Isfjord Radio - Autentisk hotell i særklasse

Isfjord Radio - Autentisk hotell i særklasse

Tekst: Mats Hoel Johannessen

Grunnet et sovjetisk skipsforlis – tok unionen initiativ til oppsetingen av Isfjord Radio. I 1933 stod radioen ferdig, klar til å trygge skipsfarten inn mot gruvebyene. I årenes løp har teknologiens fremmarsj gjort radioen overflødig, men kortbølgenes sjel ble aldri skylt helt vekk.

Isfjord Radio er siste stopp på vår fottur på Svalbard og Svalbard på tvers tur. Radioen er også utgangspunkt for våre toppturer her i Arktis. Mitt møte radioen denne gangen var til fots på vår sommertur. Vi startet dagen i den russiske gruvebyen Barentsburg, og den arktiske kongen dukket opp - da vi så isbjørn allerede før lunsj. Allikevel var det Isfjord Radio som ble høydepunktet for turen.

HER FORLATER DU IKKE ROMMET UTEN GUIDEN

Dette er det siste du hører før man går hver til seg på isfjord radio. Her, helt ute ved kysten er et særlig rikt dyreliv – jeg tror de sa at de hadde besøk av 6 eller 7 isbjørner på et døgn. Midt i vinduet står en stor kikkert, det er ikke mange minuttene den blir skånet for nysgjerrige blikk.

Foto: Basecamp Explorer

ET STILLE OG AUTENTISK MESTERVERK

Selvfølgelig har de en slik! På veggen henger en klassiker fra barndommen, den grå telefonen fra televerket. Isfjord radio er elegant, rustikk design heter det vel på fagspråket. Den gjennomførte stilen blir kun avbrutt av diverse antikviteter fra radioens operasjonelle dager. Her er det autentiske ved radioen ivaretatt i alle ledd, fra små detaljer i serviset til selve bygget.

Vertene på hotellet ber deg vennligst unngå mobilbruk i deres fellesarelaer ved ankomst. På den gamle radiostasjonen er det den non-digitale kommunikasjonen som står i høysete. Den uendelig stillheten i Arktis gir grobunn for ettertanke. Lenger vekk fra hverdagens kjas og mas skal det godt gjøres å komme.

 

FRA FANGSTMANNENS BAKGÅRD

Røkt sel, reinsdyr, hval og kveite med rognsmør. En imponerende andel av maten som blir servert på Isfjord Radio kommer fra de lokale fangstmennene på Svalbard. Selv den mest kresne gane vil bli tilfredsstilt av de særdeles dyktige kokkene. Om du skulle få et akutt savn etter romantiske dager i Paris – så vil croissantene og kaffen til frokost ta deg med på en kulinarisk reise du aldri hadde forventet deg et sted nærmere Nordpolen enn Oslo.

 

LITTERÆR DESSERT

Isfjord radio har flere sider enn rå natur, mat og arkitektur. Om du ikke allerede er i vinduet for å se etter isbjørn, så kan kan man ta et dypdykk i hotellets bøker. Et passelig stort og kvalitetssikret utvalg av Arktis litteratur preger stuens bibliotek. Her møtes Nansen, fangstmenn, kvinner og den moderne tids eventyrsøkende. En ting skal være sikkert - det er noe eget ved å lese om Arktis i Arktis.

VERDENS FLOTTESTE BADSTUE?

Sommeren 2017 fikk Isfjord Radio en helt ny badstue – på hjul! Vakkert plassert på en liten høyde rett ved radioen, kan hotellets besøkende nyte noe forfriskende i en utsikt du neppe har hatt i saunaen tidligere. Gjester og guider samler seg etter flere dager på tur og mimrer om dagene som har vært. Dette er en kveld for rekorder – hva er mer forfriskende enn et bad på 78 grader nord?

Foto: Basecamp Explorer

HVORDAN KOMME SEG DIT?

Med Hvitserk kan du velge å ankomme radioen både sommer og vinterstid. Radioen ligger perfekt til som endestasjon på vår Svalbard på tvers tur, og området rundt er et yndet sted for toppturer om vinteren. De som er med på Svalbard skimaraton vil også få oppleve perlen ved Kapp Linnè. Om du ønsker oppleve Svalbard på en måte som få personer gjør. Så er fotturer på Svalbard en utrolig flott natur og kulturopplevelse.

Velkommen til Arktis!