Grønne og gjestfrie Georgia

La meg slå det fast med én gang; fjellene i Georgia er suverent fine. Fordi naturen er så vakker. Fordi det er så urørt. Fordi det er så enormt grønt. Fordi innsjøene er så klare. Fordi det er fjell overalt. Fordi man er nesten alene.

I sommer var jeg så heldig å gå i den delen av Kaukasus hvor vi i Hvitserk tar med gjester på fjelltur. Sammen med familien min; mann og tre barn. Alle er fjellvante og har gått mye fra hytte til hytte her & der, men det var første gang vi skulle avgårde med full oppakning med flere netter i telt. Og siden turen går i høyder som er over Galdhøpiggen, er alltid det med tynnere luft et lite spenningsmoment. Men det viser seg å være helt uproblematisk, da makshøyden på turen er 3300 moh. Noe som de aller fleste ikke merker på annet vis enn at man blir veldig andpusten.

Jeg har hørt mye positivt om Georgia, og forventningene er derfor høye. Og jeg blir ikke skuffet. Dette er et av de vakreste fjellområdene jeg har vandret i! Og mest urørte. Det er få tydelige stier i fjellsidene og en av dagene går vi ikke på sti i det hele tatt. Kun i guidens fotspor. Det er overraskende grønt og frodig helt opp til drøyt 3000 meters høyde. Som den ene gutten min sier; - Rart at det er så mye blomster og gress når vi er så høyt.

Foto: Marianne Østensen

Luksus å drikke vann fra bekken

Teltplassene er så vakre at det nesten tar pusten fra meg. På den ene siden reiser blankskurte, bratte dolomittene-fjell seg, og på den andre bølger fjellsiden seg i alle tenkelige grønnsjateringer. Ved siden av oss glitrer Abudelauri-innsjøene. En blå, en grønn og en hvit. Vi ligger i gresset og strekker oss mens hestekarene loser hestene trygt frem og bag’er og utstyr lempes av. For vi er på en skikkelig luksustur i fjellet, med hjelp til både bagasjebæring, matlaging og guiding. Kokken lager fantastisk god mat til oss og guiden byr på georgiansk vin som er overraskende god. En annen luksus er at vi kan drikke vannet rett fra bekken. Det gjør jeg sjelden i utlandet, men her er det så rent og urørt at det går fint. Teltene er supre. Barna sover som noen – ja – barn, og våkner av sola som varmer på teltet. Vi er på sørøstsiden av Chaukhi-massivet som er rundt 3850 meter høyt og skal over Chaukhi-passet på ca 3400 moh. 

Steiner er en enorm saueflokk

Vi velger den grønne kammen, med fargesterke markblomster, og går omtrent 1000 høydemeter rett opp til passet. Det er bratt, steinete og blåser godt når vi er vel oppe. Utsikten over Kaukasus er helt rå, og vi ser rett på fjellet jeg drømmer om å bestige; Mt Kazbek på drøye 5000 moh. Guide Giorgi har vært på Mt Kazbek 28 ganger. Både sommer og vinter. Mens jeg er opptatt av Kazbek, er den andre sønnen min mer opptatt av noe vi nå skjønner er en diger saueflokk i de grønne, saftige fjellsidene bak oss. Ikke rart at den georgiske osten er så god! Det er stor stas å skli på snøen i nordsiden av passet på vei ned til den knallgrønne dalen der vi finner en idyllisk teltplass. Vi møter fire andre turister som er på dagstur opp til passet, og de er like henrykte som oss over hvor vakkert det er her.

Foto: Marianne Østensen

 360 graders utsikt

Neste mål er Peak Mukhadze på 3289 moh. Det er ingen sti eller merker opp, så guide Giorgi viser vei. Turen går stedvis bratt oppover i fjellsiden som er dekket av store, hvite rhododendron-blomster. Høy wow-faktor igjen. På toppen av Peak Mukhadze har vi fantastisk utsikt og det er fjell på alle kanter. Nå er vi enda nærmere Mt Kazbek. På den andre siden av Kazbek ligger Russland. Vi peker litt lenger nordvest og spør om det er Russland vi ser. - Nei, det er Georgia, sier guiden. - Men den delen er okkupert av russerne, legger han til med et skjevt smil.

Foto: Marianne Østensen

Bursdagsfeiring

Det er siste morgen på fjelltur og eldstejenta fyller år. Jeg ga kokken et hint i går kveld, og spurte om han hadde noe kjeks eller liknende til å gjøre litt stas på bursdagsbarnet. Og jammen er det en som tar oppdraget alvorlig! Han tryller frem en kake av kjeks og sjokoladepålegg og hermetiske jordbær, med tall utskåret i eple - og spesiallaget kakelys av en sjakkbrikke på toppen! Den blir overrakt i teltet med sang til en lett rødmende fjortis og to stk rørte foreldre. Dette er et meget godt eksempel på hvor opptatt Georgierne er i at gjestene deres skal ha det bra.

Foto: Marianne Østensen

Guddommelige Georgia

Gjestenes velbefinnende er de også opptatt av på det særdeles flotte Rooms Hotel i Kazbegi som er vårt neste stopp. Kazbegi er Georgias mest besøkte fjellsted, først og fremst på grunn av Gergeti Trinity Church fra 1400-tallet. De gjorde det ikke lett for menigheten å komme til Guds hus, for den ligger på et platå 500 meter over byen. Som de fleste andre kirkene i Georgia er også Trinity Church plassert på et spektakulært sted. Med snøkledde Mt Kazbek (5047 moh) som reiser seg majestetisk bak kirken, har den blitt et slags symbol for landet. Selv med bil tar det drøyt en halvtime opp til kirken pga dårlige veier, og vi legger i vei til fots litt forbi kirken, mot Kazbek, og møter fjellklatrere som har mål om å nå toppen. Tilbake på Rooms hotell slapper vi av på den gedigne terrassen hvor vi har storslått utsikt mot Trinity Church og Mt Kazbek, med isbreer og dramatiske skyer som leker gjemsel med toppen. Vi propper oss med mer fantastisk mat, og får servert georgiansk vin til. Georgia var det første landet i verden som lagde vin, og noen av druetypene er på UNESCOS verdensarvliste, kan den blide servitøren fortelle oss. Barna slapper av på sin måte – i det fine bassenget på hotellet og er storfornøyd.

 Foto: Marianne Østensen

Generøse Georgia

Som ekstra bonus og en skikkelig positiv overraskelse på turen, er besøket i hovedstaden Tbilisi. Byen er rik på kultur, historie og spennende arkitektur. Og den byr oss gjestene på dette i rikelig monn. Jeg liker spesielt godt at de nye, moderne byggene er integrert, slik at den gamle, sjarmerende byggestilen er godt bevart. Hvis man drar til Georgia og tenker at det som gammel russerstat har byer i trist betong, så stemmer ikke dette for Tbilisi. Arkitekturen er influert av mange perioder og ulike kulturer, både fra persere, mongolere, tyrkere og russere. Et sted der øst møter vest. 

Vi har en interessant sightseeing med guide i byen, og får lære om både om nær og gammel historie. Byen har nylig fått gondol fra sentrum og opp på en høyde ved en gammel festning, og sin egen "Fløybane" hvor vi kommer enda høyere og har enda videre utsikt. Vil man enda høyere enn dette, er det bare å bli med en runde i pariserhjulet som står på toppen. Tilbake i de smale gatene langs elven ligger cafeer og barer på rekke og rad, og her er det ordentlig livlig når kvelden kommer. Lukten fra vannpipene henger tung i luften, og det tilbys vinsmaking fra annenhver sjappe bortover. Jeg er lei for at turen i det vakre landet er over allerede. 

Vil du bli med på den samme turen? Jeg garanterer en opplevelsesrik tur i noe som må være et av verdens vakreste land.