Trening til Høye Fjell - Tips og triks til deg som skal opp i høyden

Hvordan bør du trene før en fjelltur? Hva bør du tenke på? Her får du noen svar på akkurat dette!

Vi i Hvitserk synes det er spennende med høye fjell og vår historie startet på mange måter på toppen av fjell rundt omkring i verden - for det er sånn at de store fjell vekker inspirasjonen og store tanker. Men hva mener vi egentlig med Høye Fjell? Her hos oss betyr det fjell der høyden spiller en viktig rolle i forberedelsene og planleggingen av turen. Vi kan alle være enige om at mange av fjellene i Norge er høye, men her er for eksempel høydesyke sjeldent et problem. Drar vi ut av Norge og opp i fjell over 3000 meter må vi ta til betrakning at slitet mangedobles! 

Hvor god form er du egentlig?

Det starter med selvinnsikt og et ærlig svar (til deg selv) på dette spørsmålet. En god grunnform er viktig for å trives i høyden og kan bety alt. Man trenger ikke være toppidrettsutøver, men man bør absolutt være en spreking, og det kan de aller fleste få til. 

Treningsprogram

Et treningsprogram kan hjelpe deg å opprettholde momentum gjennom treningsperioden - som vi anbefaler at du starter senest seks måneder før avreise. Treningsprogrammet bør du legge opp med et personlig utgangspunkt og du bør aldri starte for tungt eller for langt. 

Et treningsprogram bør innholde spesifikk trening mot den dominerende aktiviteten på fjellet: Rolig gange i bratt terreng med tung sekk. I tillegg bør legge til en økt med høyere intensitet, som løping, sykling, svømming osv: Trening som styrker hjertet og får blodet til å pumpe! Personlig mener jeg også at du bør kjøre en runde med yoga (hjelp!), eller, bøying og tøying som det heter på godt norsk. En mobil kropp er en vellfungerende kropp! Men som alltid, start rolig og ikke bli sittende fast i lotusstilling. Tre økter i uka er en god start og hvem vet, kanskje forandrer det livet ditt også! 

"Jeg har ikke tid!"

Er en typisk dårlig unnskyldning som vi hører altfor ofte. Selvfølgelig har du tid, men den er kanskje ikke så lett å se. Mellom alle dine daglige gjøremål har du timesvis med tid. På vei til jobb, til butikken, til familie og venner, til barnehagen, på tur med hunden etc. Der har du tiden og den bør du bruke for det den er verdt! Nemlig: Verdifull treningstid. Og finner du ikke nok tid der, kan du stå opp en halvtime før du pleier, mens hele verden sover, og bruke den aktivt. Bare det gir deg 3.5 timer med potensiell treningstid i uka. 

Hvordan skal vi laste sekken? Og hva med staver?

Jeg anbefaler at du laster sekken med noe du kan ta ut, dunker med vann, stein og annet diverse som du ikke må ha med deg hjem igjen. Dette gjør at du kan lette litt på sekken om det er nødvendig og om det betyr at du tar den ekstra turen opp bakken så betyr det mye! 

Staver er jo noe vi nordmenn ikke bruker spesielt mye på tur, bortsett fra når vi er på fjelltur i høyden! Staver hjelper deg å avlaste bein og rygg og alle krefter vi sparer er gull verdt i lengden. I tillegg hjelper staver oss når vi går nedover ved å avlaste knær. Ta vare på kroppen, for den skal ut på flere turer. Når du trener med tung sekk i bratte bakker bør du bruke staver og bli kjent med følelsen. 

Treningssenteret

Treningssenteret kan være en god samarbeidspartner i treningsperioden. Men en feil mange gjør på senteret er å vandre rundt fra apparat til apparat uten noen plan eller strategi. Dette blir det dårlige resultater av! For at økten på treningssenteret skal ha noen effekt må du ha fokus og holde deg til en aktivitet eller muskelgruppe. Jevnlige besøk til senteret kan ha enorm effekt på din grunnform, men det er ingenting som slår spesifikk trening ute i naturen: her får du ikke bare bra trening, men også vinden og kulda i ansiktet, grus i skoene, månelys og frisk luft. Er du uerfaren på styrketrening kan det være lurt å booke en kompetent personlig trener for å hjelpe deg i gang. Vi samarbeider med Driv Trening og vet at de har dyktige instruktører som skjønner seg på Hvitserkturene. I tillegg har de hjulpet oss med å lage treningsplaner for ekspedisjonene våre.

Ikke start med de aller høyeste toppene!

Det er lett å bli litt revet med når man skal bestemme seg for hvilken tur man skal starte med. Her er den beste strategien den samme som treningsprogrammet, ikke start altfor ekstremt. En lengre fottur, som også går høyt, er kanskje den beste starten, slik som Everest Basecamp. Av høye fjell er Kilimanjaro blitt en folkefavoritt og for mange en første test av høyden, men her har vi også Machu Picchu, Jebel Toubkal, og for de som er glad i snø og kulde; Mt Blanc. Mulighetene er mange og vi har en stor, variert, høyfjellsmeny

Starter du rolig og gjør det riktig kan turer til de høye fjell bli en livslang hobby med uendelige muligheter. Bruk tiden og nyt naturen.