Sommerprat med guiden vår Hanne Hollås!

Mange av dere som har vært på tur med Hvitserk, kjenner etterhvert guidene våre veldig godt. En som har guidet mange av turene våre er Hanne Hollås. Denne våren endret jobbsituasjonen til mange av våre guider, derfor ville vi ta en prat og høre hvordan det går med en av de. 

Hvordan har du det nå?

Akkurat nå nyter jeg sola utenfor teltet. Jeg drikker kaffe og spiser is. Velfortjent, etter akkurat å ha gått av vakt på turisthytta som ligger hundre meter nedenfor. Det er en nydelig ettermiddag og jeg føler meg heldig som får tilbringe sommeren på fjellet i et telt.

Hva gjør du i sommer?

Jeg ble arbeidsledig over natten den 12. mars og etter 3 måneders lediggang var jeg så heldig å få jobb på Steinbergdalshytta i Aurlandsdalen. Fint å likevel få tilbringe sommeren på fjellet, når det nå ikke blir guiding.

Hvordan påvirker koronapandemien deg?

I starten var det ikke så annerledes enn en friperiode mellom to guideturer. Men for et sosialt vesen kjenner man etterhvert på mangel på det sosiale nettverket. Selv om det ble smått med midler, har jeg ikke blitt stresset av mangel på jobb. Men lurer jo litt på hvordan guidelivet egentlig blir etter covid 19, og når eller om det normaliserer seg. Uvissheten er ennå stor og man blir jo tvunget til å tenke nytt, for det kan iallefall ta litt tid.. 

Hva er dine ferieplaner for resten av sommeren?

Etter 3 måneder med arbeidsledighet, kan jeg ikke ta noe ferie i sommer. Jeg skal 3 dager til Hvaler, ellers blir det ikke mye fri før i starten av oktober, når sesongen er på hell i fjellet. Så får tiden vise hva som skjer da.

Hvor ville du helst vært nå? 

Jeg har det fint der jeg er, men jeg skulle aller helst hatt mitt planlagte liv akkurat nå. Da hadde jeg vært midt mellom to guideturer, akkurat avsluttet en familietur i Jotunheimen og på trappene ut av landet til ville, frodige Georgia.

Jeg savner guidelivet.

Hva er ditt beste tips for norgesferie? 

Norge er et utrolig vakkert land, med uendelig flott natur hvor enn man snur seg. Uansett hvor man drar i den  norske fjellheimen blir turen veldig bra HVIS man senker ambisjonsnivået. Alt for mange planlegger for lange etapper med for mye i sekken. Husk at det skal være kjekt å gå på tur. Man må ha en kropp som skal fungere, og tid til å ta bilder og nyte både kaffen og naturen. Tur handler ikke om å bruke minst mulig tid på en distanse. Det skal være ferie.

Og ikke vær så opptatt av været. Vær forberedt på alt og ta det du får. Været er alltid verst innenfra. 

Jeg har gjort meg noen tanker om at det egentlig hadde vært bruk for meg som guide i sommer. Det er nok flere som hadde fått mere ut av ferien hvis de hadde meldt seg på en guidet tur, selv i sitt eget hjemland.

Nå skal jeg ta med meg fiskestanga ned til vannet og prøve fiskelykken. Jeg vet det er fjellørret der nede som jeg gjerne skulle stekt på primusen. Fortsatt god tursommer, kanskje vi sees en gang...