Fotturer og ville fjell

Irland er heldigvis mer enn pubturer til Dublin. Hvis du reiser tvers over øya til den flotte sørvestkysten, kan du fremdeles ta en 'pint' på den lokale pub’en, samtidig finner du også oppsiktsvekkende mange fine fotturer og ville fjell. Etter å ha vandret i Irland i en uke er jeg overbegeistret for den grønne øya. Reiser du hit kan jeg garantere at du blir bergtatt av det frodige, episke Irske landskapet. Fotturen passer perfekt for fjellvante nordmenn som vil gå fine turer uten å gå helt i kjelleren for å hente krefter. 

Foto: Marianne Østensen

Hvitserks pioneertur i Irland gjennomførte vi i høst, og tror jeg har hele gruppen med meg i at det ble en opplevelse og minne for livet. Landet har tradisjonelt sett ikke noen kultur for fotturer. Av de lokale er det sauene, ikke folk, som bruker den frodige naturen. Og sauer er det mange av i Irland - det er omtrent like mange sauer som mennesker. Det er altså ikke noe sted man går fra hytte til hytte slik vi er vant til her hjemme. - Vi trenger ikke noen hytte, sier vår irske guide Joe. - For det er alltid en pub i nærheten.  

Foto: Marianne Østensen

DINGLE-HALVØYA
På den første delen av turen bor vi i den lille, sjarmerende landsbyen Cloghane, helt ute ved den ville Atlanterhavskysten. Tettstedet har ikke mange hus, men så lenge det finnes en pub og en kirke, kvalifiserer det til og kalles en landsby. Vi bor på den lokale puben. Den har masse sjarm og atmosfære og er «hang out»-stedet for lokalbefolkningen. Verten er et eneste stort smil og er svært stolt av sine røtter. Han gir oss historier fra 2. verdenskrig hvor fire militærfly krasjet i fjellet «deres», Mount Brandon, som vi bestiger neste dag. Mt Brandon (953 moh) er et hellig fjell, derav korset på toppen. På veien ned går vi pilegrimsruten og passerer hele 14 nummererte kors langs stien. Irland har historie og arkeologiske steder fra hele 6000 år tilbake, og vår lokale guide Joe, gir oss historietimer underveis på turen.

Vi bruker tre dager med fotturer i det varierte landskapet ved kysten. Også ute ved klippene passerer vi gamle bosettinger, og vi får høre om det tøffe livet for lenge siden. Vinden står rett inn fra Atlanterhavet, det er vilt, røft og veldig vakkert her på Irlands vestligste punkt, Slea Head.

Foto: Marianne Østensen

Den siste dagen i Cloghane bruker vi på å krysse Dingle-halvøya fra sør til nord. Her er det er det som å gå i et grønt eventyr og gåsehudfaktoren er høy. Vi starter turen i dalen hvor det er fjellsider rundt oss på alle kanter, og de er kledt i grønt fra tå til topp. Mobilkameraene går varme på vei opp til passet og platået, og her er utsikten fantastisk! Nå befinner vi oss midt i matfatet til hundrevis av sauer. Vi har sett at sauene har en spesiell form for merking. Bonden sprayer nemlig ulla i rødt, blått, rosa, grønt eller oransje, og vi er enige om at det må være den nye kolleksjonen til Kari Traa som er på gang.

Foto: Marianne Østensen

Foto: Marianne Østensen

Ikke nok med at naturen går rett til hjertet på en. Kulturen er varm, inkluderende, uhøytidelig og med mye humor. I tillegg er maten helt fantastisk, og det overrasket både meg og mange i gruppen. Den siste fotturen på Dingle-halvøya avslutter vi på den nesten 100 år gamle puben til Irlands kjente (og eneste) polfarer Tom Crean (1877-1938). Han er den første iren med egen halefinne hos Norwegian. Puben South Pole Inn ligger i bittelille Annascaul og her serveres eget Tom Crean øl.  Alle små og store effekter fra polfarerens liv er tatt vare på, og det fortelles dramatiske historier til alle som vil høre. I Irland har de et ordtak som sier «man ikke skal la sannheten komme i veien for en god historie» - og her på puben praktiseres dette i fullt monn. 
Her kan du lese mer om polarheltens vannhull.  

Foto: Marianne Østensen

Kerry way og Irlands høyeste fjell

Vi forflytter oss til den trivelige lille byen Killarney, bare 1 time fra Dingle. Den kjente Kerry Way befinner seg her, og her venter også det som for min del er det turmessige høydepunktet; Irlands høyeste fjell, Carrauntoohil, på 1040 moh. Som oppladning til fjellturen vandrer vi på Kerry Way i Killarney National Park, som er godt tilrettelagt for oss som er glade i tur. Vi går igjennom mosekledd, urgammel eventyrskog, og det føles som å være i en «Ringenes Herre»-film og jeg venter at en liten hobbit kan titte frem når som helst. Hobbitene viste seg ikke, men det gjorde et 20-talls digre hjort!

Carrauntoohil 1040 moh
På vei opp til fjellet Carrauntoohil er det god stemning i gruppen som har sett frem til denne utfordringen - den tøffeste dagen på fotturen i Irland. Vi passerer Hags Glen hvor det etter sagnet bodde en ond heks. Det er nesten så vi kan høre den skingrende latteren hennes når vi fortsetter oppover den mørkegrønne fjellsiden. Fjellvannene hun bodde ved blir som to mørke øyne som følger oss på vei mot den bratte stien «Heavenly Gate» hvor vi må klyve litt. Utsikten blir bare bedre og bedre jo høyere vi kommer. Oppe på sadelen før toppen har vi Atlanterhavet så langt øyet rekker, og de siste 200 meterne til toppen må noen ekstra krefter hentes frem. Så er vi oppe på 1040 moh! Her fra toppen av Irland er det 360 graders utsikt over den grønne og vennlige øya. Øya der langt vest som fortjener et besøk litt utenom det vanlige. Her er det godt å være.

Foto: Marianne Østensen

Vil du bli med og oppleve Irland sammen med Hvitserk? Her kan du lese mer om FOTTUR I IRLAND.