Fantastiske Galapagos!

Galapagos har stått høyt på min ønskeliste siden jeg som tenåring så et naturprogram på TV - og i februar var det omsider min tur til å få besøke denne helt unike øygruppen. Beliggenheten ved ekvator (Ecuador = ekvator!) gjør at temperaturene er noenlunde konstante og behagelige året rundt, men det er vanligvis mest regn i april.

Hvert år er det rundt 200.000 turister som besøker Galapagos, men du merker lite til dette, fordi myndighetene er eksepsjonelt flinke til å spre turistene utover - etter at du har ankommet hovedflyplassen Baltra, betalt nasjonalparkavgiften på 100USD (Ecuador har ikke egen valuta - amerikanske dollar er den offisielle valutaen!) og kommet deg til båten hvor du tilbringer de kommende nettene, så ser du lite til andre turister enn dine egne medpassasjerer. Antagelig ligger det en annen båt rundt odden, men du merker nesten ikke at det er andre båter og turister i nærheten.

Cruisebåtene er vanligvis ganske små, med 8-10 lugarer og 16-20 passasjerer. Her bor man og spiser alle måltider, for inne på øyene som man går i land på hver morgen og ettermiddag, finnes det ingenting av spisesteder - eller bosteder, toaletter eller kiosker. Ingenting. Øyene er bevart helt uberørte, dette er dyrenes territorium, og vi skal ikke ta med oss noe eller etterlate oss noe. Tar du f.eks med deg en lavastein fra vannkanten, vanker det kraftige bøter ved avreise hvis det oppdages - og ja, bagasjen din gjennomlyses! Slenger du ifra deg søppel, vil du antagelig få juling av dine medpassasjerer og bli fryst ut på resten av turen!

Nærbilder uten telelinse

På Galapagos får du nærbilder av de spesielle fuglene uten telelinse og de høyst levende forhistoriske øglene stirrer på deg når du forstyrrer dem i solbadet. Fuglene ruver tett på våre ekskursjoner og overalt ser vi sjøløver og haviguaner. De oransje iguanene med taggete rygg minner unektelig om små drager, og de blå-fotede boobiene ruger godt på sine egg - som også er blå! Hver øy har sine spesielle dyre- og fuglearter, og på en av øyene får vi muligheten til å bade med verdens nordligste pingviner. 

Snorkle med sjøløver

Snorklingen ved Galapagos er helt i særklasse. I det krystallklare vannet ser du lett ned på havbunnen om den så er 15-20 meter under deg. På båten får du låne snorkleutstyr som maske, snorkel og svømmeføtter, og det er også våtdrakter til leie om du skulle ønske, men vannet er av en behagelig temperatur. Vanligvis får vi en snorkletur på morgenen før lunch, og en på ettermiddagen. Du vil bli guidet og hjulpet så øyene kan leve videre uten å ta skade av vårt besøk. Som regel dukker sjøløvene opp ved siden av deg - og det er et minne for livet når etpar nysgjerrige øyne tilhørende det lekne dyret titter inn i dykkemasken din! Foruten et særegent dyreliv, har Galapagosøyene hvite strender blant kaktus og vulkanske fjell. Etterkommere av nordmenn som utvandret bor fortsatt flere steder på Galapagos, men den fastboende befolkningen er relativt liten og konsentrert i noen få landsbyer. Hver dag går du i land på ulike steder og til nye opplevelser. Om natten kjører båten videre til andre øyer og neste dag venter spennende turer på en ny øy.

Siden du må fly til Galapagosøyene fra Ecuadors fastland, kan du like gjerne benytte anledningen til å besøke en eller begge av landets største byer. Hovedstaden Quito ligger på 2900 meters høyde i fjellsidene ved den aktive vulkanen Pinchincha (4759 moh.). Quito er en gammel by, som egentlig ble grunnlagt på 900-tallet av Quitu-indianerne som byen er oppkalt etter - den ble innlemmet i Inka-riket før spanjolene inntok byen i 1534.  

Quito er derimot ikke Ecuadors største by - det er havnebyen Guayaquil med 2,7 millioner innbyggere, beliggende ved sørvest-kysten mot Stillehavet. De fleste fly til og fra Galapagos går via Guayaquil, som også har en sentral plass i Ecuadors historie.

Foto: Magnus Hendis

 

Opplev Galapagos og Amazonas

Drømmetur! Galapagosøyene er et av de aller mest unike naturreservatene i verden. Dyrelivet her finner man ikke maken til noe annet sted. Vi skal også besøke Amazonasjungelen - begge deler på Hvitserk-måten med fotturer, snorkling med sjøløver og mye mer.

Sør-Amerika Nivå 2

15 dager

Neste avreise: 20.12.2022 Fra Kr. 53 900,-