Foto: Trygve Sunde Kolderup

Hvitserk ønsker å etablere «Hjørundfjorden Rundt» som et norsk svar på Alpenes berømte Haute Route. Testturen vi gjennomførte i april 2014, viser at den ukelange toppturen på Sunnmøre definitivt har klassikerpotensial.

Haute Route er den klassiske toppturen fra Chamonix i Frankrike til Zermatt i Sveits. Det er en spektakulær skitur – og ukesturen er et «must» for ivrige toppturentusiaster. Hvitserk har lenge ment at Norge bør jobbe frem en tilsvarende rute, og vi mener at turen rundt Hjørundfjorden på Sunnmøre definitivt kan bli en «må gjøre»-tur for toppturfolket. I april gjennomførte vi en vellykket testtur, og fikk gått store deler av ruta. Til våren kan du bli med oss på denne spektakulære skituren. Når vi arrangerer «Hjørundfjorden Rundt»-tur i april, er dette sannsynligvis verdens første guidete skitur som har mål om å gå rundt hele den vakre sunnmørsfjorden!

Alle som har vært på topptur på Sunnmøre, vet at naturen er rå og turmulighetene suverene!  Det som er unikt med turen rundt Hjørundfjorden er at man fra store deler av ruta har mektig hav- og fjordutsikt og at man samtidig bor på svært sjarmerende overnattingssteder med høy standard – i den veiløse bygda Trandal er det for eksempel overnatting på særegne Christian Gard og etter en lang dag på tur, er det fantastisk å få servert fisk rett fra fjorden!

Lenger inn i Hjørundfjorden er det overnatting på Villa Norangdal, som ved siden av å by på dype badekar og ordentlig luksus også minner om et designmuseum.  Turen går på ski fra bygd til bygd og underveis utforskes daler, topper og turmål – og vi bruker taxibåt eller ferge for å krysse fjorden. Alt man trenger for uka pakkes med i sekken, men heldigvis er det tid og mulighet til å handle ananasbrus eller pærebrus fra Oskar Sylte i butikkene underveis. 

På turen rundt Hjørundfjorden er kjente fjell som Blåbretind, Slogen og Kolåstinden noen av turmulighetene. Etter testturen i april, som for min del er ett av årets turhøydepunkt, var også Kårdalstinden, Råna og Dalegubben tre turer som vil huskes lenge! Været og forholdene var definitivt på vår side, og forhåpentligvis får man oppleve noe av det samme i april neste år. Samtidig er dette er en tur der vær og forhold naturligvis kunne medføre at ruta må endres. Turen er krevende, og etappene er forholdsvis lange. Dette er derfor en tur som krever erfaring. Ruta vi har som mål å gå, er utarbeidet av tindevegleder Kjetil Leknes. Han har mange års erfaring fra området. Guiden på vårens tur er tindevegleder Halvor Hagen.