Gjennom Stiftelsen Varde har vi i Hvitserk jobbet tett med organisasjonen The Small World i Nepal i flere år. Jeg var nylig på tur i Nepal, og var så heldig å bli invitert med til et av barnehjemmene The Small World driver i Kathmandu.

Ingen selvfølger.

I Nepal er det ikke som i Norge, det er ingen selvfølge at barn har et hjem – og langt mindre at de får gå på skole. Veldig mange, spesielt jenter, blir overlatt til seg selv helt ned i 2 – års alder, og ofte ser vi søskenflokker hvor de største barna må ta vare på de minste. The Small World er en non-profit veldedig organisasjon, som ønsker å gjøre noe med dette. De bygger og drifter både barnehjem og skoler flere steder i landet.

Himalayan Hope Home ble jeg møtt av Karma Sherpa, mannen bak The Small World. Karma er også han som grunnla organisasjonen, og har fortsatt rolle som daglig leder og drivkraften i prosjektet.

Foto: Frode Pettersen - For de som ikke har noe, hjelper alt!

En varm velkomst!

De hadde jobbet hele uken med velkomsten, og etter en rask omvisning i bygget, fikk jeg servert et alle tiders danseshow, som ble avsluttet med at jeg selv måtte opp og i «ringen». Veldig moro! Og isen ble virkelig brutt. Jentene syns det var gøy med besøk, alle ville vise meg rommet sitt og prate. «Hvor er du fra?» «Norge, hvor er det?» «Hvor lang tid brukte du på å reise hit?» «Er det gøy å fly?» Spørsmålene haglet, de største jentene var stødige i engelsk og kunne oversette for de minste. Selv fortalte de villig vekk, både om bakgrunn, hvordan de hadde det på barnehjemmet, om skolen, og ikke minst favoritt-temaet – hva de ville bli når de ble store! Her var det ingen som nevnte verken reality-stjerne eller prinsesse, men gjengangeren var et ønske om å hjelpe; lærer, lege, sykepleier var noe flere nevnte.

Omsorg, familie & glede

Det slo meg hvilken glede og omsorg de viste for hverandre; alle bar på vonde historier, men her på barnehjemmet har de fått trygghet, kjærlighet, og funnet hverandre i en ny «familie». Rørende å høre de kalte hverandre «søsken fra forskjellige mødre»! Mens Karma selv han var «onkel». Latteren satt løst, leken var aldri langt unna, samtidig var de eldre raskt ute med en hjelpende hånd til de minste ved behov. Jeg syns jeg kunne føle jentenes glede og takknemlighet for å ha fått en ny start i livet.

Frode i Nepal - En varm velkomst! from Hvitserk & Eventyrreiser on Vimeo.

Sammen kan vi forandre verden!

Etter en god middag i hverandres selskap (Dal Bhat, Nepals nasjonalrett, som du finner på tallerken i de fleste av Nepals husholdninger, gjerne flere ganger om dagen), og flere spørsmål og fine samtaler under maten, var tiden kommet for å takke for meg. Jeg fikk med meg en avskjedssang i det jeg gikk, og kjøreturen tilbake til hotellet bar preg av ettertanke. Disse jentene gjorde inntrykk! Selv nå, 3 uker etter, sitter dette besøket i meg. Jeg er takknemlig for å ha sett dette med egne øyne, og for å ha blitt kjent med disse 30 herlige jentene. Samtidig gleder jeg meg til å jobbe videre med Karma og The Small World.

Som slagordet deres sier: sammen kan vi forandre verden!

- Frode