Våre skiekspedisjoner

LANGE SKITURER MED HVITSERK 
Følelsen av å gå på ski dag etter dag, gjerne med pulken på slep og teltet på toppen er for mange blitt et fristed der telefonen ikke ringer, mailen ikke kommer frem og hodet får lov til å hvile. Det er godt å kjenne på det fysiske slitet og det rolige tempoet. Våre skiturer og ikke minst ekspedisjoner er mer populære enn noensinne så her finner du en oversikt over hva vi tilbyr, hvis du er en som drømmer om hvite vidder og knitring fra snø under skiene. Vi har også laget en samleside for skiturene våre som du finner her.

FINNMARKSVIDDA PÅ SKI
Det er vilt og eksotisk i Finnmark, og skituren over vidda er en fin test hvis du drømmer om en polar ekspedisjon. På Finnmarksvidda får du en smakebit av endeløse vidder, kulde og lange dager ute på ski. Turen vår starter i Alta, der vi transporteres til Øvre Stilla (30 km) som er startstedet for skituren. Herfra følger ruten den gamle vinterveien over fjellet. Det bærer innover med ski, og vi bor på tre hyggelige fjellstuer som ligger spredt i passe dagsetapper over vidda. Når skituren er ved veis ende blir vi transportert fra Assebakti og tilbake igjen til flyplassen i Alta. Les mer om turen her.

SVALBARD PÅ TVERS
Å krysse Spitsbergen vil for mange være den ultimate måten å oppleve den storslåtte Svalbardnaturen på, i tillegg til å være en innføring i ekspedisjonslivet i Arktis. Med isdekte fjorder, snødekte fjell og et spennende dyreliv er dette en fantastisk tur som bare må oppleves! Vi legger opp til dagsetapper på mellom 20 og 30 kilometer og etablerer leir hver kveld. Størstedelen av dagen brukes til skigåing, men vi har et rolig tempo og tar pauser underveis. Vi legger opp ruta i forhold til været, og minste motstands vei er ingen dårlig vei - vi ønsker å få det beste ut av turen, og ruta kan bli justert flere ganger underveis. Les mer om turen her.

SVALBARD PÅ LANGS
Bli med ut på et arktisk eventyr. Vi går Spitsbergen fra nord til sør med ski og pulk. Dette er en av de tøffeste skiekspedisjoner som finnes, været og terrenget er nådeløst. Samtidig er det også storslagent vakkert. Dette er en tur du aldri kommer til å glemme. Garantert! Det kommer til å bli tungt, men belønningen er stor. Naturen på Svalbard er unik og storslagen, i 30 dager lever vi tett på naturen og ikke minst hverandre med telt som bolig og ski som fremkomstmiddel. Vi startet i nord på Verlegenhuken og etter å ha vært nede på sydspissen av Spitsbergen blir vi hentet ut fra nasjonalparken med snøscooter for transport tilbake til Longyearbyen. Les mer om turen her.

SVALBARD - NORDENSKIOLDLAND MED SKI OG PULK
Med isdekte fjorder, snødekte fjell og et spennende dyreliv er Svalbard for mange noe som bare må oppleves. Vi tester ekspedisjonslivet i Arktis og utforsker Nordenskioldland med ski og pulk. En opplevelse for livet! I motsetning til både Svalbard på tvers og Svalbard på langs er dette en lettere tur som kan være en god inngangsport til slike turer i arktiske strøk. Etter en uke på tur ender vi opp i Adventdalen før vi blir fraktet tilbake igjen til Lognyearbyen. Du kan lese mer om turen her.

NORGE PÅ TVERS
Har du lyst til å se noe av det flotteste Norge har å by på og samtidig kjenne på ekspedisjonslivet med pulk? Da er dette turen for deg! Vi går den offisielle "Norge på tvers" ruten langs 63º Nord. Vi følger turistforeningens merkede ruter store deler av turen, mens noen etapper går i umerket terreng. Vi sover i telt for å få en skikkelig ekspedisjonsopplevelse, men har mulighet til å overnatte i hytter dersom det skulle bli behov for det. Store deler av turen går langs det fantastiske fjellmassivet Sylan som ligger rett i nærheten av svenskegrensen. Dette er en tur som kanskje går litt under radaren for mange, men den står ikke tilbake for mer kjente turer som for eksempel Finnmarksvidda på ski eller Svalbard på tvers. Les mer om turen her.

I NANSENS SKISPOR OVER VOSSASKALVEN
Her kommer en skikkelig spennende turnyhet! Vi skal gå i Nansens skispor fra Finse over Vossaskalven og til Mjølfjell. Det var dette området Fridtjof Nansen krysset i 1884, mest sannsynlig som den første personen noensinne. Vi gjenskaper Nansen sin velkjente skitur i både ord og handling mens vi følger deler av hans rute over fjellet. Dette er en tur som passer perfekt for deg som er glad i lange skiturer på fjellski. Her får du en utfordrende og kontrastfylt tur med store naturopplevelser underveis. Ruta er unik både på grunn av den ville naturen og den historiske tilknytningen til en av våre største polarhelter. Vi kan love at du får økt respekt for - og kunnskap om Fridtjof Nansen etter denne turen. Les mer om turen her.

SKITUR GJENNOM TAFJORDFJELLA
Dette er en tur som kombinerer ekte friluftsliv, urørt natur, skjulte perler og storslått vest-norsk kulturarv i en og samme opplevelse! Vi overnatter på koselige DNT-hytter i ett område mange ikke ennå har utforsket. Tafjordfjella og Reinheimen Nasjonalpark hvor Østland møter Vestland byr på vill og variert natur. Fra Brøste kjører vi til inngagsporten for fjellområdet før vi spenner på oss skiene og går mot Pyttbua. Herfra går turen videre til Veltdalshytta, vi tar en svipptur innom den historiske Fieldfarehytta, før vi beveger oss mot Torsbu og tilslutt Billingen. Denne turen egner seg fint til både nybegynnere som ønsker sin første fjellskitur eller for mer erfarne gjester som ønsker å oppleve et helt nytt område. Les mer om turen her.

GRØNLANDSKRYSSING MED SKI OG PULK 
Bli med på en av verdens vakreste skiturer! Hvitserk er den operatøren i verden som har krysset Grønlandsisen flest ganger, og med vår unike erfaring samler vi en motivert gjeng som med grundige forberedelser og humør skal krysse Grønlands historiske og imponerende innlandsis. 600 kilometer fra kyst til kyst. Dette er en tur vi har gjennomført siden 1997, og til våren runder vi vårt 23. år med Grønlandskryssinger. Selv om Grønland på tvers er en etablert rute er dette en ekte ekspedisjon der forberedelser og trening er nøkkelen til suksess. Her vil du som deltager virkelig vil få testet deg i polare omgivelser, samtidig som lagarbeid, godt humør og stor viljestyrke vil være like viktig som din fysiske kapasitet. Les mer om turen her.

NORDVESTPASSASJEN PÅ SKI 
Opplev Nordvestpassasjens indrefilét. De 400 kilometrene mellom Cambridge Bay og Gjoa Haven (Gjøa Havn) gir deg alt en polar ekspedisjon skal inneha. Sjøis, tundra, pressrygger, og pakkis i en skjønn sammenblanding. Dette er en polar drøm i historiske omgivelser. Området er rikt på historie fra de tidligere utforskerne som var på leting etter den berømte passasjen. Det var Roald Amundsen som til slutt klarte å stake en vei gjennom i 1906. Turen er kortere enn Grønland i kilometer, men forholdene er ofte røffere. Denne turen er kald, pakkisen er en naturlig hindring på tempoet over isen og isbjørnen lusker i kulissene. Med andre ord et realt eventyr! Les mer om turen her.

SYDPOLEN - FULL LENGDE 
Dette er juvelen i turkronen! 1130 km med selvforsynt skigåing gjennom det som regnes som det kaldeste, tørreste og mest forblåste kontinentet på jord. Vi går i Amundsen og de store polarheltenes fotspor helt inn til selve sydpolen – et tårevått øyeblikk du aldri glemmer. Prisen er høy (omtrent 700 kroner per kilometer) - men turen er uten tvil av det unike slaget! Vi planlegger ekspedisjon i november 2021 med Alexander Steurenthaler som ekspedisjonsleder. Etter denne turen er du en av få med den eksklusive tittelen "polfarer" på cv'n. Les mer om turen til Sydpolen her.

VINTERKURS I JOTUNHEIMEN
Har du et ønske om å lære mer om vinterfriluftsliv, eller kanskje du drømmer om å gå en skitur på Svalbard eller Grønland innen et år eller to? Vinterkurset er en fantastisk mulighet, spesielt laget for de av dere som drømmer om nettopp dette! Hvitserk stiller med turledere som har bred erfaring i kalde strøk, de har gått lange skiturer i Norge og polare strøk, og har et engasjement for slike turer som uten tvil kommer til å smitte over på deltakerne. Les mer om vinterkurset vårt i Jotunheimen her.

VINTERKURS I NORDMARKA
Et kortreist vinterkurs i Nordmarka kan være nettopp det som gjør at du tilegner deg den nødvendige kunnskapen til å bli med på flere, lengre vinterturer i framtiden. På dette kurset går vi gjennom grunnleggende kunnskap som hvordan en bensinbrenner fungerer til hvordan man på best mulig måte kan sette/lage camp på vinteren. Dette kurset vil gi deg en generell innføring til temaet, samtidig som du også vil lære tips og triks som du garantert kommer til å få bruk for senere. Les mer om vinterkurset vårt i Nordmarka her.