Rwanda, 20 år etter

Rwanda, 20 år etter

Nå er det annerledes. Rwanda er en «rising star». Landet ser framover. Økonomien vokser raskt. Turismen enda raskere. Halvparten av parlamentet består av kvinner. I løpet av noen år har presidenten bestemt at absolutt hele landet skal være på internett. Kigali er den reneste hovedstaden i hele Afrika. Den siste lørdagen i hver måned er det nasjonal «ryddedag». Da går alle ut for å bidra til å rydde i gatene. Nå er det ingen som er tutsier. Det er ingen som lenger er hutuer. Nå er alle rwandere.

Aprildagene i 1994 er likevel ikke glemt. I Kigali bor vi på Hotell Mille Collines, hotellet som er kjent fra filmen «Hotel Rwanda». Det var her den modige hotellsjefen reddet livet til hundrevis av tutsier og moderate hutuer fra militsen som herjet i gatene utenfor hotellporten. I Kigali er et besøk på folkemordmuseet en sterk opplevelse. Ved massegraven til 250.000 mennesker får man ett innblikk i hvordan grusomhetene kunne finne sted. 
Det gjør inntrykk langt inn i tårekanalene og hjerterota.

Men det som også gjør inntrykk i Rwanda er optimismen og fremtidstroen. Det er umulig å skjønne hva Rwanda har vært igjennom. Og etter noen dager i landet, er det umulig å forstå hvordan Rwanda kan ha kommet dit det er i dag på bare tjue år. 

Motoren i Rwandas turistindustri er de sjeldne fjellgorillaene i Volcanoes National Park. Fjellgorillaene finnes kun i Uganda, DR Kongo og i de grønnkledde, vakre, vulkanske fjellene nordvest i Rwanda. Møte med dyrene som deler 97 prosent av våre gener, er en unik naturopplevelse. Lisensene for å tilbringe en time med de mektige apekattene, er dyre. Opplevelsen du får når du sitter noen meter unna en stor, gråhåret «silverback» gjør at det likevel er verdt hver krone. 
Mange av turistene du deler opplevelsen med, forteller at de har drømt om denne timen i mange år. 
På vei ned gjennom den tettvokste skogen, etter den tilmålte timen med gorillaflokken, hører du ingen som snakker om at virkeligheten ikke levde opp til drømmen. 
Gorillaturismen er også med på å oppfylle drømmene til flere enn turistene som jakter gorillaflokkene ved foten av Virunga-fjellene. Gorillaturismen skaper store inntekter og hundrevis av arbeidsplasser for guider, parkvoktere, , camp-ansatte og sjåfører. Det er effektiv bistand og effektiv naturvern. Uten gorillaene, hadde Rwanda knapt hatt turister. Uten turistene hadde fattigdommen vært større. Å ta vare på gorillaene og deres leveområder, er derfor viktig for den økonomiske veksten Rwanda opplever.

Rwanda har direktefly fra Europa, og som turist er det lett å kombinere Rwanda med Kenya, Uganda eller Tanzania. Rwanda er lite, så det holder med noen få dager i Kigali og Volcanoes National Park. En ferie i Afrika, gjør alltid inntrykk, men inkluderer du Rwanda, sitter du igjen med ferieopplevelser som er enda sterkere enn du får i nabolandene. Møte med fjellgorillaen er mektig. Folkemordmuseet er hjerteskjærende. Optimismen og framtidstroen er imponerende. 

Foto: Ulf Amundsen, 2012