Målet er en bedre skolehverdag

Ambiko og Maje er to små, fattige landsbyer ved foten av Etiopias høyeste fjell (Ras Dashen), uten veiforbindelse til resten av verden. De lever uten strøm og vann, men har heldigvis skole. Skolene er i veldig dårlig stand, og høsten 2017 fikk en Hvitserkgruppe samlet inn penger til 30 skolebenker til skolen i Ambiko. Det ble skolebenker til 90 av barna, men da jeg var der høsten 2018 var det fortsatt mange av elevene som satt på jordgulvet eller på stokker i klasserommene. Målet etter den turen ble å samle inn penger til flere benker og annet utstyr som vil gjøre skoledagen til elevene bedre.

Jeg var så heldig å få med Kirkens Nødhjelp på prosjektet. Den Etiopiske avdelingen har en lokal medarbeider som kommer fra dette området i nord. Han sa seg villig til å koordinere prosjektet sammen med skolesjefen i Ambiko. Kirkens Nødhjelp tok også på seg ansvaret for transporten av benkene opp til landsbyene. Og det beste av alt; vi fikk en kontrollinstans som sørger for at pengene kommer fram.

Foto: Hanne Hollås - Ansvarlig Turisme

Giverglede og lokal produksjon

I begynnelsen av 2019 samlet jeg inn over 60.000 kr i løpet av 5 uker. Det var strålende å se hvilken giverglede det er blant nordmenn. Vi satte igang to delprosjekter, det første allerede i midten av januar sammen med Kirkens Nødhjelp Etiopia med den lokale medarbeideren i spissen. Del 1 av prosjektet besto av 50 skolebenker og 10 lærerstoler, fordelt på de to skolene i Ambiko og Maje. Arbeidet med å lage møblene gikk til et firma i Debark, som er den nærmeste landsbyen og skolesjefen i Ambiko styrte selve produksjonen av benkene.

I slutten av mars fikk jeg mail om at benkene var på plass, og første del av prosjektet var fullført. Benkene ble transportert med bil den første delen, men de siste 500 høydemetrene opp i fjellet er det kun sti. Da kom elever, lærere og foreldre ned og bar benkene opp på dugnad.

Foto: Hanne Hollås - For de som ikke har noe, hjelper alt!

Det ble holdt nyåpning av skolene og gleden var stor blandt både store og små:

"When I sent to my daughter to Ambiko School I always think about the her stay at school. I wish if my child enrolled in a school which is friendly and comfortable. The school is an area where my daughter stay for long time and learn many things. So, having a comfortable bench are a primary issue for her to enrolled in school. Thus, I feel happy when I see quality and comfortable benches this school”, a mother who has 13 years daughter enrolled at Ambiko school.

“I feel happy and eager to sit in the new benches. I am sure the benches are comfortable and neat. When I sit in the new bench, my cloths will be clean, and I can listen what the teacher says”, a 13 years girl

“Sitting in a comfortable bench has many benefits for us. We stay more than 5 hours in school. Thus, having a bench can help us to learn without pain from stone sitting and stay at school. This pull us to enroll and aspire our school”, a 12 years girl.

Foto: Hanne Hollås - Sammen gjør vi en forskjell

Stor suksess og fortsettelsen av prosjektet

I mai satte vi i gang del 2 av prosjektet. Dette skulle igjen fordeles på skolene i Ambiko og Maje; med flere benker, kateter, tavler, skolebøker, speakeranlegg og solcellepanel. I tillegg fikk begge skolene noen midler til å premiere jenter for god innsats, for å hindre at jentene faller ut av skolen, noe som dessverre er veldig vanlig der nede. Rapporten fra del 2 kom i september som bekrefter at alt utstyret er på plass; 44 nye benker, 4 kateter, 4 tavler, speakeranlegg og over 100 bøker.

Blide og takknemlige barn.

I november i år reiste jeg igjen til Etiopia med en ny Hvitserkgruppe, og endelig skulle jeg få se med mine egne øyne hva pengene hadde gått til. Jeg gledet meg veldig. Og det som ventet oss ved skolen i Ambiko glemmer jeg aldri. Jeg har aldri sett så blide og takknemlige barn. For skolebenker og tavle. Vi nordmenn har noe å lære om livet. Dette gir perspektiver… Vi fikk en varm mottagelse i Ambiko, med sang fra barna og middag og kaffesermoni fra skolepersonalet. Det var tydelig at de satte stor pris på hjelpen de hadde fått.

Foto: Hanne Hollås - Blide og takknemlige barn

Stiftelsen Varde og veien videre

I Addis Ababa fikk vi omvisning på Kirkens Nødhjelp sine lokaler og orientering om deres prosjekter i Etiopia. Og de er interessert i videre samarbeid med å hjelpe skolebarn i Simienfjellene til en bedre hverdag. Derfor er jeg veldig glad for at Hvitserk, gjennom Stiftelsen Varde, vil engasjere seg i prosjektet og bidra med midler. Hvor mye? Det kommer an på givergleden, men at vi skal få til en forandring for barn i Simienfjellene er jeg overbevist om. Jeg er utrolig stolt over at prosjektet fortsetter gjennom Hvitserk, så får vi se hva vi får til.

Hvordan kan du hjelpe? Bli med!

Det er selvfølgelig muligheter til å bidra til dette eventyret. Jeg vil også sterkt anbefale turen. Bli med! Du vil ikke angre, det kan jeg garantere. Og det vil nok sette spor i sjelen, for makan til land, folk og natur skal man lete lenge etter. Jeg gleder meg allerede til ny tur i 2020.

- Hanne

 

 

 

Etiopia: Fottur i Simien-fjellene

Etiopia er fortsatt lite kjent og lite besøkt. Landet har naturlige kontraster og skiller seg fra andre østafrikanske land. Fra de spisse og høye toppene i Simien Mountains, med sitt høyeste fjell Ras Dashen på 4550 moh., til de lave fordypningene i Denakil, som ligger 120 meter under havet. Etiopia har aldri vært kolonialisert, og har gjennom flere tusen år utviklet sitt eget særskilte språk og sin egen kultur, kunst og arkitektur. Dette er en helt unik fottur hvor vi lover du blir positivt overrasket over både naturen og menneskene.

Afrika Nivå 3

15 dager