Besøk hos fjellgorillaene

Jeg har tidligere vært og besøkt dem i Uganda, men denne gangen skulle turen gå til Rwanda.

Jeg har reist en del i Afrika, men har aldri opplevd et land som Rwanda; dette må være Afrikas svar på Singapore. Alt er utrolig pent, rent og velorganisert. Mange har nok vært engstelige for å reise hit etter det grusomme folkemordet i 1994, men presidenten har med «kjærlighet» og autoritet snudd folket på rett spor. President Kagame er kontroversiell - men tolererer ikke korrupsjon og hans mål er at folket skal leve lykkelig side om side i et rent og pent land der man respekterer hverandre. Eksempelvis har han innført en felles «ruskendag»; Hver siste lørdag i måneden alle må rydde opp, plukke opp søppel og sørge for at gatene og omgivelsene er rene. Selv presidenten er ute og rydder. Dette skaper et felleskap mellom folket for felles trivsel. Presidentens motto er "Ett Rwanda, ett folk, en fremtid".

Vi ankom Rwanda på sent på kvelden i bekmørket. En liten flyplass som ønsket oss varmt velkomment på afrikansk vis (Les; med masse folk og kaos). Vi ble fraktet til hotellet og våknet neste morgen til en nydelig grønn, ren by med svært gjestfrie mennesker. Vårt første besøk gikk til minnesmerket for folkemordet i 1994. Her minnes man de som ble drept under den 100 dager gamle krigen mellom hutuer og tutsier i. Nærmere 2 millioner ble drept, barn, unge og gamle. En ufattelig trist og brutal historie. Det er imponerende og beundringsverdig at de er kommet dit de er i dag og lagt det vonde bak seg. Menneskene her er gjestfrie og forteller deg gladelig om sin kultur og sitt land. 

Neste stopp er høydepunktet på hele turen, besøket til fjellgorillaene. Snaut tre timers kjøretur unn befinner vi oss i Virungafjellene, vi merker straks at det er kjøligere her og naturen er utrolig frodig og flott. Inne i hytten er det fyrt opp i peisen så det er godt og varmt når jeg kommer inn. Det blir en tidlig kveld, vi skal stå opp tidlig for å spore etter gorillaene. Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta eller hvor de befinner seg. Det kan ta alt fra 30 minutter til flere timers vandring i tett kratt og jungel. Vi tar oss gjennom igjennom den tette jungelen med ranger og guide, sporerne har vært opp i mange timer og lett etter gorillaer. Vi får radiokontakt med vår sporingsgruppe og blir guidet ned til stedet hvor en gorillafamilie har funnet sitt sted for dagen. Her er masse mat og de koser seg store som små. Silverbacken, bestefar i flokken, sitter stille og skuer over sin familie, de små gorillabarna tumler rundt og er nysgjerrige på oss. Det er rått!

Man skulle nesten trodd at man blir litt redd blant så store dyr, men de er så fascinerende at jeg glemte alt annet. Vi kom så tett innpå gruppen at et av barna kom bort da den får se bilde av seg selv i en «selfie», den dytter forlegent bort i meg og tumler tilbake til moren som kommer med et strengt grynt. Deretter blir vi fullstendig ignorert og vi sitter og nyter nærværet av disse skapningene som har 98 % genlikhet med oss selv. Den timen vi har lov å tilbringe sammen med dem forsvinner i løpet av noe som føltes som fem minutter, og vi må trekke oss tilbake. 
Selv om gorillasporing er noe av av den dyreste safariiopplevelsen man kan ha, føles det verdt hver krone.
Dette er garantert ikke min siste gang med disse vidunderlige skapningene.

Foto: Ulf Amundsen