? På dette kurset møter du guide og turfotograf Lars Petter Jonassen. Han viser deg hvordan du får de beste turbildene, samt hvordan du enkelt redigerer bilder og små filmsnutter til sosiale medier mens du er på tur.

TURMAT:
På lange turer er det ofte mat og været som skiller dagene fra hverandre. Selvfølgelig er det enkelt å basere seg på frysetørkede varienter i pose, men hvorfor ikke overraske turfølget med noen ekstra gode måltider? Axel Rosenberg jobber til daglig som lektor på friluftslivlinja på Norges Idrettshøyskole hvor han blant annet underviser i mat og ernæring på tur.

EKSPEDISJONSFORBEREDELSER - SKI
Har du en drøm om å krysse Grønland? Nordvestpassasjen? En av de ekte polfarerene i Hvitserk, Lars Mausethagen, har gått til Sydpolen, gjennom Nordvestpassasjen og har lagt flere Grønlandskryssinger bak seg. På dette kurset forteller han hva du bør tenke på i dine forberedelser!

EKSPEDISJONSFORBEREDELSER - HØYE FJELL
Magnus Hendis er en ivrig klatrer og spesielt glad i høye fjell. Han er også ansvarlig for guider og ekspedisjoner i Hvitserk. Her gir han gode råde til trening, utstyr og andre forberedelser, slik at du står godt rustet til din neste tur i høyden.

 

PRAKTISK INFO:

TELT

Du kan sette opp hvor du vil i området rundt Sæteren Gård.

DUSJ OG TOALETTER

Det er toaletter både i låven og i enden av sovehuset. Det er også utedoer rundt på uteområdene. Det er 3 dusjer, 2 i sovehuset og 1 på låven, eget håndkle må medbringes.

MAT OG DRIKKE

Middag fredag og lørdag, samt frokost lørdag og søndag, er inkludert i prisen for de som kjøper pass med mat. Det samme gjelder lunsj – vi smører matpakker, som vi tar med oss ut.
Det er skjenkebevilling på Sæteren Gård. Du får kjøpt både mineralvann, øl og vin, og serveringen vil holde oppe så lenge det er folk som handler. Vi ber om at alkohol drikkes inne på Sæteren Gård, og ikke ute i hyttene/teltet.
Til de som sover i telt og ikke skal spise inne finnes det fellesgriller og bålplasser i forbindelse med uteområdene.
Lørdag vil det også bli salg av grillede pølser/burgere til lunsj.

Kaffe og te kan du drikke så mye du ønsker av under festivalen, men ta med turkoppen så sparer vi miljøet for unødvendig bruk av papp.

Veibeskrivelse 

Adresse: Sæteren Gård, Murenveien 151, 1356 Bekkestua. Se beliggenheten på kartet i UT.no

Adressen der du parkerer: Øverland Parkering Gamle Ringeriksvei 122, 1356 Bekkestua.

På beina

Det er flere mulige utgangspunkt for en tur til Sæteren Gård. Gode startsteder er Øverland gård, Haug skole, Skytterkollen eller Steinsskogen gravlund. Det er omtrent 2 km å gå til Sæteren fra alle disse parkeringene.

Parkering (Gamle Ringeriksvei 122) skjer på utfartsparkeringen Øverland Parkering. Denne finner dere på sydsiden av Gamle Ringeriksvei (RV168) fra Griniveien og mot Bærums Verk. Det må ikke forekomme parkering eller av- og pålessing på Øverland gård eller ved Øverland barnehage. Fra Øverland gård og Steinskogen gravlund følger du merket vei til Sæteren Gård.

Fra Haug skole følger du turstien over golfbanen til Ankerveien. Følg denne et lite stykke vestover og gå stien på vestsiden av Seterbekken eller Murenveien opp til Sæteren.

Fra Skytterkollen kan du følge merket sti til Sæteren Gård.

Buss

Bussrute 150 Oslo - Bærums verk kjører Gamle Ringeriksvei (RV168) forbi Øverland gård. Busstoppet heter Åsterud og ligger 200 m nordvest for gården. Gå ned langs veien til Øverland og følg merket vei til Sæteren Gård. Bussen kjører fra Oslo sentrum via Lysaker og Bekkestua til Bærums verk.

Kjøring på Murenveien

Murenveien er en privat bilvei, og leietakere på Sæteren Gård har ikke anledning til å kjøre inn. Dette gjelder også hvis bommen eventuelt skulle stå oppe. Overtredelser vil bli straffet med et gebyr på kr. 500,- pr bil.

Våre ekspedisjoner
 

Aconcagua - Vacasdalen

Det er store sjanser for at Aconcagua blir den mest anstrengede, krevende og råeste naturopplevelsen din noensinne. På denne turen står utfordringene og opplevelsene i kø, og med sine 6962 moh er dette en skikkelig ekspedisjon.

Sør-Amerika Argentina

26 dager

Grønlandskryssing med ski og pulk

Bli med på en av verdens vakreste skiturer! 600 kilometer på ski gjennom isødet krever sitt, men belønningen er enorm.

Europa Grønland

31 dager

Sydpolen fra Hercules Inlet

Dette er turen for deg som drømmer om å bli en ekte polfarer! 1130 km med selvforsynt skigåing gjennom det som regnes som det kaldeste, tørreste og mest forblåste kontinentet på jord.

Antarktis Antarktis

67 dager

Se hele vårt utvalg av ekspedisjoner her