Skiekspedisjon til Sydpolen

Skiekspedisjonene våre til Grønland og Nordvestpassasjen er rekordpopulære og mange av de som allerede har gått disse ikoniske, lange skiturene, søker nye utfordringer. Derfor kommer nå skiekspedisjonen til sydpolen tilbake på programmet. Den drøyeste turen av de alle. 

Går du med en polfarer i magen? Da er dette skituren for deg! 1130km med selvforsynt skigåing gjennom det som regnes som det kaldeste, tørreste og mest forblåste kontinentet på jord. Her går du i Amundsen og de store polarheltenes fotspor helt inn til selve Sydpolen. Vi tror dette er juvelen i enhver turkrone. Turen er lang, kald, hard og koster flesk. For å nå 90° syd må motivasjonen være på topp. Samtidig er belønningen stor når du står og vaier med flagget på selveste Sydpolpunktet.

Under kan du lese intervju med Erling Rosenstrøm, ekspedisjonsguide og lege, som har ledet sydpolenturen og ønsker seg tilbake til den forblåste ødemarken.

Hvorfor vil du tilbake til Sydpolen?
Det er ikke ofte man får en slik mulighet på grunn av utilgjengelighet og krevende logistikk. Men det er et fascinerende sted og jeg får umiddelbart lyst til å dra tilbake; det er så stort og mektig med alt det vidstrakte og endeløse hvite. Det er også spennende at vi har mye norsk polarhistorie knyttet til Sydpolen.

En tur til Sydpolen krever nøye planlegging - Foto: Inge Meløy

Hva lærte du av den første turen?
For det første var det en stor naturopplevelse, kulda og uendeligheten gjør veldig inntrykk. I løpet av turen jobber man seg sterk, og når man endelig når sydpolpunktet er det nesten litt trist å komme frem. Så klisjé som det høres ut er det ikke målet som betyr noe, og det tror jeg de fleste som går på langtur får en forståelse for. Når man går 40 dager i nesten like omgivelser er man nødt til å ta en dag av gangen og fokusere på det som er rett framfor deg. Det er også det som gjør at turen blir så spesiell.

Lange dager og tunge pulker! Foto: Inge Meløy

Hva er den største utfordringen med en slik tur?
Man må jobbe mye med målsetting for turen på forhånd. Det er viktig at alle er klare på hva de ønsker fra turen - og at man er samstemte. Det er også viktig å være godt forberedt, selvfølgelig fysisk med også mentalt slik at man klarer å være tilstede og holde en positiv instilling. Unødvendig mas og stress er to elementer som kan ødelegge roen i turen.

Endeløse hvite sletter pirrer fantasien - Foto: Inge Meløy

Hva gleder du deg mest til?
Jeg gleder meg mest til å være lenge på tur, og til å se igjen det spektakulære landskapet. Det å ha to uker bak og fire uker foran seg på ski er en fantastisk følelse. Jeg gleder meg også til fellesskapet - man blir ofte tett knyttet til hverandre på en slik ekspedisjon. Sydpolen kan virke så stort, og en viktig del av turen blir å fokusere på de små tingene og på den måten normalisere hverdagen. Man får veldig god tid til å tenke. Til tross for at man er en del av en gruppe går man mye alene. Man får tid til å reflektere over ting, og alt blir enkelt når det først og fremst handler om å dekke primærbehov som å spise, sove, gå på do , gå på ski. Det er veldig meditativt, skuldrene senkes og tilstedeværelsen man kanskje sliter med å finne i finne i hverdagen melder seg.

Hvem er denne turen for?
Du må være fysisk robust, tåle å fryse, tåle vær og lange avstander. Du bør ha vært på lang skitur før, testet det å sove i telt, gå med sekk eller pulk over lengre tid. Mye handler om å være godt forbredt, noe vi også sjekker ved treningssamlinger i forkant av turen. Man må være villig til å investere mye i fysisk trening. Som person er det en fordel å være glad i å være ute, være åpen og tilpasningsdyktig i et fellesskap, fungere godt sosialt og ikke altfor rastløs.

Teltliv og rutiner - Foto: Inge Meløy

Er du interessert i å vite mer om turen, ta kontakt med info@hvitserk.no