5 tips for å nå toppen av Kilimanjaro

HVA ER DET SOM GJØR BESTIGNINGEN AV KILIMANJARO SÅ SPESIELT?

Først og fremst så er naturen er spennende,  vakker og variert. Du starter vandringen i jungelen og turen ender på toppen av en isbre! Kilimanjaro er en god start for de som er nysgjerrig på hva som trengs for å nå toppen på høye fjell. Å klatre 5895 meter er en skikkelig utfordring, men ruten vi legger opp til gjør at de aller fleste kan klare dette. Det er mange som har Kilimanjaro som sitt første fjell. Som en bonus er Kilimanjaro Afrikas høyeste fjell, og kan skryte av at du har besteget en av Seven Summits. Mange reiser til Kilimanjaro for å klatre en topp, men det er folkene og kulturen de møter underveis som er det sterkeste minnet når de kommer hjem. Når du reiser med Hvitserk til Kilimanjaro kommer du til dekket bord, varm mat og varmt vaskevann i teltet på morgenen.

Nedenfor har vi samlet fem tips for å hjelpe deg til  en virkelig fin turopplevelse på Afrikas høyeste fjell:

1. Forbered deg 

Å bestige Kilimanjaro er noe de fleste gjør kun én gang i livet. Det koster litt å reise helt ned til Tanzania og turen gjør et solid innhogg i antall feriedager, i tillegg må de fleste gjøre noen innvesteringer på utstyrsfronten og kanskje legge inn litt ekstra trening. En reise som dette er ikke bare den fysiske forflyttningaen fra A-Å, turen starter når du har sendt inn bestillingen for turen. Utstyrslisten skal gjennmgås, treningen skal utføres, og de mentale forberedelsene til reisen etter i gang oppe i hodet. Litt av opplevelsen på en slik tur ligger i å glede seg og å forberede seg, så bruk tiden før avreise godt. Vit at du har lagt det beste grunnlaget du kunne når du setter deg ombord i flyet på vei til eventyret. 

Vi får ofte spørsmålet «Kan jeg klare Kilimajaro?» Hvor godt den enkelte tåler høyde er veldig individuelt og har ingen forbindelse til hvor god form du er i. På fjellet går vi sakte, og bruker flere dager på akklimatiseringen. Vi oppfordrer alle til å trene før avreise, da venner du deg til å presse kroppen. Du vil ha mer overskudd til å takle eventuelle høydeproblemer og til å nyte og oppleve omgivelsene. Er du ikke vant til å gå med sekk anbefaler vi deg å ha litt vekt i sekken, finn en lang bakke og gå opp så sakte du klarer. Husk også å gå inn skoene dersom de er nye.

 

2. Det finnes ikke dårlig vær...

Kilimanjaro ligger nær ekvator, stabile temperaturer og vær gjør at du kan reise hit hele året. Men fordi Kilimanjaro er en tur gjennom mange forskjellige klimasoner må du pakke med både sommer og vinterklær når du skal reise hit. Tenk lag på lag når du pakker for reisen. 

Turen opp Kilimanjaro  begynner i jungelen der det er shorts og t-skjorte vær, når du kommer nærmere toppen blir det gradvis kjøligere og på selve toppen er det snø, is og minusgrader.

Det er viktig å ha gode og komfortable sko for en hyggelig Kilimanjarotur. Inntil Base Camp, kan du vanligvis gå i stabile joggesko eller lette tursko. Toppnatten trenger du skikkelige fjellsko, disse må du ha gått inn før du starter på toppstøtet.

Ull er gull! Innerst på kroppen er det ullundertøy som gjelder. Bygg lag på lag med med ull ettersom det blir kaldere på fjellet.  I dagene før basecamp anbefaler vi tynn ull t-skjorte /singlet. fordi ull ikke lukter på samme måten som mer teknisk treningstøy fort gjør kan du bruke det samme plagget over flere dager. Du kan antakelig gå i shorts de første 4/5 dagene om været tillater det, men det kan også hende du går i skalljakken og bukse hele veien. Været er sjefen også her.  

Et viktig plagg på turen er dunjakka. Den vil du antakeligvis ta frem hver kveld, enten for å ha den på deg, sitte på den i middagsteltet eller bruke som ekstra hodepute i teltet. På toppnatten kan det hende det er så kaldt at du vil ha den på deg når du går. Gå for en romslig modell med hette. 

Ta med regnponcho. Er det regn i luften blir det fort klamt på Kilimanjaro, en regnponcho som du kan trekke over både deg og sekken gjør at du er beskyttet mot regnet samtidig som du kan i en bukse eller shorts som ikke er vanntett og dermed puster bedre. 

Hvis du liker å være ute i naturen, har du sannsynligvis det meste av utstyr du trenger på denne turen. Det er ingen teknisk topp og klatreutstyr som stegjern og isøks, kan du trygt forlate hjemme. Hvis du reiser med Hvitserk ligger det et forslag til pakkeliste på nettsiden vår, spør oss om råd om du er i tvil, vi hjelper deg gjerne med tips om klær og pakking for turen. I løpet av dagene på fjellet går du med relativt lett sekk. Resten av bagasjen din oppbevares i en bag som bærere frakter til neste leir.

3. Nyt turen

Husk at turen opp til toppen er minst like viktig som de få minuttene du står på Afrikas høyeste punkt. Det er mulig å kjøpe seg turer der du bare er i fjellet i fem dager, eller færre, dette anbefales ikke av følgende grunner:

Liten tid til akklimatisering vil gjøre at du vil føle deg dårlig, kroppen din trenger tid til å venne seg til høyden. Beste måten å unngå kvalme og hodepine er ved å gå sakte opp i fjellet, gi kroppen tid til å venne seg til høyden. Gå gjerne litt høyere enn der du skal sove, dette gir enda bedre effekt på akklimatiseringen.

Bedre tid i fjellet betyr mer tid til å nyte turen og selskapet. Kilimanjaro byr på vakker natur som er vel verdt å se uten stress, ta deg også tid til å lære de lokale hjelperne å kjenne og bli kjent med den lokale kulturen.

Hvitserk har valgt Rongairuta, blant annet fordi vi synes den er veldig vakker, men også fordi det er mindre folk på stien og akklimatiseringen er god på denne ruten. Når vi går denne ruten vil du være på tur for 7-8 dager og har tid til å stille nyte det høyeste fjellet i Afrika.

4.Spis, drikk, hvil!

Det er viktig å spise, drikke og hvile riktig og nok når man skal bestige Kilimanjaro. Vi prøver å legge til rette for at våre gjester får de beste forutsetninger til holde ut på toppnatten, som er den mest krevende etappen. På våre Kilimanjaro turer sover du i romslige telt med nattehimmelen og de magiske fjellene rett utenfor teltet. Dette er teltliv - luxus edition.  Hver morgen vil du bli servert te/kaffe i teltet og du får varmt vaskevann rett utenfor teltet så du kan vaske av deg støvet fra dagen.

I hver leir er det toalett-telt med ekte toalettsete og stort mat-telt der hele gruppen får plass rundt bordet til en deilig treretters meny. Maten på fjellet er god og det er rause posjoner.

Det er normalt at appetitten begynner å avta jo lenger opp i fjellet du kommer, så ta med litt av favoritt snacksen hjemmefra som du kan kose deg med om middagen er vanskelig å få ned. Potetgull er alltid godt å ha med på tur, det veier lite og det gir rikelig med energi, at det er salt i tillegg så du blir tørst og drikker enda mer er en bonus.

I høyden er det viktig å rikelig med vann for å avverge hodepine. En camelback er gull verdt på turen opp til Base Camp. Men på toppenatten, bør du i stedet ha vann  i en termos eller en isolert flaske. Gjør det til en vane på turen å drikke rikelig før du legger deg til å sove, da må du nemlig opp i løpet av natten for å besøke toalett-teltet, på vei til og fra toalettet kan du benytte muligheten til å puste godt inn og ut for å fylle på med oksygen i blodet. 

5. Pole, pole

Pole, pole betyr sakte, sakte på swahili. Dette er noe du vil høre ofte på Kilimanjaro. Høyde er noe du bør ha respekt for, og det er viktig å ikke ta for mange høydemeter per dag, eller gå for fort. Hvor mange kilometer du går daglig har svært lite å si i høyfjellet, en typisk dag går vi 7-8 timer i døgnet, vi starter etter frokost og spiser lunsj underveis eller når vi kommer frem. Tempoet er rolig Topnatten er den lengste og hardeste etappe av turen, da går vi mellom 11 og 15 timer. Denne etappen starter rundt midnatt med hodelykter på i mørket. På toppnatten går vi 50 minutter og hviler deretter i 10 minutter i et svært rolig tempo. Sakte, men sikkert spiser vi høydemeter og  kommer oss til toppen av kraterkanten der vi nyter synet av soloppgangen over Mawenszi og Uhuru Peak. Deretter følger vi kanten bortover mot Stella Point før vi begynner på siste etappen mot Uhuru Peak med sine bre og isformasjoner som utgjør en stor del av topp-platået. Vi kan love at det føles utrolig bra etter en lang og utmattende natt å komme frem til skiltet som indikerer at du endelig står på toppen av Afrika. 

Fjelltur til Kilimanjaro

Har du en drøm om å bestige Kilimanjaro? Bli med Hvitserk på en uforglemmelig fjelltur til toppen av Afrika, hvor du beveger deg gjennom alt fra tett barskog til månelandskap med isbreer, fantastiske soloppganger, og ikke minst en utsikt som kommer til å ta pusten fra deg.

Afrika Nivå 3

11 dager

Neste avreise: 07.07.2022 Fra Kr. 31 900,-