Studietur til alpeklassikeren Tour de Mont Blanc

I løpet av fire intense dager har vi testet deler av turen fjelltur rundt Mont Blanc, en av verdens mest kjente fjellturer rundt det vakre fjellmassivet som tilhører alpenes høyeste fjell Mont Blanc. Dette er en klassiker som kan gås i ulike varianter basert på hvor mye tid du har og der du besøker både Sveits, Italia og Frankrike underveis.

Foto: Eirin Nordhus

Studietur er et fast, årlig innslag for oss som jobber i Hvitserk. Hvor turen går kommer an på hvor vi planlegger turnyheter eller hvilke områder vi ønsker utforske bedre for å gi gjestene våre ennå bedre opplevelser når de reiser med oss. I fjor var vi i Nord-Norge for å bli kjent med overnattingssteder og samarbeidspartnere på en rekke av våre turer i moderlandet. De siste årene har vi sett at fjellturer til ulike destinasjoner i Europa har blitt populært for våre gjester og det var på tide å teste alpetur. Det er mange muligheter for turer i alpene, men vi valgte å teste en av høstens turnyheter som allerede har solgt ut to avganger.

Foto: Eirin Nordhus

Chamonix er en velkjent by for fjellfolk både sommer som vinter og er en kort kjøretur fra Geneve. Dette er utgangspunkt for både Haute Route og turen til toppen av Mont Blanc som begge har flere avganger årlig, hit er det lett å komme seg med enten buss, tog eller leiebil. Byen ligger klemt inn mellom mektige fjell og isbreer som strekker seg nesten helt ned på uteserveringen til de mange koselige restaurantene. Har du ikke vært her før er det absolutt anbefalt å legge inn en ekstra dag til å rusle rundt i byen. 

Vi hadde ikke like mange dager til rådighet som gjestene våre får når de skal på turen i høst og valgte derfor å ta etappene i en annen rekkefølge enn hva som er dag til dag programmet for turen. Første etappe for vår del ble Gran Balcon Sud – en av de flotteste stiene i Alpene. Et par steder er fjellsidene forholdsvis bratte, og vi får hjelp av stiger for å komme oss opp. Vi har panoramautsikt mot Mt Blanc på motsatt side av dalen, og turen går via berømte Lac Blanc  og deretter ned til Chamonix. Selv om dette er en av de lettest tilgjengelige etappene fra Chamonix var det langt mellom andre vandrere, de karakteristiske fjellgeitene derimot var tallrike og poseringsvillige i de bratte fjellsidene. 

Foto: Eirin Nordhus

Under Mont Blanc går det en tunell fra Chamonix til den italienske fjellbyen Courmayeur som var startpunktet for vår neste etappe opp til Bonatti hytten, oppkalt etter en berømt italiensk klatrer som hadde alpene som sin lekegrind. Turen gikk gjennom tett skog og opp på gresskledte rygger med utsikt til baksiden av det vi så fra Gran Balcon Sud dagen før, bonusen med å være i italia var at vi underveis kunne nyte italiensk kaffekunst på fjellhytten vi gikk forbi. Etter hytten halvveis i etappen var det ikke et eneste menneske å se på stien og vi nøt en ekstra lang pikniklunsj i solen med utsikt til berømte fjell som Mont Blanc, Noire de Peutrey og Grand Jorasses.

Foto: Trygve Sunde Kolderup

Nippende til cappuchino fra frokostbordet på den hyggelige Bonattihytten kunne vi se bort på toppen av Mont Blanc som badet i sol, vel vitende om at en gruppe av våre gjester var på vei til toppen samtidig, hyggelig var det derfor at vi senere samme dag fikk beskjed om at alle hadde kommet seg trygt opp og ned igjen fra alpenes tak. For vår del var det på tide å rette fjellstøvlene i retning Sveits, grensen er i passet Col Du Ferrett. (2537 moh). Her sier vi «Arriverderci» til Italia og går ned til landsbyen La Fouly (1594 moh), hvor lyden av Sveitsiske kubjeller ønsker oss velkommen til landet. Vi tar buss opp til den lille byen Champex som er startstedet for vår siste etappe av studieturen. Turmålet er Trient (1279 moh), herfra er det to muligheter, enten en spektakulær etappe over Fenetre d`Arpette (2665 moh) – det høyeste passet på turen rundt Mt Blanc eller en lavere variant med omtrent 700 meter oppstigning og 800 meter nedstigning. Været er sjefen og med litt truende skyer hengende på toppene ble sistnevnte alternativ vårt valg. Etappen klamret seg fast i bratte fjellsider og digre trær stod klare til å beskytte oss mot været som aldri kom. Etter 700 bratte høydemeter var lunsj på fjellhytten et etterlengtet avbrekk før vi fortsatte ned mot Trient langs velholdte og lettgåtte stier.

Foto: Magnus Hendis

For de som vokste opp med tv serien Heidi from the mountains er det etter en fjelltur i alpene lett å forstå hvorfor Heidi ble så lei seg når hun måtte flytte til storbyen Frankfurt etter å ha vokst opp på en fjellhytte sammen med bestefaren. Naturen er spektakulær i området og det er morsomt å vandre mellom tre ulike land og kulturer på en og samme tur. Etter fire etapper av den berømte "Tour de Mont Blanc" kan vi varmt anbefale turen til våre spreke gjester. Dette er en tur som passer for deg som har gått endel i fjellet tidligere og som er i relativt god form. Har du lyst på en enklere fjelltur har vi for eksempel Fjelltur i Pyreneene på turplanen, og har du allerede gått Fjellturen rundt Mont Blanc ved en tidligere anledning kan kanskje klassikeren Fjelltur rundt Monte Rosa eller Fjelltur i Dolomittene være noe for deg.

Foto: Magnus Hendis

 

Fjelltur rundt Mont Blanc

Fjellturen rundt Alpenes høyeste fjell er en klassiker. Ukesturen byr på storslagne turopplevelser i Sveits, Frankrike og Italia. Vi vandrer blant høye mektige fjell, frodig natur og spektakulære fossefall. Det er bare å glede seg!

Europa Nivå 3

8 dager

Neste avreise: 25.06.2022 Fra Kr. 23 900,-