Grønlandskryssing 2019 - Hvitserk gruppe 1

20.5.19. Et eventyr er over

Gledesscener og en og annen tåre! Siste dagen på breen var spennende med nedstigningen mot brefronten. Marianne guidet oss sikkert ned i klissvåt snø, over smeltevannsbekker og bresprekker. Marthe holdt på å miste pulken sin ned i en bresprekk, men det ble halt opp igjen og roen senket seg igjen i gruppen.

Med ett så vi fast fjell og turen på ski var over! Det ble jubel, omfavnelser og flere rørte ansikter kunne observeres! Et eventyr var over: «vi har gått på ski over Grønland!»

På de siste flekkene av snø satte vi opp teltene for en siste natt ved breen. Isbjørnvakt ble organisert mens sludd og regn lavet ned. Siste dag på isen ble også spennende; ville været lette slik at helikopteret kunne ta oss til Tasiilaq? Vi var i kontakt med piloten Günter hver time fra morgenen av. Tidlig på ettermiddagen lettet været noe og Günter sa: «I’ll give it a try» og 40 minutter senere kunne vi høre den deilige lyden av helikopteret. I to løft ble alle 11 med utstyr fraktet trygt over fjordene spekket med isfjell, til Tasiilaq. Et langt, vindblåst, tungt og fantastisk eventyr var over!!

Etter en natt i Tasiilaq har vi nå fløyet videre til Island og Reykjavik. Nå venter en god middag og feiring av at Grønlandseventyret er vel gjennomført!

Hilsen Jan Morten

19.5.19. Fast grunn under føttene

I går kveld tikket denne meldingen inn: "Fremme på fast land! Vi brukte akkurat 12 timer ned. Nå silregner det. Vi håper på flyvær i morgen. Gjengen er veldig fornøyd!"

Gratulerer med vel gjennomført tur!

17.-18.5.19. Festkledd snøbord

Til dagboka frå Arne. Då har vi nådd staden, 1100m over fjorden, som kompasskursen har ført oss mot i flere veker. Stemninga er svært god, både fordi vi no er like ved målet, men også fordi vi alle har unngått skadar av nemneverdig grad. Dei siste to dagane har ikkje vore av dei beste værmessig, men vi var førebudde på litt vind og snø. Då seier det seg sjølv at det også blir lite sol. Likevel stilna vinden igår kveld og solnedgangen var ubeskriveleg der vi sat ute rundt eit festkledd snøbord med norske flagg, og kjempestore kakestykke som Jan Morten hadde frakta med seg. I dag har det vore + grader og våt snø i landa kald vind frå nord. Men kva gjer det når våre to guidar stiller opp i vårt 4-manns telt med pannekake og herleg blåbærsuppe med tørka eple. No gler vi oss berre til å starte nedkøyringa i morgon kl 08.00

16.5.19. Brøyting

Litt av en dag! Startet med snø og null sikt, kladdeføre og stadig pulkvelt! Guidene la opp til at de to første i rekka gikk med én pulk hver for å brøyte - mens de bakerst trakk da 3 pulker. Det gjorde at vi fikk veldig bra fremdrift. Vær og føre bedret seg også betraktelig, så på 11økter endte vi opp på akseptable 33km.

Tusen takk til Amalie, Markus og Nina for brev og bilder. Elsker dere! - Ulrik

15.5.19. Hvitt

Snøen er hvit. Himmelen er hvit. Det er ingen synlig horisont. Solen er heller ikke synlig bak skyene. I tillegg har det falt 40 cm tung snø. Det har gått sakte i dag. Vi har knapt gått 2,3 km per 50 minutter økt. Det er vanskelig å navigere når alt er hvitt. Ingen referansepunkt. Så vi går i sikksakk mot øst. Dette er også en del av å krysse Grønland. Førstemann i rekka navigerer og brøyter. Andremann brøyter også. Det er tungt arbeid. Sistemann på rekka går derfor med tre pulker for å avlaste jobbingen foran. I dag har vi tråklet oss gjennom 23 km i løpet av 10 økter. Denne gjengen får ingenting gratis; det går nedover mange høydemeter nå, men det merker vi ikke. Vi holder humøret og motet oppe og jobber oss videre gjennom nysnøen morgen. I morgen blir det 11 økter. Marianne

14.5.19. Ingen sure miner

Det har vært en tøff dag på skiene med snøvær, dårlig sikt og motvind. Vinden er alltid imot på Grønland! Etter ni økter slo vi leir og snitthastigheten har vært bare 3km/t idag. Det positive vi kan melde om er at Det ikke har vært så kaldt til tross for vinden (ca - 5) - og at det ikke har vært noen sure miner, alle er positive og bidrar til fremdriften. Vi ligger nå på 1977moh.

Jan Morten sender klemmer til superjentene sine Hege, Stine og Susanne! En spesiell hilsen til Hege på 31årsdagen <3

13.5.19. Bursdag

I dag har vi gått fem økter og deretter innvilget oss en halv hviledag. Dagens dagbok kommer fra Nichlas som har hatt fødselsdag i dag:

Det er ikke alle forundt at holde fødselsdag på Grønlands Isen - og så på en halv hviledag! Jeg vågnede efter en god nats søvn og åpnede brevene fra min kone og børn som jeg havde fået med hjemmefra. Derpå pakkede vi lejren sammen og var som vanligt klar til afgang kl 10. Vi havde egentligt forventet snevejr og lidt blæst, men det lod vente på sig. Vi slog lejr allerede kl 15. Vi lavede et rundt bord i sneen til fællesiddag. I dagens anledning blev der pyntet med en grønlandsk flagkjæde og lys på bordet. Elisabeth stegte Haloumiost og serverede halvtørrede tomater til vores medbragte couscous. Bjørnar havde chokoladekake med, Håvard cognac og Ulrik Gammel Dansk. Slutteligt holdt Marianne en flot føselsdagstale og overbragte meg en Dansk-Norsk vennskabsnål. Nu er det så tidligt i posen så vi kan bli klare til de sidste dagers strabadser. Tusinde tak allesammen for den fine dag, og tusind tak for brevene fra min kone og børn. Jeg håber I kom på Sticks’nSushi og glæder mig til at se jer igen, hilser Nichlas.

12.5.19. Camp 20

I natt var det - 27 kalde. Arne, Marthe og Niclas fant en stivfrossen småfugl på teltduken, den må ha forvillet seg opp på innlandsisen fra østkysten, søkt litt varme på teltduken og endte sine dager i vår leir. Det er som til havs, at fuglene varsler at vi nærmer oss kysten. Vi er nå ca 15 mil inn på innlandsisen, fortsatt 2100moh. Forøvrig ligner mye her oppe å være på sjøen, den vide horisonten og lyset som skifter stadig. Vi kan følge hvordan været utvikler seg og hva som kommer mot oss. Når det da ikke er tett snøvær, snødrev, tåke og whiteout. Det er meldt nedbør og vind de kommende dagene, men vi ligger godt an og jobber videre østover uansett hva Grønland kaster mot oss.

I spalten "gruppas indre liv" kan vi fortelle at svartebørsen nå er godt igang på turen. Proviant og hygieneartikler byttes og det kjøpslås hardt. Vi i guideteltet gjorde en god handel da vi byttet en pakke smør mot en uåpnet pakke brunost! Danske Niclas hadde ikke rørt sin rasjon brunost! Seinere hadde smørpakka fått bein å gå på da Dag og Michael lokket Niclas med en pakke Sørlandschips.. Jeg bider min tid og avventer markedet, da jeg har tatt med to ekstra ruller dopapir (lite vekt, stor verdi) i pulken, håper på å få tak i noe smågodt til 17.mai!

Elisabeth hilser til mamma og pappa, Åse, Ina, Bente, Thomas og kjære Elin. Voi Voi til Ja!-laget og båtfamilien.

11.5.19. Silkeføre

I dag har vært en nydelig dag! Silkeføre, sol, lett å gå. Vinden kommer fra nord og er iskald. Men heldigvis har det kun vært svak vind i dag. Vi har gått ni økter og tilbakelagt ca 28 km. Fremdriften er god nå som føret er godt og pulken lettere. Vi forsøker å spise middag sammen i camp når det er mulig. I kveld har vi spist middag ute i minus 22 grader! En kald fornøyelse:) Vi har fortsatt en uke igjen på tur. Mange dager og mange mil. Flere har begynt å tenke på hva som møter oss på østkysten og glede seg til det. Men enn så lenge er vi her; i camp 19, i bitende kulde og med en tindrende sol som snart går ned.  Marianne hilser til jentene sine; Vilde, Leah og Iben, og til mamma og pappa.

10.5.19. Over toppen

Endelig er toppen nådd og vi har bare nedover igjen. Det vil si, de siste ti dagene mot «toppen» har føltes helt flatt. Likeså denne første dagen i nedoverbakke. Selv om vi ikke merker den store forskjellen var det psykologisk sett godt å komme over toppunktet på rundt 2500 moh. I natt hadde vi camp på 2495 moh. Fellene er lagt bort nå og blåswix glir godt. Deilig! Til tross for flatt lys og dårlig sikt har det gått mye lettere i dag. Hele dagen har vi brukt «hare», dvs en som går foran og danner referansepunkt for den som navigerer. Det ble mye sikksakk i dag, noe som skapte enkelte komiske situasjoner for de som går bak og ser den riktige kursen. Men alle tar det med godt humør og koser seg, vel vitende om at neste mann sannsynligvis kommer til å gjøre det samme. Det er kun en uke til 17 mai. Det ser vi frem til, også fordi vi da nærmer oss målet. Det norske flagget har vært med oss hele tiden. Bjørnar har fra første dag hatt det på pulken. Flagget har også hatt en annen funksjon; det brukes som ledig/opptatt signal på latrinen. Er flagget oppe er det ledig. Er det nede er det opptatt. Latrinen er viktig i camp. All den gode maten skal ut! Viktig med god le og orden på denslags. Vi brenner opp papiret etter bruk.

Maten er forøvrig ikke alltid like god. På tur går det stort sett i tørrmat - just add water! Vi hadde fra start ca 6 ulike retter, men alle blender i hverandre. For å spare plass og vekt ble innholdet helt over i engangsposer. Med andre ord ser mye helt likt ut. Og vi vet ikke alltid hva vi spiser. Er man riktig uheldig og retten er chilli con carne, vet man at det blir en laber opplevelse. Heldigvis har jeg nordnorges villmarkssønn som teltkompis. Michael har vært ute før og det bærer maten preg av (og drikke). Mye bacon, pølse, pasta og annet godt gjør måltidene svært gode. Selv om vi også må ty til posene innimellom. Hvis Michael spør hva jeg ønsker til lunsj svarer jeg som regel «something with bacon». Herlig! De små tingene som gjør det lille ekstra for å holde topp humør hele denne turen. I tillegg til god stemning i hele gruppa. Men nå er toppen nådd og vi har bare en drøy uke igjen før vi avslutter denne fantastiske turen. Det blir rart men også godt. Det blir svært hyggelig å se sine kjære igjen, samt spise ved et bord. En spesiell hilsen til Karianne og barna, samt familie og venner der hjemme. Nyt maivarmen. Her er det kun minus 15 i natt. Hilsen Dag. 

9.5.19. 2479 moh

Dagens rapport fra Bjørnar og Håvard: - 11grader på morgenen, sol og vindstille. Vi nyter den fine dagen etter all vinden og snøføyken imot vi har hatt tidligere på turen. Stemninga i gruppa er fortsatt på topp, og idag ble det 9 timers gange. Her i leir nr 17 regner vi med at vi er på turens høyeste punkt 2479moh som er 10m høyere enn Galdhøpiggen. Kom i leir Kl 19.00 og avsluttet dagen med felles middag ute. Håvard hilser til sin fine familie og er sikker på at dere har kontroll på eksamener og russetid. Bjørnar hilser også til de hjemme, samt Henning og gjengen på Frisk Bris.

8.5.19. Blondinetilværelse

For utenforstående må vi være et merkelig skue: 11 GoreTex-kledde mennesker, med en odør som modner for hver dag, som finner glede i å dra alt de trenger for å dekke basale behov over en massiv isbre. Det merkeligste er vel at vi gjør det utelukkende for kosens skyld (unntakene er Marianne og Elisabeth som får betalt for å holde ut med oss og svare på de evinnelige spørsmålene om hvor fort vi har gått, hvor høyt vi er kommet, om vi får se inuitter og om vi går kl 10.00 imorra også? (Dagens svar var forøvrig ca 2,8km/t, litt over 2400moh, mest sannsynlig, og ja).

Men for noen dager vi har! Dagen idag startet med - 11 og strålende sol, blåswixen ble smurt på skia og de første navigatørene kunne brukes glitrende snø som holdepunkter. Ved lunsjtider fikk vi et blaff av medvind, et fenomen vi bare har hørt myter om. De siste øktene gikk vi i trolsk tåke og flere fikk testet hvor godt de ville kledd en blondinetilværelse (alt eksponert hår ble dekket av tykt, hvitt rim).

Siden det er 8.mai (og eksepsjonelt fint vær) ble det fellesmiddag ute. Forrett ved Ulrik: flatbrød med en smak av Italia, ost, oliven og spekeskinke før frysetørka hovedrett. Det ble et festmåltid med whiskey og isbjørnhistorier som toppet stemningen.

Alt i alt har vi fine og overraskende varierte dager i det mange vil karakterisere som et øde landskap. Vår danske teltkamerat har fått god innføring i hva vi legger i å ha det "koselig", et prinsipp vi praktiserer hver dag.

Vil sende en ekstra hilsen til familie og venner som følger med, Frigg og gjengen på Sportsnett.   - Marthe

7.5.19. Vindstille!

Så fint det er å våkne og pakke sammen leir i vindstilla! Idag sto hele gjengen på skia 15 min før avtalt tid. Det harde været har drillet rutinene og nå ruller pulktoget videre østover! Vi har gått 28km idag, fordelt på 10 økter. I dag gikk vi også flere økter uten skalljakker på. Sola steiker selv om det er kaldt og fint føre å gå. I kveld har vi -15 grader, og det er godt med varmeflaske i soveposen. Strategien nå er å gå lange dager så lenge været er godt, for å ligge i forkant dersom vi får tøffere vær igjen lenger frem. God natt!

6.5.19. Påskestemning

Wow! Sikke en dag på indlandsisen! Efter en uge med strid modvind valgte vejrgudene at sende påskevejr til Grønland. Om det var Marianne profesi om at alt skulle blive bedre efter DYE2 eller at hele ekspeditionen spiste tørrede rensdyrhjerter, ved vi ikke. Men alt er lettere når solen skinner og man kan høre andet en blafrende teltdug. Vi forlod basen ved DYE 2 og tilbagelagde mere end 30 kilometer, før vi satte den nye op. Pludseligt virker østkysten meget tettere på, og ikke mindst at komme hjem til min dejlige kone og tre børn.  /Niclas

5.5.19. DYE II

I dag kommer dagboka fra Håvard:

Også denne dagen startet med mye vind. Litt kamp for å få ned teltene i blåsten, men rutinene er stort sett på plass. Godt tildekket med slalåmbriller og ansiktsbeskyttelse satte vi avgårde mot dagens mål; DYE II. Etter noen timer dukket den opp av snøfokket. DYE II er en gammel amerikansk radarstasjon som ble lagt ned på slutten av 80-tallet. Den er åpen og vi går inn. Alt er forlatt som det var. Nesten så det frøs til den dagen det ble forlatt. I byssa er steika klar til servering. Lagrene er fulle av varer og mat, og lugarene har personlige effekter. Veldig spesielt og nesten litt spøkelsesaktig.

Dagene er lange og vi kommer sent i leir. Da blir det tid til å lage et måltid mat og så krype ned i varm sovepose. Landskapet vi går i er storslått og får tankene til å fare avsted. Også til dere der hjemme. Stemninga er bra i gruppa og i dag kom vi oss over 2000 meter over havet. Håvard.

Gruppe 1 har ankommet det klassiske målet på Grønland - DYE II

4.5.19. Hare

I dag måtte vi utsette start i to timer pga sterk vind og null sikt. Likevel har vi klokket inn åtte økter og litt over to mil. Det var vanskelig å navigere i dag pga dårlig sikt, så vi organiserte oss slik at en gikk foran uten kompass som en «hare». Nummer to på rekka hadde kompasskursen og kunne bruke haren som referansepunkt. Slik ble det lettere og mindre avvik på kursen. Vi vil gjerne slippe å gå flere km enn nødvendig!

Noen særskilt skarpsynte så DYE II i dag, det skapte jubel! Er vi heldige med været i morgen kan vi legge bort kompasset til vi kommer dit. God stemning! Gjengen er i god form og koser seg på tur!

3.5.19. Et liv uten kuldemaske?

Flere i gruppa fantaserer nå om hvordan det vil være å kunne gå uten  slalåmbriller, kuldemaske og hette. Vi tror vi har det foran oss! Flott dag i dag til tross for vinden. Det har flatet ut. Vi merker ikke at vi stadig går oppover. Føret er godt. I dag har vi tilbakelagt i underkant av 24 km, og i morgen kommer vi til å se DYE II. Gjengen koser seg! Hilsen Elisabeth og Marianne

2.5.19. Hviledag

I dag har vi hatt en velfortjent hviledag etter 9 harde dager på vei østover. Dagen har blitt brukt til hvile, reperasjon av utstyr og spising. Vi har hatt sen frokost på senga og to nydelige overraskende måltider laget av guidene Marianne og Ella. Herlige pannekaker til lunsj servert på den lokale uterestauranten "Snøgløtt" og senere en herlig middag med elg fra Vestfold og brokkoli. Sjokoladepudding og vaniljesaus til dessert! Nå sitter vi og forbereder morgendagen med smelting av vann til drikke. Vi håper på kuldegrader og mindre vind, da vinden de siste dagene har vært tøff midt imot.

I teltet til Ulrik og Jan Morten er det god stemning. Begge hadde godt av en hviledag før nye km østover imorgen.  Ulrik sender en varm klem til Amalie, Markus, Nina, Isabelle, Michelle og Sandra. Jan Morten sender "klemmær" til Hege <3, Bjørn og Sondre. Sender også en hilsen til mamma Berit - ullvottene du strikket er det beste plagget jeg har med!

1.5.19. Kokende vann i bindingene

9 økter, 2,2 mil. Det høres kanskje ikke så imponerende ut? Men om man legger til 70-80 kilo i pulken, motbakker hele dagen, og en solid motvind - så er det kanskje ikke så verst jobbet i dag!

Været er mildt. Det er behagelig. Men med sterk vind og snødrev byr det på visse utfordringer: Vi fryser fast i bindingene. Vanskelig å komme seg løs rett og slett. Vi har til og med måttet ty til kokende vann! Snøen driver inn i alle små smutthull, som feks inn i beddingen, der soveposen ligger. Vi har med andre ord mer enn nok å holde på med!

Her er det god stemning og folk koser seg med Grønlandslivet!

Etter 9 dager på tur er det mange slitne kropper og såre føtter som trenger hvile og litt pleie. Vi har derfor bestemt at vi tar en hviledag i morgen.

Godnatta fra Grønland fra Elisabeth og Marianne

30.4.19. Motvind

7 økter, 17 km
10-14 m/s motvind.

I dag har gjengen jobbet hardt. Skikkelig motvind. Noe som har dempet farten vår betraktelig. Men likevel har vi klart å tygge oss gjennom 17 seige km i dag. Med plussgrader blir alt vått og isete. Da vi kom i camp var det ingen som fikk av seg skia. Et komisk syn!

Denne dagen har vist hvorfor samlingen på Finse i forkant av turen var viktig; bratt læringskurve i dag! Nå er det middag i teltet og varmeflasker i soveposen! God natt fra Grønland 

29.4.19. Brebrillene til svigermor

Turdagbok leir 7 ført i  pennen av Arne Opheim:  På oppfordring  om å skrive nokre ord i dagboka for turen, meldte eg meg sjølsagt med ein gong. Har i denne stund avslutta den 7. dagen på isen, sju strålande dagar i ordets rette forstand. Stemninga i gruppa er heilt topp, guidane er som skapt for jobben, og mine to teltkameratar, Marthe og Niclas ser ut til å halde ut med meg. Sjølv har eg hatt supre dagar. Utstyret fungerer perfekt, matlysta er god, og ingen fysiske plager, sjølv om vi dei to siste dagane har gått i over ni timar inkl pauser kvar dag. Vil helse alle mine vennar som som tek seg tid til å følgje med oss på nettet og ikkje minst min strålande familie. Ei spesiell helsing til mine barnebarn, Martin, Georg, Solveig og Johanne og ikkje minst mi kjære svigermor som er 97år og som lånte meg brebrillene sine. Dei er i daglig bruk. Takk.

28.4.19. 50/10

Vi har hatt første dag med 9 økter idag. Det går jevnt oppover, selv om vi kan fornemme at det "flater ut". Rutinene begynner å sitte: 50min gange / 10min hvile. Telt og matrutiner begynner også å gå seg til. Noen av oss har vært hissig på bacon i forberedelsene og tilsetter det stort sett i alt : ) Været til nå har vært fantastisk bra.

Dag hilser masse til Karianne, Anna og Jens. Michael hilser masse til Magnhild, Magnus, Johannes og Sverre. Vi har det veldig bra på tur!

27.4.19. Bølgende brelandskap

Nå er vi godt i gang! I dag har vi gått åtte økter. Nå navigerer alle på omgang, en økt hver. Breen bølger seg fortsatt slakt oppover og oppover. Nå er vi på 1150 MOH. Fortsatt mange høydemeter foran oss, men fordelt på mange mil. Dette er en veldig sterk gjeng og humøret er på topp! I kveld har vi spist middag sammen rundt et ovalt snøbord. Bare fem minusgrader og vakker solnedgang gjorde det mulig. Grønlandslivet er igang og vi gleder oss til dagene som kommer!

Hilsen Elisabeth og Marianne

26.4.19. Camp 4

Kjære turdagbok! Idag har vi kjempet oss ferdig gjennom det mest kuperte av brefallet. Vi har gått på med så friskt mot at broddene ryker istykker par etter par. Mye krefter i sving når pulkene på til sammen mellom 70 og 80kg per pers ska trekkes/slepes/dyttes/hales opp et brefall. Belønninga ble at vi i dag nådde flatere terreng og skia ble endelig spent på! Stemninga er på topp i leiren og teltlagene begynner å kjøre seg inn. Vi i guideteltet kan høre både latter, skravling og operamusikk (?!?) fra de andre teltene. Sterk og godt forberedt gruppe som skal hvile såre bein i natt. Nå har vi en helt nydelig solnedgang her med et magisk lys. God natt fra Grønland!

25.4.19. Brefallet

Gruppa er godt i gang med turen, men brefallet byr på motstand fra start. Det er mye snø og whiteout, som gjør navigeringen utfordrende. Stemningen og pågangsmotet er på topp, så her må nok breen gi tapt til slutt. Det er uansett lagt inn god tid til å forsere dette terrenget, så skuldrene er lave så langt.

23.4.19. Vi er igang!

Nå er vi klare for avmarsj! Vi har pakket og pakket siden vi kom i går.  Alt det vi trenger for de neste fire ukene. Pulkene veier 70-80 kilo. Litt å dra på opp brefallet!

Vi kommer til å være ved brekanten rundt klokka 15:30 i dag. Vi regner med rundt tre økter før første camp. Vi gleder oss! 

Hilsen Ulrik, Bjørnar, Arne, Nichlas, Michael, Jan Morten, Marthe, Dag, Håvard, Elisabeth og Marianne

Grønlandskryssing med ski og pulk

Bli med på en av verdens vakreste skiturer! Hvitserk er den operatøren i verden som har krysset Grønlandsisen flest ganger, og med vår unike erfaring samler vi en motivert gjeng som med grundige forberedelser og pågangsmot skal krysse Grønlands historiske og imponerende innlandsis. 600 kilometer fra kyst til kyst.

Europa Nivå 5

31 dager

Neste avreise: 25.04.2022 Fra Kr. 85 000,-