Destinasjon Ukjent: Det er spenning i luften

Klokken er halv seks på morgenen og jeg har nettopp truffet alle deltakerne som skal være med oss på “Destinasjon Ukjent 2019”. Tiden har kommet for avsløringen og for å fortelle hvor i verden vi skal reise. Det er sporty gruppe mennesker jeg har foran meg. Melder man seg på en “blåtur” som dette må man jo være en eventyrlig sjel litt utenom det vanlige. Jeg ser noen trøtte øyne, men også en herlig energi og glød, og jeg kjenner meg inspirert. Det kommer til å bli noen herlige to uker på, ja, det var det da. Alle gjetter seg fram og tilbake på verdenskartet, men til slutt havner vi i Sydøst-Asia og etter litt mer frem og tilbake er vi framme ved vår destinasjon: Borneo! 

Foto: Johanna Johansson

Borneo: Et drømmeparadis for de som søker naturopplevelser

Borneo ja, bare navnet kjennes eksotisk ut. Dette er verdens tredje største øy og et paradis på jorden. Her finnes over femten tusen forskjellige plantearter, over 3000 forskjellige treslag, over 220 forskjellige pattedyr, hvorav over 40 er endemiske (de finnes bare her!). I tillegg huser øya verdens eldste regnskog, og vi finner Malaysias lengste elv. Og du har helt sikkert hørt om Orangutangene som bor her, og nese-apene, og de fantastiske strendene og den høyeste toppen i Sørøst-Asia! 

Og alt dette skal vi bli kjent med i løpet av de to ukene vi skal utforske øya. Det kan ikke bli annet enn spennende!

Først på programmet er jungelvandringen

Vi får raskt kjenne på deilig varme, og luftfuktigheten som kjennetegner regnskogene, en total kontrast til vinterslapset vi nettopp har forlatt. Røttene kaster seg frem og tilbake på stien foran oss, vegetasjonen er fantastisk, lydene er intense og vi får møte på en hel del små kryp: vi kjenner på kroppen at vi er i jungelen! Av de mer irriterende kryp er den lille sultne blodiglen, som gjerne ønsker seg litt middagsmat. Litt blodtap må man regne med. Vi bor på enkle camper der vi er de eneste gjestene - perfekt for å lære hverandre å kjenne. Vi prater løst og fritt, spiller kort, drikker vin (som jeg har tatt med på vandreturen) og spiser god mat. 

Foto: Johanna Johansson

Til toppen av Sørøst-Asia: Mount Kinabalu

Neste stopp er Borneos høyeste fjell og toppen av Sørøst-Asia. Fjellet heter Mount Kinabalu og ligger 4095 meter over havet, omringet av en vakker, frodig nasjonalpark, stappfull av endemiske planter og dyr. Og herfra starter vi vår ferd oppover. Det er en fin, tilrettelagt sti, med trappetrinn, og langs med veien finnes det en rekke små, enkle hytter, der vi kan hvile og spise lunsj når regnet plutselig kommer dundrende fra himmelen. Etter en natt, eller skal vi si en halv natt, på 3272 meter starter vi toppstøtet vårt. Klokken 2:30 på morgenen starter vi oppover, i lyset av våre hodelykter og en klar stjernehimmel. Det blir færre og færre planter rundt oss og til slutt går vi kun på stein, noen steder ved hjelp av tau. 

Etter rundt fire timer står vi der, på toppen! På toppen av Mount Kinabalu! Det er en fantastisk følelse som hamrer i kroppen. Og belønningen er mer enn bare mestringsfølelse: for en utsikt! Det er fenomenalt vakkert å se fjellet bade seg i lyset i det solen står opp. Hva kan toppe dette?

Orangutangene på Borneo

Borneo er også en av to plasser i verden der det lever orangutanger i det fri, og selvfølgelig skal vi få se dette fantastiske dyret før vi forlater øya. Det finnes et antall sentre på Borneo der de tar hånd om skadde og foreldreløse orangutanger, og vårt første møtet med apen er på et senter som dette. Vi får se dem i ulike aldre og vi får se hvordan de leker og kommuniserer med hverandre. Det er morsomt å se hvordan de håndterer bananer (som proffe!) og deres menneskelignende aktivitet er fascinerende. Tenk at vi deler hele 97% DNA med disse dyrene. 

Ut i den frie natur

Orangutangene bor ikke bare på på disse sentrene. De bor også ute i det fri og vi skal på safari for å se dem i deres naturlige hjem. Vi reiser til Kinabatangan River, Malaysias nest største elv med sine 560 kilometer. For å komme dit vi skal bo må vi krysse elven i små båter, som vi også skal bruke på båtsafari. Det er utrolig inspirerende følelse å se orangutangene ute i det fri, og opptil fem stykker i ett og samme tre. Og her er det ikke bare orangutanger, men også andre typer aper og dyr, som svinger seg mellom trærne, fra gren til gren. 

Jeg får ikke plass til alt. Takk for turen, Borneo!

Jeg leser gjennom det jeg har skrevet så langt og blir minnet på hvor mye vi fikk oppleve på denne turen til Borneo. Så klart finnes det ikke plass til å nevne alt, til å fortelle om alle opplevelsene våre, men jeg tror slutten på turen fortjener en plass i teksten. For før vi drar hjemover mot snø og minusgrader, venter noen dager med luksus, sjø og bading på øya Gaya. Her bor vi i rom med utsikt over havet, vi spiser deilig mat, vi reiser med båt til øde strender og vi snorkler i sjøen. For en fantastisk avslutning på reisen! Og hvilken fantastisk gjeng som var med på turen. Så mye latter, så mye kampånd, så mye varme. Stor takk til alle dere for en uforglemmelig tur!

- Johanna

Foto: Johanna Johansson

Fjelltur og jungelvandring på Borneo

Destinasjon Ukjent 2019-turen gikk til Borneo, og nå gleder vi oss til å kunne ta med flere av våre gjester til denne spennende øya. Vi skal selvsagt bestige Borneos høyeste fjell, vandre i jungelen, hilse på orangutanger og andre skapninger typiske for Borneo. Dette er en tur for de virkelig eventyrlystne

Asia Nivå 2

13 dager

Neste avreise: 13.11.2022 Fra Kr. 41 900,-