Slik unngår du de verste turistfellene i 2020

Overturisme har ikke bare blitt et problem for lokale samfunn, men det har også fullstendig ødelagt sjarmen ved å besøke et nytt og spennende sted, for å se hvordan andre lever, og for å oppleve noe nytt.

Men, tenker du litt kreativt er det mange flotte destinasjoner der ute hvor du kan få i både pose og sekk:

Hellas – «Italia, med greske guder»

Italia har det meste: god mat, flott natur, energiske mennesker og 63 millioner besøkende hvert år. Hellas, derimot, har ca 26 millioner besøkende. Fortsatt mange, men ikke i nærheten av hva Italia må håndtere.

I den nordvestlige delen av Hellas ligger Zagori, et område for deg som er glad i aktive ferier blant fjell og daler. Her kan du gå i timesvis uten å møte andre mennesker og man får en følelse av å ha hele plassen for seg selv.

Selvsagt har Hellas fantastisk god mat og drikke og et folkeslag som tar det litt mer piano enn sine italienske naboer på andre siden av det Joniske Hav.

Fjelltur i Hellas

Kambodsja – «Bali, uten britene»

På en reise i Kambodsja får du oppleve de mest fantastiske kulturskatter og du får møte et hyggelig og imøtekommende folk. Maten er deilig, klimaet er fantastisk og naturen er spektakulær.

Landet ligger i Sørøst-Asia og grenser til Vietnam, Laos og Thailand. På grunn av en turbulent historie har ikke landet enda etablert seg som en destinasjon for eventyrlystne og livsnytere. Men det kommer helt sikkert!

Kambodsja byr på utallige spennende utflukter og du kommer til å sitte igjen med minner for livet og et ønske om å dra tilbake.

Sykkeltur i Kambodsja

Namibia – «Grand Canyon, i en annen skala»

Vi kjenner ikke mange som kommer hjem fra Namibia med sure fjes og historier om lange køer og irriterende menneskehav. Namibia har en befolkningstetthet på 3 pers per Km2, i sammenligning med for eksempel Norge som har 15 per per Km2.

Namibia er også et eldorado for friluftslivinteresserte. Her er et gigantisk, og relativt øde og uberørt land, med det vakreste fargespillet du noensinne kommer til å oppleve. Naturområder som må besøkes er Fish River Canyon, Sossusvlei, Namib-ørkenen og hovedstaden Windhoek.

Det er trygt og lett å reise på tur i Namibia. Menneskene er hyggelige, og infrastrukturen i landet er bra (en slags tysk effektivitet sitter igjen etter kolonitiden).

Fottur i Namibia med Fish River Canyon

Portugal – «Spania, på det sjarmerende vis»

Et besøk til Barcelona er på ønskelisten til mange, men ikke så mange har fått øynene opp for Lisboa i Portugal. Ikke bare er det en av de rimeligste storbydestinasjonene i Europa, det er også utgangspunktet for en hel rekke fantastiske naturopplevelser i Portugal.

Langs kysten finnes det urørte strender, sjarmerende landsbyer og Alentejokysten er et topp reisemål for fotturer, bading og naturopplevelser.

Et besøk i Lisboa er obligatorisk og i denne historiske og vakre byen kommer du til å finne roen og freden.

Fottur i Portugal

Færøyene – «Island uten hordene»

Island har skutt seg selv i foten ved å markedsføre seg som verdens råeste eventyrdestinasjon. Nå betaler de prisen og i reisebransjen heter det å unngå «Island-fellen».

Litt nærmere Norge ligger en liten øygruppe, der det virker som om tiden står stille og bølgende kaster seg mot klippene. Du finner ikke store breer og geysirer her, men du finner stillheten, roen og et naturlandskap som kommer til å sette seg i hjernebarken.

Idylliske fiskerlandsbyer og spektakulære fotturer venter den som tar steget og besøker Færøyene. Frisk luft, vind i håret, høye fjell, fjærlette fossefall, grønne daler, trolsk tåke, stupbratte klipper, vakre innsjøer, sauer på beite og rå utsikt. 

Fottur på Færøyene