Jeg kom til Costa Rica for første gang for 8 år siden.

Planen var et 5 måneders semesteropphold under studier, men jeg forelsket meg i landet, i folket og ikke minst i Pura Vida holdningen til livet. I dag er jeg gift med en Tico, har fått to flotte jenter og vår lille familie bor på en kakaoplantasje i en liten fjellby ved foten av landets mest aktive vulkan; Turrialba. Her er vi omringet av høye fjell, aktive vulkaner, tropiske skoger og vannrike elver. Tukaner, kolibri og utallige fargerike sommerfugler. Slanger, frosker og enorme edderkopper. Dovendyr, beltedyr og nesebjørn. Hunder og høner. Musikere, surfere og melkebønder.

"Fra jord til bord"

I tillegg til kakao dyrker vi ulik type bananer, sitrusfrukter, avokado, tomater, mais og bønner. Rotgrønnsaker, salat, spinat og tomat. Vi ønsker å tilby en «fra jord til bord» opplevelse til dem som besøker oss, og ikke minst infiltrere dere med litt Pura Vida .

Jeg er utrolig begeistret for Hvitserk sin nye tur til Costa Rica og gleder meg veldig til å vise mine landsmenn og kvinner det beste av hva dette lille, men svært kontrastfylte landet har å by på.

Ingen land i verden har større biologisk mangfold enn Costa Rica

Landet er for lengst satt på verdenskartet blant forskere og naturvernere. I løpet av de siste 30 årene har Costa Rica stoppet avskoging og er et av ytterst få land i verden hvor regnskogen faktisk øker i areal og i dag er 1/3 av landet fredet i form av naturreservater og nasjonalparker. Landet får 99% av energien fra fornybare kilder, og har satt som mål å bli verdens første land til å eliminere engangsbruk av plast. I tillegg finner man Costa Rica ofte blant toppen på all verdens lykke- og levevilkår indekser.

Jeg synes dette er imponerende resultater av et land som har ti ganger lavere BNP enn Norge!

På turen til Hvitserk skal vi innom kakaoplantasjen vår hvor dere får ta del i min hverdag og ikke minst lære om kakaodyrking og historien til denne frukten som blir omtalt som «mat til Gudene». Aldo, min Tico, er agronom og har forsket på kakao i over et tiår, så plantasjen vår er som et lite laboratorium med nøye utvalgte kakao-varianter med tanke på smak, aroma, jordsmonn, høyde og klima. Mat er vitenskap; og kakao er ikke noe unntak. Vi avslutter alltid et besøk på gården med å lage vår egen sjokolade - av de aller beste råvarer.

Costa Rica: Et land med store kontraster.

Costa Rica er så mye mer komplekst enn kun jordbruk og ren mat. For selv om Pura Vida absolutt er en gjeldene livsregel den dag i dag, så kommer en ikke unna at landet geografisk befinner seg i en konfliktfylt region med borgerkriger, narkokarteller og fattigdom. Costa Rica blir ofte omtalt som «Sveits» i Mellom-Amerika, men med et stort press på landegrensene fra innvandrere er både arbeidsledighet og kriminalitet økende. Avstanden mellom fattig og rik blir større og private foretak innen utdanning og helse tar stadig en større del av kaka. Korrupsjon er en gjenganger når det prates om Latin-Amerikansk politikk, og Costa Rica er dessverre ikke unntak.

"Bærekraftig Utvikling"

Med oppvekst og erfaring fra livet i Norge gjør jeg meg mine tanker om hva som er riktig og galt, og hva som bør endres og forbedres. Jeg er oppvokst på Jæren i Rogaland, et lite stykke sør for vår oljehovedstad. Både jeg og min foreldregenerasjon har kun opplevd økonomisk fremgang, og alle godene som velferdsstaten bringer. I mitt stille sinn tenker jeg innimellom at Costa Rica kunne nytt godt av noen oljemilliarder for å styrke sin posisjon i et urolig område, men istedenfor velger Costa Rica å feire 70-års jubileum for avskaffelse av hæren og fortsetter omfavnelsen av sin grønne politikk.

Det var Gro Harlem Brundtland som introduserte uttrykket «bærekraftig utvikling» i 1989, og Norge gikk høyt ut og ville vær best i klimaklassen. I år burde vi feire med reduksjon i CO2 utslipp og hylle klimateknologi innen fornybar energi. Til motsetning jubler regjeringen når Equinor forteller om nye gigantiske oljefelt og vi starter med prøveboring på Trænarevet!

"Vi kan ikke selge våre verdifulle naturlige ressurser."

Da det ble bekreftet funn av olje langs den Karibiske kysten av Costa Rica var det tilnærmet Klondike-stemning i regjeringen og Mallon Oil vant en 20-år lang konsesjon for leting og produksjon av olje og gass. I dag, etter hundrevis av søksmål fra miljøorganisasjoner som har blokkert prosjektet fra fremmarsj, ligger det svarte gullet urørt på havets bunn og der ser det ut som den blir liggende også i fremtiden. Den lokale befolkningen langs Costa Ricas østkyst, som forøvrig er en av landets fattigste regioner, har organisert seg på rekordtid og nekter å la staten og internasjonale oljeselskaper gjøre inngrep i deres vakre og sårbare natur. «Costa Rica er ikke til salgs og vi kan ikke la staten velge kortsiktige løsninger for å tilfredstille multinasjonale selskaper. Vi kan ikke selge våre verdifulle naturlige ressurser. Det er vårt ansvar å stå imot korrupsjon og hindre at staten selger Costa Rica» hevder aktivistene.

"En sunn og bærekraftig økonomi..."

I dag er debatten om oljeboring på Costa Rica helt død, og politikerne jobber med å få modifisert konsesjonen som ble signert i år 2000 under den kortvarige Klondike-rusen. I følge tidligere miljøvernminister Rodriguez så har Costa Rica erfart at «en sunn og bærekraftig økonomi, som styrker sosial kapital og egenkapital og øker menneskers trivsel, krever integritet, fleksibilitet og produktivitet av naturlige økosystemer og deres biologiske mangfold». I dag har Costa Rica et internasjonalt anerkjent omdømme, og høster ros fra utenlandske regjeringer, FN, Verdensbanken og internasjonale miljøorganisasjoner for sin «grønne innsats». Det å tørre å tenke annerledes har gjort Costa Rica til en pioner innen økologisk økonomi. Det har de all grunn til å være stolte av!

Begeistring, undring og læring.

Som norsk jente bosatt på Costa Rica har jeg en fot i to veldige ulike verdener som igjen gir meg forskjellige perspektiver hva gjelder refleksjoner og tanker rundt klimautfordringer, vekst og forbruk og hva som skal til for å leve Pura Vida!

Ved å dele min erfaring håper jeg å kunne skape begeistring, undring og læring – og ikke minst gode ferieminner! Enten du kommer til Costa Rica for å vandre i regnskogen, padle på elvene, lære om naturen eller se sola forsvinne i Stillehavet!

PURA VIDA!

 

Fottur og elverafting i Costa Ricas tropiske villmark

Costa Rica er det lille landet i Mellom-Amerika med de store målene! Landet er for lengst satt på verdenskartet blant forskere og naturvernere for sitt helt unike biologiske mangfold og i dag er 1/3 av landet fredet i form av naturreservater og nasjonalparker.