Réunion: Ganske fjernt, men ganske nært

- Vi skjønner ikke hvorfor dere ikke selger mye er av denne turen! Reunion er undersolgt.
Solnedgangen jeg nettopp så, var sjeldent vakker. Turkist, varmt saltvann har akkurat vasket bort støv og tursvette etter flere dager i fjellet. Støle bein har fått noen timers hvile på stranden.
Nå sitter jeg og hører på en gruppe fornøyde Hvitserk-gjester som ikke forstår hvorfor ikke ennå flere gjester blir med oss på fotturen på den lille, ukjente øya lang sør i det Indiske hav. Det er siste kvelden før de skal fly tilbake til Norge.
De forteller at de skal hjem og entusiastisk selge inn turen til venner og kjente.
For hit, sier de, burde ennå flere dra.

Øst for Madagaskar, langt sør i det Indiske hav, ligger øya Reunion. Det er et lite stykke tropisk Frankrike; her sier du ”Bonjour” til alle du møter på tur og får servert bagetter til frokost og det går daglige innenriksfly (!) med Air France til Paris. For stort sett er de franske, alle de 450.000 turistene som hvert år reiser til Reunion.

Hvitserk har hatt turer til Reunion i flere år. Fjellsidene vi går i høye og utfordrende, så selv om vi skal nyte livet på tur må du være klar for seige motbakker og bratte nedstigninger. Vi går opp og ned de stupbratte kraterkantene, gjennom vakker tamarindskog og forbi viltvoksende orkideer.

Foto: Matti Bernitz

Øya er forholdsvis liten, men det høyeste fjellet er 3000 meter.
Er vi heldige med været, går vi opp så vi ser soloppgangen fra toppen.
I fem dager går vi på tur gjennom tre knallgrønne, overgrodde og utdødde vulkankrater. 
To netter bor vi i en landsby som kun nås til fots.
Den siste turdagen er målet en av verdens mest aktive vulkaner. Hadde Lars Monsen blitt forlatt av helikopteret sitt akkurat her, hadde tv-programmet sannsynligvis handlet om at han trodde han var på månen. 

Og så avslutter vi Hvitserk-turen vår med et par dager på stranda. 
Sjekker du nettaviser fra solstolen er sjansen stor for at hovedsaken akkurat da handler om glatte veier, vinterens første kuldesjokk eller tips om hvordan du kjøper riktig snøfreser. 
Siden det eneste som minner om snø, er den hvite sanden rundt deg, skroller du bare videre (du er uansett i EU, så det er billig å surfe med mobiltelefonen) eller aller best; går og tar enda et bad. 

Jeg vet ikke hvorfor Reunion er blant turmålene våre som alltid er utfordrende å selge. Det er ennå vanskeligere å forstå etter å ha vært der. Utenfor Frankrike er det få som har hørt om øya, men som turmål er det skikkelig bra. Det er trygt og eksotisk, fjernt og nært. Det er litt som Europa og litt som Afrika. Det er veldig annerledes, men litt som i nærheten. 
Noen av våre mest bereiste guider, har øya som sin absolutte favoritt. 
Gjestene som melder seg på, blir bestandig begeistret.
For Reunion har spektakulær natur og store kontraster.
Her ser du soloppgangen fra fjellet og solnedgangen på stranden.

Vi har ny tur i november. En gruppe nyfrelste, norske Reunion-ambassadører vil nå sannsynligvis fortelle venner og kjente av at det ikke finnes noe turmål som er triveligere enn Reunion midt i november.
I hvert fall ikke i Europa. Eller Afrika. 
Eller begge steder.

Les mer om fotturen på Reunion.  

Foto: Matti Bernitz