Tur i Drakensbergfjellene og The Wild Coast er en fenomenal kombinasjon for oss som elsker å gå i fjell og å vandre i storslått, eksotisk og urørt natur. Når bonusen til slutt er safari i et av Sør-Afrikas eldste og vakreste naturreservat, er dette en komplett drømmetur tur hvor vi opplever noe av det beste landet har å vise oss.

Over alle forventninger

Jeg har lenge drømt om de spennende fjellene langt sør i Afrika, etter å ha hørt utelukkende skryt og begeistrede beretninger fra dem som har vært i området. Når jeg nå selv har fått oppleve det, er jeg som du sikkert allerede har skjønt, overbegeistret. Det overgikk mine forventninger, fordi det er enda vakrere, mer urørt og eksotisk enn jeg hadde forestilt meg.

Foto: Marianne Østensen

Foran oss har vi det enorme «Amfiteateret» - en fjellside som går i en 4 km lang bue.

Turen starter i Drakensberg Royal Natal National Park. Området ligger i KwaZulu-Natal-regionen øst i Sør-Afrika, mellom Lesotho og Swaziland. Vi sjekker inn på overnattingsstedet vårt, sjarmerende små hytter i tradisjonell zulu-stil. Jeg snører på turskoene, og legger i vei på ettermiddagstur i fjellet. Foran oss har vi det enorme «Amfiteateret» - en fjellside som går i en 4 km lang bue. På platået bak Amfiteateret ligger Kildefjellet på 3299 moh og herfra kommer fire elver, hvorav Tugela som styrter over kanten på den spesielle fjellveggen og har et fall på imponerende 948 meter! Det er en rekke på fem fosser, og er det nest høyeste fossefallet i verden. Det er frodig og grønt både på stien og på fjellene rundt meg. En fargesprakende blomsterprakt, små palmetrær, digre Protea og høye trær som kalles «cabbage trees» med blader som ligner på ruccola. Plutselig står det en flokk med eland og stirrer på oss 20 meter unna. Eland er verdens største antilopeart, et typisk flokkdyr. Det er mer vanlig å se eland her, enn å se elg i de norske skogene.

Foto: Marianne Østensen

Zulu-regionens beste pizza!

Fjellturen min fortsetter på den kjente Mweni-hike. Dette er et av de villeste områdene i Drakensberg, det er minst like grønt og frodig som i nasjonalparken. Stien er smal, men super å gå på. Vi starter på ca 1400 moh og selv når vi er oppe på godt over 2000 moh er det fortsatt like grønt og blomsterrikt. Fargesterke sommerfugler tar følge på tur, og i de grønne lommene med palmetrær og Tarzan-lianer nedenfor oss, høres bavianene som skravler og roper til hverandre. Jeg ser inn mot det lille platået som er en av teltplassene vi skal overnatte med Hvitserk-gruppen til høsten, og det er flott utsikt over landskapet, attpåtil med elver og bekker som glitrer i solen og frister til et bad. For selv på over 2000 meter er det skikkelig godt og varmt, og luftfuktigheten er høy. Shorts og t-skjorte holder i massevis. Vi krysser fine elveleier, og utsikten mot den spisse tinderekken foran oss tar pusten fra en fjellfant som meg. På platået bak de spisse tindene ligger det lille landet Lesotho, og opp hit skal vi gå med gruppene våre. Her på nesten 3000 meters høyde har en flokk gribber sitt tilholdssted, og det er fascinerende å se hvordan de enorme fuglene bruker de varme luftstrømmene for å sveve høyt over oss.

På overnattingsstedet serverer de det som må være zulu-regionens beste pizza, og både unge og gamle kommer langveisfra for å unne seg en av disse herlighetene.

 

Foto: Marianne Østensen

Cathedral Peak

Neste mål er det karakteristiske fjellet Cathedral Peak, som er 3004 meter høyt. På vei mot toppen er det så grønt at det nesten svir i øynene, og etterhvert mot denne høyden begrenser vegetasjonen seg til gress og lyng. Selv på vei mot toppen er utsikten enorm og fjellene her virker nærmest uendelige. Det er et stort antall hulemalerier i området her, da dette var et av San-folkets siste tilfluktssteder i Drakensberg.

Foto: Marianne Østensen

Cathedral Peak hotell er en drøm av et fjellhotell og dere som skal være med på tur, det er bare å glede seg! Det smaker godt med denne komforten etter teltnettene, en dukkert i bassenget - og ikke minst den fantastiske maten. Et glass med god vin til 24 kroner er heller ikke å forakte.

Neste del av Sør-Afrika-turen går til den ville østkysten, kalt The Wild Coast. Hvorfor skal vi så reise til kysten når fjellene er så storslåtte? Det er jeg spent på, og gleder meg til å finne det ut.

Foto: Marianne Østensen

Turbulent historie har satt sine spor

Vi kjører mot den lille byen som heter Lusikisiki, et godt stykke sør for Durban. Nå er vi i regionen Eastern Cape og her holder stammen Xhosa til, de med klikkelyd når de snakker. Kjøreturen til kysten tar noen timer, og det er fascinerende å se hvordan landskapet endrer seg underveis. Langs veiene går folk, fe og andre husdyr, og det er mye liv og røre langs hovedveien gjennom de små byene. Blide skolebarn på vei hjem fra skolen, i sine fine uniformer. De har ofte 1 time å gå hver vei, og det gjelder selv for 5-åringene. Store og små går sammen, og passer på hverandre. De aller fleste av zuluene går på skolen, men noen er hjemme og hjelper til med husarbeidet eller med dyrene. Vi passerer flere såkalte «homelands», bosettinger i ingenmannsland. Hit ble den svarte befolkningen tvangsflyttet under apartheid-tiden, den gangen regjeringen delte landet inn i strenge rasesoner.

Foto: Marianne Østensen

The Wild Coast

The Wild Coast er landets minst utviklede kystlinje, en strekning på omtrent 280 km. Her finnes vakre, øde strender, tropiske skoger og flere naturreservater. Vår kystvandring starter på en av de flere kilometer lange sandstrendene, og i sekken har jeg med det jeg trenger for disse dagene ved kysten. På en gresslette blant den lille bebyggelsen her, lyder hvin og latter fra barn som spiller fotball på en slette, og kuene gresser fritt. Disse Ngoni-kyrne tar seg ofte en tur ned på stranden, og er de eneste strandgjestene vi treffer på den 5 kilometer lange nydelige sandstranden.

Stien går opp fra stranden i det frodige gresset, langs ville klipper, raviner med fossefall og grønne lommer med palmer som gir skygge for svette vandrere. Sola steker fra skyfri himmel, så det smaker med forfriskende dukkerter i kulpene i elveleiene vi passerer.

Foto: Marianne Østensen

Det Indiske Hav

Det går mot ettermiddag og vi er helt nede ved Det Indiske Hav igjen. Top Hat heter det her, hvor havet slår inn mot klippene som spruter opp igjennom sprekker og hull i fjellet. Som et fyrverkeri som velkomst til camp. Leiren skulle da ligge her? Jeg ser en liten oase av palmer og andre knallgrønne trær, og innimellom skimter jeg takene på teltene. Wow for et sted! Telt med tregulv og tak, og canvasvegger som gir den ekte villmarksfølelsen. Solceller gir strøm og teltene har innlagt vann med dusj og vannklosett. Det var ingen andre vandrere å se på turen i dag, og jeg er sikker på at jeg er den første nordmannen her. - Neida, sier camp-manageren. - Det var en pen, norsk mann her i forrige uke, og han smilte fra øre til øre hele tiden mens han var her, akkurat som deg!

Foto: Marianne Østensen

For oss som elsker å gå i fjell og å vandre i storslått, eksotisk og urørt natur.

Vel, det sier vel det meste. Tur i både Drakensbergfjellene og the Wild Coast er en fenomenal kombinasjon for oss som elsker å gå i fjell og å vandre i storslått, eksotisk og urørt natur. Når bonusen til slutt er safari i et av Sør-Afrikas eldste og vakreste natureservat, Hluhluwe Game Reserve - er dette en komplett drømmetur tur hvor vi opplever noe av det beste Sør-Afrika har å vise oss.

Foto: Marianne Østensen

 

 

 

 

Fjelltur i Sør-Afrika - Drakensberg og Wild Coast

Sør-Afrika har utrolig mye å by på, og på denne turen fokuserer vi på de majestetiske fjellområdene i Drakensberg. Vi fortsetter med fottur langs den vakre Wild Coast, og avslutter turen i den fargerike storbyen Durban. Denne turen i Sør-Afrika ser vi frem til å ta deg med på - et eventyr som er rene kinderegget!

Afrika Nivå 3

14 dager