Fottur på Færøyene - En av nord-europas vakreste destinasjoner

Når jeg lander på Færøyene har jeg to mål; å gå så mange turer som mulig de få dagene jeg har her, og å finne en dyktig lokal samarbeidspartner her i øyriket som Hvitserk kan jobbe med fremover.

Vanligvis ville jeg hatt et nøye planlagt turprogram for å bruke tiden mest mulig effektivt, men siden dette er Færøyene, med særdeles mye vær, lærer jeg fort at den beste planen er å være så fleksibel som mulig. Det som er kult er at avstandene er overraskende korte, så man kan raskt forflytte seg og planlegge tur etter været.

Naturen er dramatisk og vakker, og så fotogen at det føles som å spasere rett inn i Instagram.

Like fint som på Instagram

Flyet har så vidt nådd landingsstripen når jeg snører på meg fjellskoene og drar rett fra flyplassen til Bøur for å gå postmannruta over fjellet til den bittelille bygda Gasadalur. Der er den - det som må være Færøyenes mest fotograferte foss, Mulafossur. Det er som å vandre rett inn i Instagram. Klikk, klikk, selvsagt går dette motivet rett ut på Instagram’en min også. Ikke nok med det, jeg deler min begeistring med venner som blir bombardert med snapchat-bilder; den fjærlette fossen, det turkisblå havet, de bratte klippene, de grønnkledte fjellsidene, den lille værharde bygda, de lubne sauene og det høye Arnafjell som troner i bakgrunnen. Dette er akkurat som jeg hadde forventet på disse øyene langt ute i havet – grønt, vilt og vakkert!   

Med forblåst sveis, røde kinn og stjerner i øynene rekker jeg mingling i Torshavn på kvelden. Et bransjetreff der lokale aktører innen turisme møter inviterte Færøy-interesserte fra hele verden. Etter prat med folk som driver med båtturer, vikingopplevelser, strikkefestival, gjestehus, danselag og ølbrygging, treffer jeg endelig «min» dame. En guide som har flere tiårs erfaring med å ta folk med på fotturer her på øyene, og hun kjenner hver eneste fjelltopp, fossefall, bukt og klippe. Hun kan alle sagnene og historiene fra sør til nord, for et funn av en dame! Vi bretter ut kartet og diskuterer turer, logistikk og overnattingsmuligheter.

Færøyene består av 18 øyer, hvorav de fleste er forbundet med broer og tunneler

Sau i solnedgang

De neste dagene blir det flere fantastiske turer, og jeg er overbevist om at øyriket er et av de vakreste stedene i Nord-Europa (utenom Norge!). Når tåken ruller ned fra fjellene og omslutter de gressgrønne steinene, er det vanskelig å ikke bli fortryllet av den spesielle færøyske naturen. Som på turen fra Saksun over fjellet til bygda Tjørnuvik på nordspissen av Streymoy. Sauene breker, men overdøves av dønningene som slår inn over den svarte sandstranden stedet er kjent for. Husene er tradisjonstro malt i sort, med frodig grønt gress på taket. Det finnes én kafé i bygda, og her har Hans alltid kaffen klar.

Om sommeren er det lyst nesten døgnet rundt. Så når vinden løyer på kvelden og tåken letter, rekker jeg enda en tur. Det blir den 7 km lange stien fra Torshavn til Kirkjubøur. Her ligger Færøyenes eldste kirke som er bygget på 1200 tallet, den er fortsatt i bruk. Det er på nippet til å være solnedgang. Lyset blir utrolig spesielt, man trenger ikke være proff fotograf for å sette pris på det. Sauene gresser langs stien og jeg er heldig og får foreviget motivet «sau i solnedgang».

"Sau i Solnedgang" av Marianne Østensen

Slaveklippen, Trælanipan

Hjemreisedagen har kommet og siste avtaler gjøres med samarbeidspartner. Jeg hopper i turskoene igjen og drar til landsbyen Midvagur. Herfra går det en fin sti som ender på den stupbratte klippen Trælanipan. Selv her er det sauer! Det er litt skummelt å lene seg ut over klippene i den sterke vinden fra Atlanteren. Det sies at de kastet eldre og late slaver utfor klippen i gamle dager. Fossefallet Bøsadalsfossur renner ut i Atlanterhavet fra Færøyenes største innsjø. Den er svart som et skogstjern og speilbilde av skyene danser på overflaten. 

”Fårøyene”- saueavl har vært øyenes hovedinntekt i mange år, men fiske har overtatt og blitt en viktig del av dagens inntekt

Når virkeligheten svarer til forventningene

Jeg har hatt Færøyene på ønskelisten min i lang tid, og det innfridde å reise hit og oppleve noen av de 18 øyene til fots. Det er værhardt og man kan oppleve alle fire årstider på én dag. Men det dårlige været kan ikke ødelegge opplevelsen i det hele tatt. Tvert i mot er det fascinerende å oppleve naturen rase. Det ville været og den rå naturen er en stor del av Færøyenes sjarm, og grunn i massevis for å reise til dette barske øyriket.

Takk for meg!

Marianne

Fottur på Færøyene

Færøyene er en helt unik plass på jorden. Naturen er dramatisk og vakker, og så fotogen at det føles som å spasere rett inn i Instagram. Stupbratte klipper, fjærlette fossefall, grønnkledte fjell, trolsk tåke, frisk luft og vind i håret. Du trenger ikke bevege deg langt for å oppleve storslått og uberørt natur, men du verden for en mulighet for turglade folk å komme tett på disse herlighetene. På denne femdagersturen har vi valgt ut noen av de beste fotturene på Færøyene.

Europa Nivå 2

5 dager